Pääkirjoitus

Energia-asioissa oma etu ohittaa kokonaisuuden edun

Tilaajille

Energiayhtiöiden omistussuhteet ja energiahuollon varmuus ovat nousseet tämän talven aikana kuumiksi kysymyksiksi koko Euroopassa. Huoltovarmuus alkoi huolestuttaa, kun Venäjän kaasuntuonti takkuili ja Eurooppa huomasi oman riippuvuutensa Venäjästä kasvavan. Alan yhtiöt nousivat keskustelun keskiöön, kun niiden fuusiotahti kiihtyi, ja EU-maiden johtajat alkoivat jarrutella yritysostoja.

EU:n komissio esitteli keskiviikkona omia ehdotuksiaan Euroopan energiamarkkinoiden ja -politiikan kehittämiseksi. Joka odotti räväköitä siirtoja ja konkreettisia ehdotuksia, pettyi. Energiapolitiikan vihreä kirja sisältää kuitenkin paljon kannatettavaa.

Komissio vaatii, että Euroopan pitää puhua energiaasioissa yhdellä äänellä alueen ulkopuolisten myyjien kanssa. Vaikka tekstissä ei suoraan sitä sanotakaan, tavoitteena on saada riittävän vahva neuvotteluvastus Venäjälle.

Komissio toivoo, että Euroopan energiamarkkinat vapautuisivat, siirtoverkkoja rakennettaisiin rajojen yli ja kilpailu lisääntyisi.

Lisäksi energiaa pitäisi säästää ja energialähteitä tulisi komission mukaan hyödyntää Euroopassa monipuolisemmin. Kaikki ovat ihan perusteltuja ajatuksia.

Ideoita on kuitenkin hyvin hankala toteuttaa. Ensimmäinen ongelma nousee siitä, että EU:n on ollut kovin vaikeaa rakentaa yhtenäistä lähestymistapaa suhteessa Venäjään - olipa kyse mistä elämänalueesta tahansa. Jäsenmaat ovat hoitaneet suhteitaan Moskovaan Brysselin ohi, mikä on tietysti Venäjälle kelvannut.

Toinen hankaluus on se, että energia - ja erityisesti huoltovarmuus - on arkaluonteinen poliittinen teema ja se koetaan kansakuntien kohtalonkysymykseksi, mikä nostaa oman maan edun aina yli muiden. Komission ajama kokonaisuuden etu vaatisi sellaista solidaarisuutta, jota ei tällä alalla löytyne.

Teeman poliittisuus on nähty viime aikoina muun muassa siinä, miten Keski-Euroopan maat yrittävät pitää väkisin energiayhtiöidensä omistuksen kotimaassa.

Suomikin on saanut maistiaisia siitä, miten tärkeää energiahuolto on kansallisesti ja kuinka nopeasti solidaarisuus loppuu. Tämä tapahtui, kun Ruotsin kantaverkkoyhtiö Kraftnät supisti sähkönvientiä Suomeen, jotta energia ei huippukulutuksen aikana loppuisi kotimaasta.

Tuotantomuotojen valinta on myös niin herkkä kysymys, että komissio liikkuu teemassa sukkasillaan. Se ei uskalla tarjota ydinvoiman lisärakentamista vaan tyytyy epämääräisesti kaipailemaan avointa keskustelua ydinenergiasta.

Komission kaipaama kilpailun lisääminen on kannatettavaa mutta kovin työlästä nykyisessä tilanteessa, jossa valtiot suojelevat kotimaisia, usein monopolia lähentelevässä asemassa olevia energiajättejä. Niitä itseään tuskin kiinnostaa rakentaa lisää siirtoverkkoja ja tehdä uusia investointeja, sillä tällaisilla siirroilla ne loisivat itselleen kilpailua ja painaisivat energian hintaa alas. Se olisi liiketaloudellisesti järjetöntä, mutta kansalaisten kannalta hyvästä.

Euroopan unionilla on energiapolitiikassa hyvin vähän valtaa. Jos tällä sektorilla halutaan ajaa koko unionin etua, tehtävä kuuluu jäsenmaille. Ne pohtivat komission ajatuksia parin viikon päästä huippukokouksessa. Realisti ei tältä pohdinnalta paljon tuloksia odota.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää