Pääkirjoitus

Suomessa ei ole pulaa hoitajista vaan rahasta

Tilaajille

Pääkaupunkiseudun kunnat, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ja muutamat muut sairaanhoitopiirit lietsovat pelkoa jo alkaneesta ja tulevaisuudessa vain pahenevasta sairaanhoitajapulasta. Syksyllä kuntien, Husin, Kuntaliiton ja Tehyn jäsenistä koostuva delegaatio pitää kaksipäiväiset kahvikestit Lontoossa houkutellakseen takaisin edes muutaman niistä 400 suomalaisesta sairaanhoitajasta, jotka asuvat ja työskentelevät Suur-Lontoon alueella.

Suomessa ei ainakaan numeroista päätellen ole vielä sairaanhoitajapulaa, eikä sitä ole ihan heti näkyvissäkään. Pulaa on vakituisista työpaikoista tai pitkistä sijaisuuksista, järjestä - ja ennen kaikkea hoitajille maksettavista palkoista. On turha kuvitella, että Lontooseen kotiutuneet ammattitaitoiset hoitajat palaisivat Suomeen tekemään kolmen päivän tai kolmen viikon sijaisuuksia tietämättä, mitä puolen vuoden päästä tekevät.

Suomessa on 29 OECD-maan vertailussa eniten koulutettuja sairaanhoitajia suhteessa väestöön. Tuhatta asukasta kohti lähes 15 ihmistä on saanut hoitoalan koulutuksen. Suomen oppilaitoksissa on vuosittain täytettävänä yhteensä 15000 sosiaali- ja hoitoalan aloituspaikkaa. Se ei tarkoita samaa määrää valmistuneita ammattilaisia, sillä kato varsinkin lähihoitajakoulutuksessa on suuri. Noin kolmannes aloittaneista ei valmistu.

Kuntapäättäjien ja sairaanhoitopiirien huoli loppuvasta työvoimasta tuntuu kummalliselta, jos asiaa tarkastellaan numeroiden valossa.

Kuntien eläkevakuutuksen ja Valtiokonttorin ennusteiden mukaan sairaanhoitajista jää eläkkeelle vuoteen 2015 mennessä vajaat 7000, lähes 19 prosenttia nyt töissä olevista. Samaan aikaan nykyisten koulutusmäärien mukaan valmistuu vuosittain noin 3000 sairaanhoitajaa eli yli kolminkertainen määrä eläkkeelle jääviin verrattuna. Vuosina 2000-2004 Suomessa tuli Tilastokeskuksen mukaan noin 7000 uutta hoitajaa töihin.

Kaikki valmistuvat hoitajat eivät toki jää oman alansa töihin, sijaisia tarvitaan ja hoidettavien määräkin kasvaa, mutta silti pelko koulutetun työvoiman loppumisesta Suomessa on liioittelua.

Tarkastelemisen varaa löytyisi varmasti myös töiden organisoinnista laitoksissa. Tekevätkö hoitajat koulutustaan vastaavaa työtä, ja onko työstä karsittu kaikki turha byrokratia?

Myös koulutuksen sisältöä pitäisi arvioida kriittisesti. Antaako opetus ammattikorkeakouluissa tarvittavat valmiudet työhön?

Suurin syy hoitajien hakeutumiseen toisiin ammatteihin on kuitenkin palkka. Sairaanhoitajan peruspalkka pääkaupunkiseudulla on alle 1900 euroa kuussa. Vuorotyötä tekemällä siihen voi saada 400-500 euroa lisää.

Yleinen mielipide on vankasti hoitajien puolella: vastuullisesta ja raskaasta työstä on maksettava kunnon palkka. Siihen yksimielisyys loppuukin. Kukaan ei halua luopua omista euroistaan.

Hoitajapulalla pelotteleminen ei kuitenkaan ole oikea keino hoitaa asiaa. Siitä eivät hyödy kunnat eivätkä hoitajat. On turhaa haaskata rahoja Lontoon-matkaan, kun koulutettuja hoitajia on kotimaassa muissa töissä kymmeniätuhansia.

Tehyn rooli värväysmatkalla on varsin erikoinen. Samanaikaisesti kun Tehyn edustaja käy houkuttelemassa hoitajia Britanniasta takaisin Suomeen, sama ammattiliitto järjestää koulutusta niille hoitajille, jotka aikovat lähteä Suomesta muualle töihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää