Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Kidutus on kidutusta

Tilaajille

Yhdysvaltain pääkaupunki Washington on tarjonnut viime kuukausina maailmalle rajun poliittisen kamppailun, kun maan kansanedustuslaitos kongressi on noussut puolustamaan ihmisoikeuksia ja kansalaisvapauksia. Kongressin molemmat kamarit, senaatti ja edustajainhuone, antoivat viime viikolla presidentti George Bushille kovia iskuja.

Senaatin ryhdistäytyminen antaa uutta uskoa Yhdysvaltain demokraattiseen järjestelmään. Bush ja hänen vahva varapresidenttinsä Dick Cheney avustajineen ovat lietsoneet amerikkalaisten terroripelkoja ja muuntaneet ne yritykseksi laajentaa presidentin valtaoikeuksia. Onneksi kongressi on vihdoin havahtunut.

Bushin hallinnon toiminta on mustannut Yhdysvaltain maineen kaikkialla maailmassa ja ravistellut lähimpiäkin liittolaissuhteita. Yhdysvallat on kuitenkin joutunut huomaamaan, ettei mahtavinkaan supervalta voi toimia yksin ja muista piittaamattomasti.

Kidutuksen salliminen on noussut keskeiseksi kiistan aiheeksi. On selvää, että monet Bushia arvostelevat eurooppalaiset ja muut maat ovat viime vuosikymmeninäkin käyttäneet epäinhimillisiä kuulustelumenetelmiä, mutta on eri asia tehdä kidutuksesta virallinen käytäntö. Erityisen pahaa on huonon esimerkin antaminen kaiken maailman diktatuureille.

Jännitysnäytelmästä ei ole puuttunut absurdeja osioita. Presidentti Bush on vakuuttanut kerta toisensa jälkeen, ettei Yhdysvallat kiduta. Samaan aikaan varapresidentti Cheney on käynyt armotonta taistelua pitääkseen keskustiedustelupalvelun CIA:n kidutuskiellon ulkopuolella. Lisäksi CIA:n johto on kertonut menetelmistä, jotka ovat selkeästi kidutusta, esimerkiksi hukuttamisen simulointi.

Suurin osa presidentti Bushin omista republikaaneistakin nousi demokraattien rinnalla kapinaan tätä täysin epäloogista selittelyä vastaan, koska yhä useammat amerikkalaiset havahtuivat kyselemään, miksi vaatia kidutusoikeuksia, jos kerran ei ole aikomustakaan kiduttaa.

Senaatti ja edustajainhuone hyväksyivät selkeästi senaattori John McCainin ajaman kidutuskiellon, ja Bushin oli viime viikolla pakko taipua. McCain on Vietnamin sodan veteraani, jota kidutettiin sotavankiaikana. Myös Yhdysvaltain asevoimien ja jopa CIA:n oma väki on vuodattanut julkisuuteen huolia siitä, minkälaisia otteita heiltä vaaditaan.

Kongressin reaktiossa ei ihmetytä muu kuin hitaus. Senaattorit ja kansanedustajat ovat katselleet syrjästä, kun Bush ja Cheney avustajineen ovat yrittäneet kääntää kelloa satoja vuosia taaksepäin ja katkaista länsimaiden sivistysvaltioiden tien valistuksen ajan unelmista ihmisoikeuksien toteutukseen sekä kidutuksen, kuolemanrangaistuksen ja orjuuden kieltämiseen. Valistuksen ajan aatteet vaikuttivat vahvasti Yhdysvaltain perustuslakiin, jonka pyhyyttä amerikkalaiset alituiseen toistavat.

Kongressin uusi ote avaa mahdollisuuden korjata myös Yhdysvaltain ja eurooppalaisten maiden suhteita. Washingtonissa ei pitkään ymmärretty, kuinka raskaasti eurooppalaiset ja ennen muuta Euroopan unionin jäsenmaat suhtautuvat kidutukseen. Siitä on tullut tärkeä Yhdysvaltain epäonnistumisen ja väärään suuntaan kulkemisen vertauskuva.

Tämä todellisuus paljastui kirkkaana ulkoministeri Condoleezza Ricen Euroopan-matkan aikana runsas viikko sitten. Rice yritti turhaan selviytyä ongelmasta lakimiestermeillä ja muulla sanataiteilulla.

Kaikki tämä on tapahtunut aikana, jona Bushin hallitus on yrittänyt pehmentää politiikkaansa. Ricen asema ulkoministerinä on vahvistunut, mutta edelleenkään ei tiedetä, onko Bush saanut riittävän otteen varapresidentistä ja puolustusministeriöstä. Vastausta vailla on kysymys, onko Bush todella muuttanut politiikkansa ydintä vai myötäileekö hän muutosta vaativia vain sen verran, että saa heidät auttamaan Irakin sotkun selvittämisessä.

Tämän johdosta on ensiarvoisen tärkeää, että kongressi säilyttää päättäväisyytensä Washingtonissa käytävässä armottomassa taistelussa. Senaattorien ja kansanedustajain asemaa helpottaa se, että koko ajan saadaan uusia tietoja myös amerikkalaisten kansalaisoikeuksien rikkomisesta. Ne auttoivat kongressia kieltäytymään kansalaisvapauksia tiukasti rajoittavan ns. Isänmaanystävä-lain automaattisesta jatkamisesta.

Kongressin valppautta edellyttää myös se, että presidentti avustajineen yrittää laajentaa presidentin valtaoikeuksia. Se tehdään Valkoisen talon juristien laintulkinnoilla, joita monet lakimiehet arvostelevat tiukasti.

Tapahtumat osoittavat, kuinka jyrkästi maa on jakautunut. Vastustajien tunnelmia kuvasi poikkeuksellisen vahvasti entinen demokraattipresidentti Jimmy Carter kovasanaisessa Vieraskynä-kirjoituksessaan (HS 4.12.).

Carter haukkui Bushin politiikan kaikki kansainväliset osiot, mutta hänkin varasi kovimmat sanat kidutukselle ja Geneven sopimusten vieroksunnalle.

"On pöyristyttävää nähdä Yhdysvaltain presidentin ja varapresidentin vaativan keskustiedustelupalvelu CIA:lle vapaat kädet amerikkalaisten kiinni ottamien ihmisten julmaan, epäinhimilliseen tai alentavaan kohteluun ja rankaisemiseen", Carter kirjoitti.

Maailman ainoana supervaltana Yhdysvaltain pitäisi nähdä itsensä järkkymättömänä rauhan, vapauden ja ihmisoikeuksien puolustajana, hän jatkoi.

"On aika kerätä amerikkalaiset yhteisrintamaan elvyttämään ja vahvistamaan historiallisia arvojamme, joita olemme vaalineet 230 viime vuotta", Carter totesi kirjoituksensa lopussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää