Pääkirjoitus

Lääkintään tarvitaan harkintaa

Tilaajille

Suurten kansansairauksien lääkintä vie yhä suuremman osan sairausvakuutuksen korvausrahoista. Pelkästään kohonneen verenpaineen ja kolesterolin taltuttamiseen suomalaiset käyttävät yli 250 miljoonaa euroa. Siitä maksetaan kansalta kerättyinä sairausvakuutuksen korvausrahoina takaisin potilaille 160 miljoonaa euroa.

Päätös siitä, mihin lukuihin asetetaan lääkehoidon aloittamisen tai korvattavuuden rajat, on hyvin tärkeä. Hyvin pienellä rajojen tiukennuksella saadaan Suomeen satoja tuhansia sairaita lisää ilman, että potilaat olisivat millään tavoin siihen mennessä kokeneet olevansa sairaita. Samalla kasvavat myös lääke- ja korvauskulut rajusti.

Viime vuosien kehitys kolesterolilääkityksessä on oiva osoitus siitä, että suomalaiset lääkärit ottavat hyvin nopeasti käyttöön uusimmat ja kalleimmat lääkkeet. Kalleimpien kolesterolilääkkeiden tehosta verrattuna patenttisuojansa jo menettäneisiin halpoihin lääkkeisiin on liikkeellä hyvin ristiriitaista tietoa. Ainoa kiistaton totuus on se, että uusimmat lääkkeet tuottavat niitä valmistaville yrityksille huimat voitot.

Sekä kustannusten että inhimillisen hoidon kannalta on tärkeää, että korkean riskin potilaiksi luokitellut ihmiset hoidetaan hyvin. Infarktin tai aivohalvauksen saaneen potilaan hoito kuntoutuksineen maksaa aina hyvin paljon enemmän kuin kohtauksia ehkäisevä lääkehoito.

Jos elintapamuutokset eivät auta sepelvaltimotautia potevaa, ja lisäksi hänellä on kohonnut verenpaine tai diabetes, ovat kolesterolilääkkeet kiistatta paikallaan.

Silloinkin lääkäreiden olisi syytä pohtia, tarvitaanko markkinoiden kalleinta lääkettä, vai saavutettaisiinko sama lopputulos halvemmilla valmisteilla.

Sosiaali- ja terveysministeriön alainen hintalautakunta tekikin ryhdikkään päätöksen viime torstaina, kun se vahvisti kalleimpien kolesterolilääkkeiden hinnat vain kahden kuukauden ajaksi. Elleivät lääketehtaat alenna hintoja, poistaa hintalautakunta ne korvattavien lääkkeiden listalta.

Kela-korvauksen menettäminen tietäisi potilaalle huimaa laskua, kun kyse on kalliista lääkkeestä. Lääke ei korvattavuuden menetyksen jälkeen enää kerryttäisi lääkekustannusten yhteismäärääkään, joka noustuaan noin 617 euroon, oikeuttaa saamaan loput lääkkeet maksutta sinä vuonna vain 1,5 euron omavastuun maksamalla.

Hintalautakunnan päätös on jyrkkä, mutta oikeutettu vastaveto lääkäreiden käsistä karanneelle kolesterolilääkitykselle. Vain harva potilas todella tarvitsee kalleimpia lääkkeitä, mutta lääkärit ovat lääketehtaiden innokkaan markkinoinnin vuoksi ryhtyneet kirjoittamaan niitä ensisijaisena lääkkeenä kohonneen kolesterolin hoitoon. Kalleimmat kolesterolilääkkeet maksavat kymmenkertaisesti sen mitä halvimmat, ja kalleimpien markkinaosuudet ovat nousseet nopeimmin.

Hintalautakunnalla on käytössään toinenkin mahdollisuus ohjata kolesterolilääkkeiden määräämistä potilaille halvempien lääkkeiden suuntaan. Hintalautakunta voi rajata korvauksen niin, että kalleimmista lääkkeistä maksetaan Kela-korvausta vain silloin, kun on osoitettu, että halvemmat lääkkeet eivät juuri tälle potilaalle sovi tai tehoa toivotulla tavalla.

Korvauksen rajaaminen voisi auttaa potilasta kahta kautta. Rahat säästyisivät, kun lääkkeeksi riittäisi halvempikin valmiste. Samalla potilas tulisi kunnolla tutkittua, ja lääkkeet määrättäisiin todellisen tarpeen eikä markkinaponnistusten ehdoilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää