Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Alkiot tieteelle, ei kaatopaikalle

Presidentti George W. Bush ja muut alkioiden kantasolututkimuksen vastustajat väittävät, että tutkimus tuhoaa elämää, kirjoittaa Elizabeth Edwardsen.

Tilaajille

Noin yhdeksän vuotta sitten tartuin hermostuneena puhelimeen ja soitin hedelmällisyysklinikalle Bostoniin tiedustellakseni, olimmeko mieheni kanssa saaneet alkioita. Olimme! Yritettyämme - ja epäonnistuttuamme - lapsenhankinnassa muilla keinoin olimme saamassa lapsen koeputkihedelmöityksen avulla. Otettuani viikkoja piikkejä, jotka ensin hidastivat munasarjojeni toimintaa ja sitten yhtäkkiä käynnistivät niiden toiminnan, olin tuottanut koko joukon munasoluja. Ne otettiin talteen, kun minut oli nukutettu ja laitettiin petrimaljaan mieheni sperman kanssa.

Munasoluni hedelmöittyivät. Olin kuuden alkion ylpeä äiti. Suuntasimme matkamme Mainesta Bostoniin, jossa kolme alkiota siirrettiin kohtuuni.

Muistan lääkärin kysyneen meiltä, mitä tekisimme jäljelle jääneille kolmelle alkiolle, jotka eivät olleet riittävän elinkelpoisia jäädytettäviksi tulevia hedelmöitysyrityksiä varten. Olimme valinnan edessä: voisimme heittää ne pois tai lahjoittaa ne tieteelliseen tutkimukseen. Annoimme ne tieteelle. Sen koommin en ajatellut niitä.

Olin uppoutunut kolmeen alkioon, joita kannoin sisälläni. Makasin sängyllä ja kuvittelin niiden painautuvan kohtuni seinämää vasten. "Kunpa edes yksi teistä kiinnittyisi. Tai kaksi", kuiskasin pikku alkioilleni. Asetin toiveeni äitiydestä niiden varaan.

Nyt kuitenkin nuo ylimääräiset alkiot ja muut samanlaiset ovat taas mielessäni. Itse asiassa, unelmani ovat niiden varassa. Nuo pienet solurykelmät, jotka pitivät yllä toivoa tulevasta vanhemmuudesta miehelleni ja minulle, voisivat mahdollisesti parantaa vaikeasti sairaita ihmisiä. Näin siksi, että niistä muodostuu kantasoluja, joilla on merkittävä kyky kehittyä eri solutyypeiksi ja siten mahdollisesti korjata tai korvata huonosti toimivia elimistön osia.

Minulla on MS-tauti, yksi niistä sairauksista, joita tutkijat uskovat voivansa hoitaa tai jopa parantaa kantasolujen avulla. Tässä minä istun kantasolututkimuksen kummallakin puolella ja yritän löytää jotain yhteyttä alkioitteni ja tieteellisen tutkimuksen välillä - tutkimuksen, joka voisi auttaa minua ja lukemattomia muita MS-, Parkinson- ja Alzheimer- potilaita sekä muista heikentävistä sairauksista kärsiviä.

Kaikilla hedelmättömillä pariskunnilla ei ole ollut mahdollisuutta luovuttaa ylimääräisiä alkioita tieteelle. Yhdysvalloissa liitovaltiota on kielletty rahoittamasta alkioiden kantasolututkimusta, ja se luultavasti rajoittaa ponnistuksia kehittää hoitoa MS-tautiin ja muihin sairauksiin, osittain siksi, että liittovaltion rahoitusta saavilla tutkijoilla on käytössään vain 22 solulinjaa, jotka valmistettiin laboratorioissa ennen vuotta 2001.

Vaikka Yhdysvaltain kongressin alahuone on hyväksynyt lain, joka vapauttaisi enemmän alkioita liittovaltion rahoittamaan kantasolututkimukseen, presidentti George W. Bush on luvannut käyttää veto-oikeuttaan. Hän ja muut alkioiden kantasolututkimuksen vastustajat väittävät, että se tuhoaa elämää.

Kukaan ei voisi olla kiintyneempi alkioon kuin nainen, joka on käynyt läpi sydäntäraastavan hedelmättömyyden ja ankaran koeputkihedelmöityshoidon. Mutta vaikka mutisin alkioilleni sängyssä yöllä, en oikeasti ajatellut, että ne kuulisivat minua. Ne eivät eläneet. Puhuin unelmilleni, ja alkiot olivat noiden unelmien rakennusaineita. Yksi niistä täytti lupauksensa, ja synnytin yhdeksän kuukautta myöhemmin.

Jos ylimääräiset alkiomme eivät olisi menneet tutkimukseen, ne olisivat joutuneet sairaalajätteeksi johonkin roskakoriin. Se on todellakin tuhlausta, kun ottaa huomioon, kuinka häikäisevät mahdollisuudet noissa pienissä solurykelmissä piilee.

Elizabeth Edwardsen

Kirjoittaja on Mainessa, Yhdysvalloissa asuva toimittaja ja kirjailija.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää