Pääkirjoitus    |   MERKINTÖJÄ

Sallikaa lasten olla

Tilaajille

Kontulankaaren loppupäästä palvelut ovat kadonneet yli kilometrin päässä sijaitsevaan Kontulan ostoskeskukseen jo ajat sitten.

Kontulan ostoskeskus sen sijaan sinnittelee Itäkeskuksen ja muiden kauppajättien puristuksessa. Ehkä se johtuu siitä, että kontulalaiset ovat ryhtyneet toimiin asuinalueensa puolesta; Kontula-Seura, jalkapalloseura FC Kontu ja ostoskeskuksen kauppiasyhdistys ovat yhdistäneet voimansa, ja se on jo tuottanut tulosta.

Kontulankaaren loppupäässä nämä ponnistelut eivät kuitenkaan vielä välttämättä näy. Alueella lienee koko Suomen suurin vuokra-asuntokeskittymä, ja sosiaaliset ongelmat ovat sen mukaiset.

Kontulankaaren päässä on toimintansa lopettaneen lähikaupan kiinteistö, jossa on jo vuosia tehty merkittävää ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä. Kiinteistössä toimii iltapäiväkerho Lastenkaari.

Lastenkaari on ilmainen iltapäiväkoti 1.-4.-luokkalaisille lapsille. Se on auki vuoden lähes jokaisena arkipäivänä kello 11:stä kello 17:ään. Lastenkaari pystyy ottamaan kerrallaan noin 40 lasta, joiden kanssa työskentelee neljä lastensuojelutyön ammattilaista.

Lastenkaaressa lapsia autetaan tekemään läksyt omassa rauhassa, käydään läpi päivän asiat, tarjotaan välipalaa ja ennen kaikkea annetaan lapsille mahdollisuus iltapäivän ajan olla ja leikkiä rauhallisessa ja valvotussa ympäristössä.

Jokaisella viikonpäivällä on oma teemansa ja järjestyksensä eikä siitä poiketa ilman hyvää syytä.

Tämä ei ole mitä tahansa iltapäiväpuuhastelua vaan tavoitteellista ja ammattitaitoista lastensuojelutyötä Helsingin vaikeimmalla alueella. Lastenkaaren kautta on ehtinyt kulkea jo satoja lapsia.

Ja nyt sen toiminta on katkolla.

Hylätyssä lähikaupan kiinteistössä toimi ensin syrjäytyneiden alkoholistien tukipiste, mutta sitten tukipisteen vetäjä huomasi tukikeskuksen ympäristössä pyörivät lapset ja näki tarpeen.

Hän alkoi keittää lapsille aamuisin puuroa ja tehdä iltapäivisin voileipiä ja ennen kaikkea tarjosi lapsille rauhallisen paikan olla. Muutaman vuoden tämä Olavi ja hänen tukenaan olleet vapaaehtoiset jaksoivat, mutta sitten voimat ehtyivät.

Helsingin kaupungin sosiaalivirasto oli kuitenkin jo havainnut, miten tärkeätä työtä Kontulankaarella tehtiin, ja vuonna 2001 solmittiin sopimus. Diakonissalaitos otti vastuun Lastenkaaren toiminnasta, Euroopan unionin Urban-ohjelma lupasi rahoittaa ensimmäiset vuodet, jonka jälkeen Helsingin kaupunki lupasi ottaa taloudellisen päävastuun harteilleen.

Vuodenvaihteessa Lastenkaaren EU-rahoitus loppuu, mutta Helsingin kaupungin sosiaalitoimi ei ehkä pystykään pitämään lupaustaan, kun lastensuojelun kustannuksia pitää jo muutenkin leikata.

Kun virkoja ei voi lopettaa, supistetaan ostopalveluita.

Iltapäiväkerho kerää suojiinsa lähikoulujen oppilaita yhteistyössä vanhempien, opettajien ja viranomaisten kanssa.

Kerhosta on tullut ovi, jonka kautta opettajat ja lastensuojeluviranomaiset ovat saaneet aiempaa paremman yhteyden perheisiin. Lastenkaari on lapsille nasta paikka. Joillekin se on ainoa rauhallinen paikka maailmassa, joka on pirstaleina.

Kuka kestää sen vastuun, että nämä lapset ja heidän vanhempansa jätetään yksin?

Lastenkaaren tapaus osoittaa, että lastensuojelu on ammattilaisten työtä, ja se maksaa. Niiden rahojen kanssa ei saa leikkiä.

Antti Blåfield

antti.blafield@sanoma.fi

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää