Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Leluja sioille

Tilaajille

Tiesittekö muuten, että EU pakottaa kaikkien maiden pelastuslaitokset maalaamaan ambulanssit keltaisiksi? Lisäksi jokaiseen kananmunaan on leimattava kantakirjatiedot kanasta, joka munan muni. Niin, ja unionin uusien säädösten mukaan maanviljelijät eivät saa ajaa traktorilla kuin lyhyen ajan kerrallaan.

Puhumattakaan siitä unionin hullutuksesta, että jogurtti kielletään direktiivillä ja nuorallatanssijoiden on alettava pitää suojakypärää.

Kaiken tämän tietäisitte, jos lukisitte brittiläisiä sanomalehtiä. Nimenomaan niitä, joita ei tavata laatulehdiksi kutsua.

Euroopan unionilla on - lievästi sanottuna - kommunikatiivinen ongelma. Sen päätöksistä ja aikeista kulkee maailmalla mitä kummallisimpia tietoja. Yleensä ne kaikkein hulluimmat huhut löytyvät Britannian lehdistä. Esimerkiksi nuo yllä olevat - joista yksikään ei ole edes lähellä totuutta.

Mistä ihmeen syystä EU:sta sikiää näitä huhuja?

Tärkein syy on, että ihmisten EU-tietämystä varjostaa valtaisa epäluottamus unionia kohtaan.

Kun äänestämättä jättäneiltä kyseltiin eurovaalien jälkeen, miksi he eivät käyneet uurnilla, vastaukset asettuivat kahteen ryhmään. Tärkeimmäksi syyksi nousi koko EU:n alueella se, että politiikka ei yleisemminkään kiinnosta. Toinen syy oli, että he eivät tiedä EU-asioista tarpeeksi tai eivät luota unioniin. Tähän ryhmään kuului yllättävän suuri osa Pohjoismaiden kansalaisista.

Hieman vastaavaa oli havaittavissa, kun EU julkisti viime vuoden lopulla mielipidetiedustelun siitä, mitä ihmiset eri puolilla Eurooppaa ajattelevat unionista. Positiivinen näkemys oli selvityksen mukaan hieman kasvussa, mutta maittaiset erot olivat valtavia. Ei ollut suuren suuri yllätys, että briteillä oli kaikkein kielteisin mielikuva unionista. Myös Suomi kunnostautui kriittisyydellään.

Kun ihmisiltä kysyttiin samassa tiedustelussa, luottavatko he komissioon ja EU-parlamenttiin, vain runsas kolmasosa briteistä vastasi myönteisesti. Suomessa tunnelma oli hieman luottavaisempi.

Kun asenne on tällainen, kuulija tai lukija ottaa mieluusti vastaan kielteisiä tietoja EU:sta. Brittiläisen keltaisen lehdistön on helppo suoltaa valheita ja puolitotuuksia, koska ne halutaankin uskoa. Totta kai EU syrjäyttää Britannian kansallislaulun natsisävyisesti sanoitetulla uudella kansallishymnillä (The Sun 3.2. 2004). Ja kuten niistä Brysselin byrokraateista sopiikin ajatella, ne kieltävät pitkät vankeusrangaistukset (Daily Express 14.10. 2004). Nämäkin tiedot olisi ollut hyvin helppo tarkistaa - mutta tarkistus olisi tuhonnut hyvän ja ennakkoluuloja vastaavan uutisen.

Nyt Britannia asenteineen voi viedä koko EU:n hankalaan tilanteeseen. Kun Britanniassa järjestetään kansanäänestys unionin perustuslaista, lopputulos on suurella todennäköisyydellä ei. Mielipideilmasto on valmiiksi niin myrkytetty EU-vastaisuudella, että perustuslaillinen sopimus kaatunee. Lopputuloksen varmistamiseen riittänee, jos äänestyksen alla julkistetaan samantyylinen uutinen, joka oli keksitty taannoin The Timesiin (20.1. 2003): EU pakottaa järjestämään leluja sioille - lelut possuilta kieltänyt sikafarmari voi saada kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen.

Tästä voisi syntyä dominovaikutus: Britannian mielipide ohjaisi muitakin EU-maita hylkäämään perustuslaillisen sopimuksen. Ainakin minusta olisi murheellista, että EU ajautuisi ennennäkemättömään kriisiin paikkansapitämättömän sikalelu-uutisen vuoksi.

Joskus kyllä EU:kin tekee parhaansa näyttääkseen hölmöltä. EU-parlamentti huolestui Britannian keskustelun tasosta ja perusti nopean toiminnan joukot torjumaan perustuslakia koskevia virheellisiä uutisia. Kahdeksan dynaamisen mepin huhunräjäytysyksikkö lupaa etsiä ja tuhota yhden vuorokauden kuluessa karvaisimmankin hölmöyden. Juoni muistuttaa 1984 valmistunutta elokuvaa Ghostbusters (Who ya gonna call? Ghostbusters!), jossa kolme outoa parapsykologian professoria perustaa ryhmän, joka tuhoaa haamuja, ektoplasmoja ja poltergeisteja maksua vastaan.

Siinä missä professorit Venkman, Stantz ja Spengler onnistuivat (We came, we saw, we kicked it!), tämä meppien komppania todennäköisesti epäonnistuu. Valheiden torjunnan arki on todennäköisesti sitä, että euroedustajat laativat tiedotusvälineisiin oikaisuja ja tällaisiin väärämielisiin kolumneihin vastineita. Britanniassa saattaa kyllä käydä Brysselistä saapuville totuuden perääjille kuten edesmennyt brittijournalisti Claud Cockburn sanoi valheista: "Älä usko mihinkään, ennen kuin se on virallisesti kiistetty." Vakavammin tiedotusongelman on ottanut Jose Barroson uusi komissio: se on siirtänyt tiedotussodan etulinjaan ruotsalaisen.

Komissaari Margot Wallströmin tehtävä on tuoda unioni jäsenmaiden kansalaisten tietoisuuteen. Wallströmin pitäisi kuunnella kansalaisten ääntä ja kertoa heille, mitä EU oikeasti on tekemässä ja mitä ei. Ennalta ehkäisevä ja laaja-alainen tiedotustyö on huomattavasti arvokkaampaa kuin jälkikäteinen huhujen torjunta.

Vaikka Wallström tunnustetaan päteväksi ja imagoltaan sopivaksi, hänen tehtävänsä on haastava - ehkä tuhoon tuomittu. Unioni on nimittäin aina joko liian kaukana tai liian lähellä. Useimmiten se on aivan liian kaukana ulottuakseen normaaliin elämään edes sen vertaa, että kiinnostus sitä kohtaan heräisi. Liian lähellä se on silloin, kun se lopulta onnistuu ulottumaan normaaliin elämään.

Kun EU heräsi moittimaan susien metsästystä Suomessa, niin poromies Auvo Merinen Suomussalmelta tiivisti tilanteen Ylen televisiouutisissa maanantaina kuvaavasti: "Sen pitäisi ottaa järki käteen ja tulla katsomaan eikä puhua siellä tuhansien kilometrien päässä ja ottaa kantaa semmoisiin asioihin, joista ei älytä hevon paskaa." Että Suomussalmelle vaan komissaari Wallström, Suomussalmelle!

Paavo Rautio

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää