Pääkirjoitus

Muutosturva hyvä näyttö rakentavasta yhteisvastuusta

Tilaajille

Pitkän ja repivän paperiteollisuuden työselkkauksen jälkeen on ilahduttavaa huomata, että työmarkkinaosapuolet saavat joskus jotain rakentavaa sovittua sovussa ja sukkelaan. Tällainen uudistus on heinäkuun alusta voimaan tullut muutosturva.

Muutosturva on ideana vanha, mutta toteutuksena tuore. Työntekijäjärjestöt tyrkyttivät ideaa jo vuosia sitten. Tuolloin se oli kallellaan irtisanomissakkojen suuntaan - irtisanovan yrityksen tulisi menettää tavalla tai toisella silkkaa rahaa. Tämä ei kelvannut alkuunkaan työnantajille, ja moni muukin varoitti siitä, että sakot saisivat yritykset entistäkin varovaisemmiksi palkkaamaan uutta väkeä.

Syksyn tulokierroksen aikana ajatus nitkahti rakentavaan suuntaan: irtisanottavia ohjataan jo ennen työttömyyden alkua etsimään uutta työpaikkaa. Kun rankaisemismentaliteetista luovuttiin ja työnantajille annettiin mahdollisuus maksaa kulut kollektiivisesti, muutosturvaa pohtinut työryhmä pääsi nopeasti sopuun uudistuksesta.

Muutosturvaratkaisun mukaan työnantaja ilmoittaa mahdollisista väen vähennyksistä työvoimaviranomaisille niin pian kuin se on mahdollista. Lisäksi työnantaja kertoo työntekijöille siitä, että he voivat saada työvoimatoimistojen avustuksella henkilökohtaisen työllistymisohjelman ja päästää heidät palkalliselle vapaalle työn etsimiseen.

Valtio tulee järjestelyyn mukaan siten, että työvoimaviranomaiset tekevät irtisanottavan kanssa ohjelman, jossa linjataan, miten hän saisi työtä, ammatinvalinnan ohjausta tai vaikka kuntoutusta. Jos irtisanottavia on paljon, työvoimatoimisto voi perustaa yritykseen sivutoimipisteen.

Ihan ilman velvoitteita ei ole työntekijäkään. Jos hän haluaa muutosturvan mukaista - käytännössä selvästi ansiosidonnaisen päivärahan määrän ylittävää - työllistymisohjelmalisää, hänen on oltava mukana työllistymisohjelman teossa ja tehtävä kuten ohjelmassa sovitaan. Mukaan lähtevälle, mutta omin luvin siitä poisjättäytyvälle, voidaan lätkäistä 60 päivän karenssi työttömyysturvaan.

Muutosturvan toimivuudesta ei kuitenkaan vielä ole takeita. Ensimmäinen vaarallinen kohta on siinä, että se vaatii kuitenkin työntekijältä sellaista aktiivisuutta, jota potkuja odottelevalta on vaikeaa vaatia. Työministeriö laskeskelee, että lain piirissä olisi vuosittain noin 30000 ihmistä, mutta työllistymisohjelmissa sovittuihin järjestelyihin lähtisi mukaan vain joka kuudes - se kaikkein motivoitunein joukko. Loppuväki jakautunee kahtia siten, että osa käyttää vain palkallisen vapaan ja hakee omin päin työtä. Toinen perinteisemmin ajattelevien osuus katoaa näkyvistä, ilmestyy työvoimatoimistoon työtä hakemaan, kun työt loppuvat ja miettii asioita hetken ansiosidonnaisella.

Muutosturvaa hahmotelleet uskovat, että valtio pääsee järjestelyssä lähes omilleen. Eli vaikka järjestelmä uusine koulutuspaikkoineen maksaakin, työttömyyskulut pienentyisivät samaan aikaan. Jos kuitenkin "perinteisten" joukko jää suureksi, kustannuslaskelma menee uusiksi.

Toinen ongelmakohta muutosturvassa on se, että pienillä yrityksillä ei olisi varaa päästää työvoimaansa palkalliselle vapaalle, joka maksimissaan voi olla 20 päivää.

Vaaran paikoista huolimatta järjestelmässä on monta hyvää piirrettä. Ensimmäinen on se, että työttömyyteen puututaan aikaisessa vaiheessa: oikeastaan jo silloin kun se ei ole vielä edes alkanut. Toinen on, että kaikilla osapuolilla on velvoitteita. Samoin kaikilla osapuolilla on voitettavaa: työntekijä voi löytää entistä nopeammin uuden pestin, työnantaja saa hoidettua väen vähennyksen pienemmällä kitkalla sekä suuremmalla sosiaalisella vastuulla ja valtio säästää, jos järjestelmä tosiaan toimii.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää