Pääkirjoitus

Rajavaltioiden vallanvaihdokset hermostuttavat Venäjää

Tilaajille

Kun Baltian maat irrottautuivat Neuvostoliitosta ja Neuvostoliitto sitten hajosi, Venäjä sai koottua muut entiset neuvostotasavallat Itsenäisten valtioiden yhteisön (IVY) sateenvarjon alle. Vaikka IVY-yhteistyö on pysynyt Venäjän ulkopolitiikan ykkösprioriteettina, takaisku on seurannut toista. Georgian ja Ukrainan rauhanomaisten vallankumousten jälkeen nyt on Kirgisiassa presidentti joutunut lähtemään pakosalle.

Venäjällä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sopeutua Georgian ja Ukrainan vallanvaihdoksiin ja yrittää rakentaa hyvät naapurisuhteet kummankin kanssa uudelta pohjalta. Presidentti Vladimir Putin teki äskettäin paluumatkalla Ranskasta pikavierailun Kiovaan ja esiintyi korostetun rakentavasti. Samaan aikaan Georgiassa valmistaudutaan presidentti George W. Bushin vierailuun ensi kuussa.

Kirgisian tuoreita tapahtumia ei voida katsoa yksiselitteisesti Venäjän uudeksi takaiskuksi. Ne ovat kuitenkin osoitus siitä, miten horjuvalla valtaistuimella myös Keski-Aasian tasavaltojen johtajat saattavat istua. Viimeistään Ukrainan kokemuksista viisastuneena Putin varoi asettumasta presidentti Askar Akajevin tueksi. Kirgisiassa ohjat käsiinsä ottaneet henkilöt ovat ainakin taustaltaan Moskovalle vähintään yhtä mieluisia kuin Akajev. Väliaikaisen pääministerin tehtävät ottanut Kurmanbek Bakijev toimi jo muutama vuosi sitten pääministerinä ja vaali hyviä suhteita Venäjään.

Olisikin väärin nimittää Kirgisian tapahtumia demokraattiseksi vallankumoukseksi. Bakijev on itse todennut, että kaikki tapahtui oikeastaan vahingossa, kun mielenosoitus kääntyi väkivaltaiseksi nujakaksi ja johti presidentin pakenemiseen maasta. Opposition ja Yhdysvaltojen rahoittaman demokratialiikkeen tähtäin oli asetettu kesäkuun presidentinvaaleihin.

Kirgisia on ollut Yhdysvaltojen kahdenvälisen avun pääkohde Keski-Aasiassa, ja siellä toimii esimerkiksi amerikkalainen yliopisto. Yhdysvaltojen huomattava taustarooli, josta New York Times kertoi tällä viikolla, ei voi olla ärsyttämättä Venäjää. Se on kuitenkin pysynyt siitä ihmeen hiljaa. Georgian ja Ukrainan kokemukset ovat varmasti opettaneet, että syyttämällä länsivaltoja sekaantumisesta Venäjä tekee vain hallaa itselleen.

Kirgisia on Venäjän etujen kannalta Keski-Aasian IVY-valtioista vähiten tärkeä. Aivan toista ovat sen naapurit Kazakstan, Uzbekistan ja Turkmenistan, joissa valta on itsevaltaisten mutta Venäjän kanssa hyvin toimeen tulevien johtajien lujissa käsissä. Turkmenistanissa ja Uzbekistanissa valta voisi vaihtua korkeintaan vallankaappauksen kautta. Öljyvaroistaan rikkaassa Kazakstanissa ilmapiiri on vapaampi, ja Kirgisian tie voisi olla ajateltavissa.

Euroopan puolella Venäjän IVY-liittolaisiin kuuluu Valko-Venäjä, jonka diktaattoriin Aljaksandr Lukashenkaan Putin otti jo yhdessä vaiheessa etäisyyttä. Nyt kun Venäjällä on ongelmia vähän joka suunnalla, Lukashenka sentään ei ole vaarassa luisua lännen syliin. Potentiaalisesti Valko-Venäjä saattaa silti olla hyvinkin demokraattisen vyörytyksen seuraavia kohteita.

Entä Venäjä itse? Vaikka eläkeläiset osoittivat talvella mieltään Venäjän suurissa kaupungeissa, maa on Putinin komennossa edelleen vakaampi kuin Boris Jeltsinin kaudella. Sen sijaan on mahdollista, että "vallankumouksen virus" pääsee iskemään jossakin itsevaltaisesti johdetussa Venäjän aluetasavallassa. Sellainen voisi olla Bashkiria, jossa mielenosoittajat ovat jo vaatineet presidentin eroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää