Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Kansakuntien muistelmat

Tilaajille

Äskettäin Japanissa hyväksyttiin uusia historian koulukirjoja, ja Kiinassa vihaiset väkijoukot riehuivat niiden vuoksi japanilaisten toimistojen ja ravintoloiden edessä. Euroopassa Venäjä on osoittanut mieltään Suomen presidentille ja baltit Venäjälle, koska toisen maailmansodan aikaista historiaa katsotaan toisilleen vastakkaisista näkökulmista.

Historia kiihdyttää valtioiden sisälläkin. Saksassa riehui takavuosina "Historikerstreit", jossa alan ammattilaiset riitelivät katkerasti vertauskohdista Stalinin Neuvostoliiton ja Hitlerin Saksan kesken. Israelissa "uudet" ja perinteiset tutkijat ovat ottaneet yhteen valtionsa syntyhistorian valoista ja varjoista. Meilläkään ei ole onnistuttu jättämään taakse kiistoja sen enempää kansalaissodan kuin jatkosodankaan oikeasta tulkinnasta.

Jos historia olisi pelkkä tiede samassa mielessä kuin biologia tai fysiikka, kiistoja olisi vähemmän tai ainakin ne olisivat vähemmän kuumia. Historia, ja varsinkin kansallinen historia, on kuitenkin samalla myös identiteetin luomista, itsetunnon pönkittämistä ja yhteisyyden vahvistamista. Pelkät kansalliset näkökulmat panevat kirjoittamaan saman tapahtumasarjan historian eri tavoilla. Kun mukaan ilmestyy kansallisia ja poliittisia intohimoja, tiede ja pelkkä tosiasioiden kunnioituskin jäävät helposti taakse.

Ranskalaisen tutkijan Ernest Renanin tunnetun lauseen mukaan "kansakuntana olemiseen kuuluu, että käsittää historiansa väärin". Ehkei se olisi kovin vaarallista, ellei nationalismin poliittinen ansioluettelo olisi niin pitkä ja paha.

Muistelmakirjallisuutta pidetään historian epäluotettavimpiin kuuluvana lähteenä, koska sen kirjoittajilla on luonnollinen taipumus korostaa omia ansioitaan ja unohtaa virheensä ja rötöksensä. Kansalliset historiat ovat vanhastaan olleet tuskin muuta kuin kansakuntien muistelmia, joissa on langettu samaan itsensä ylentämisen syntiin.

Historia tieteenä rimpuilee siitä perinteestä eroon, mutta yritys ei ole edes tiedettä muuten arvostavissa kulttuureissa aina onnistunut. Juuri onnistuessaan se on sitä paitsi törmännyt kansallismielisten ihmisten kaikkein katkerimpaan vastustukseen.

Identiteettiä ei haluta rakentaa rikoksille, mutta kansallisvaltioiden nimissä niitä on tehty paljon. Jos ihmiset keräävät itsetuntoa kolmen tai neljän polven takaisista sankaritöistä, heidän pitäisi periaatteessa suostua muistamaan myös yhtä vanhat vääryydet. Ei kannata ihmetellä, ettei siitä ole tavallisesti tullut mitään.

Kiinalaisten ja japanilaisten tuoreen riidan välitön aihe on Japanin miehitysvalta Kiinassa ja varsinkin Nangkingin verilöyly joulukuussa 1937.

Japanin uudelleen heräävä nationalismi hakee ravintoa suurvalta-ajan menestyksistä. Se ei välitä pitää esillä niiden synkkää kääntöpuolta. Kiinassa niin ikään lietsottu kansallistunne muistaa kärsimyksiä ja nöyryytyksiä, joita sekä länsimaiden että Japanin imperialismi aikanaan pani kiinalaiset kokemaan. Tunteita ei näytä viilentävän, että vain harva Nangkingin julmuuksien uhri, tekijöistä puhumattakaan, on enää elossa. Niin kärsimysten kuin syyllisyydenkin annetaan kulkea perintönä polvelta toiselle.

Mitä voidaan tehdä? Ainakin pitäisi kunnioittaa kovia tosiasioita. Nangkingin verilöyly on sellainen tosiasia. Sen yksityiskohdista voidaan kiistellä. Se voidaan pyyhkiä jostakin historian oppikirjasta, mutta historiasta se ei poistu.

Baltitkaan eivät liittyneet vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon 1940. Toinen maailmansota ei alkanut Saksan hyökkäyksellä Venäjälle 1941, vaan Venäjän ja Saksan yhteisellä hyökkäyksellä Puolaan 1939. Kaikki arabit eivät paenneet omasta aloitteestaan, kun juutalainen Israel perustettiin 1948, ja niin edelleen.

Jos historian ammattilaiset saavat istua keskenään ilman painostusta, tuollaisista tosiasioista voidaan enimmäkseen saavuttaa konsensus. Asiat mutkistuvat, kun siirrytään tulkintoihin, vertailuihin ja moraaliseen arviointiin.

Kun heikot jäävät kriisissä vahvojen jalkoihin, onko syynä vain politiikan vääjäämätön luonne vai vahvojen rikollinen ahneus? Lievittääkö yhden osapuolen syyllisyyttä, että toisen tilillä on yhtä pahoja vaikka vähän erilaisia rikoksia?

Onko koulukirja väärä vai nimenomaan oikea paikka kansalliselle itseruoskinnalle? Kun toisen maailmansodan päätöstä pian taas juhlitaan, pitääkö voittajien tuoda juhlaan omatkin sotarikoksensa? Ammattimaisella historiankirjoituksella ei hevin voi olla vastauksia tuollaisiin kysymyksiin, olipa se miten viileää ja tieteellistä tahansa.

Kansainvälisen sovun nimessä jonkinlaisia vastauksia olisi kuitenkin löydettävä. Auttaisi asiaa, jos maltettaisiin vaatia vain historian tosiasioiden tunnustamista eikä joutavia katumusharjoituksia teoista, joita ei enää saada tekemättömiksi ja joiden tekijät, todistajat ja uhrit ovat enimmäkseen kuolleet.

Historiasta kansallisena muistelmakirjallisuutena ei voida kokonaan päästä, ja maltin rajoissa siitä on hyötyäkin yhdyssiteenä kansalaisten kesken. Miten olisi kehittää epävirallinen sopimus, jolla edes kansallistunteen lietsonnan räikeimmät muodot karsittaisiin pois?

Valloitussota ei saa kelvata, ei ainakaan, ellei se ole hyvin kaukana takana. Kärsitty vääryys ei saisi enää kauan päteä, kun välittömät kärsijät ovat poissa.

Historioitsijoiden asiaksi jäisi viheltää pilliin aina, kun he havaitsevat tieteenalansa joutuvan demagogien työkaluksi. Äsken päättyneen vuosisadan historiassa pillille löytyisi runsaasti käyttöä.

Pentti Sadeniemi

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää