Pääkirjoitus

Metsäteollisuudessa sopu ei synny selkä seinää vasten

Tilaajille

Ennen vanhaan oli sanonta, että kaksi liittoa ei lakkoile: Neuvostoliitto ja Paperiliitto. Nyt metsäteollisuuden lukkiutuneet työehtosopimusneuvottelut uhkaavat kärjistää koko työmarkkinakentän keskinäisiä suhteita pahasti, ja metsäteollisuuden tehtaita pysäytellään laittomin lakoin pitkin Suomea kuin satamia konsanaan. Miten perinteisesti Suomen vakaimmasta teollisuudenalasta on tullut kriisiala?

Tilanne on monella tavalla uusi. Metsäteollisuus on sekaisin, vaikka Paperiliitto ei ole vielä antanut edes lakkovaroitusta. Paperiliitto ja alan toimihenkilöliitto olisivat valmiit keskitetyn tulopoliittisen sopimuksen mukaisiin työehtosopimuksiin, mutta metsäteollisuudelle se ei nyt käy.

Metsäyhtiöt vaativat, että nyt työn tuottavuutta on saatava nostetuksi selvästi, ja se edellyttää kahta asiaa: on luovuttava pakollisista seisokeista jouluna ja juhannuksena, ja tehtaissa on voitava käyttää Paperiliittoon kuulumatonta ulkopuolista työvoimaa. Näiden vaatimusten lisäksi työnantaja vaatii muun muassa, että työntekijä ei saisi enää kahdelta ensimmäiseltä sairauspäivältään palkkaa. Näin kuvitellaan saatavan sairauspoissaoloja vähennetyksi.

Paperiliitto on seisokeista valmis luopumaan, kunhan hinnasta sovitaan. Ulkopuolisen työvoiman käyttö on liitolle vaikeampi asia, mutta kiista on asiaa tuntevien mukaan sovittavissa. Sen sijaan vaatimus sairauspäivien omavastuusta koetaan yritykseksi kääntää taaksepäin kehitystä, joka on ammattiyhdistysliikkeen yhteinen saavutus.

Metsäteollisuuden tulehtuneilla työmarkkinasuhteilla on pitkä historia. Paperiliitto oli vuosikymmeniä niskan päällä, koska suomalaiset metsäyhtiöt eivät kestäneet lakkoa. Paperiliitto tiesi, että jos palkkasopimus oli liian kallis, ahneus voitiin aina kuitata devalvaatiolla.

Voimasuhteet alkoivat muuttua, kun metsäyhtiöiden fuusiokehitys käynnistyi. Nyt kolme tärkeintä metsäyhtiötä ovat maailmanluokan jättiläisiä ja ne kestävät lakon aiempaa paremmin. Eikä liian kalliisiin sopimuksiin enää ole varaa, koska markkaa ei enää voi devalvoida ja yhtiöiden tuloskehitys on trendinomaisesti heikentynyt. Muutama vuosi sitten Paperiliitto puolittain vahingossa ajautui lakkoon, jolloin voimasuhteiden muutos havaittiin, ja nyt työnantajat haluavat ulosmitata tämän muutoksen.

Osapuolet ovat käyneet neuvotteluja pitkin kevättä, mutta olemattomin tuloksin. Työnantajien edustajat eivät suostu tinkimään mistään vaatimuksistaan, ja työntekijät puolestaan kieltäytyvät ajamasta tilannetta pakkosovitteluun ja lakkoon. Sen sijaan Paperiliitto on ottanut käyttöön sissitaktiikan, minkä seurauksena paikalliset lakot seisauttavat eri tehtaita yhdeksi tai kahdeksi vuorokaudeksi kerrallaan. Stora Enson Kemijärven-sellutehtaalla oli jo alas- ja ylösajosta aiheutua paha ympäristövahinko, ja tämän seurauksena yhtiö harkitsee joidenkin tehtaidensa pysäyttämistä, jos seisokkisirkus jatkuu. Yhtiö on myös lopettanut palkanmaksun paikallisille lakkolaisille seisokkipäiviltä.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius kuuli tiistaina osapuolia, ja neuvottelut jatkuvat tänään. On toivottavaa, että molemmilla puolilla ymmärretään, miten nopeasti tilanne saattaa tästä kärjistyä. Paperiliitto ei voi enää antaa paikallisten laittomien lakkojen jatkua, vaan sen on otettava vastuu ja suostuttava asialliseen sovittelumenettelyyn. Työnantajien edustajien taas luulisi ymmärtävän, että kohtuuden vaatimus koskee myös heitä itseään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää