Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Kansanvalta ei hävetä

Tilaajille

Tanskalaisista pilakuvista alkaneen tapahtumasarjan jälkeen islaminuskoisten maiden ja kristittyyn perinteeseen nojaavien länsimaiden maltillisten piirien vuoropuhelu on aikaisempaa tärkeämpää. Lukemattomilla puheilla, seminaareilla, kokouksilla ja julkaisuilla on yritetty edistää yhteisymmärrystä, yhteydenpitoa ja ajatusten vaihtoa. Näin pyritään estämään aloitteen lipsuminen kiihkoilijoiden haltuun.

Sinänsä kannatettavaan toimintaan on ilmaantunut kuitenkin epämiellyttäviä sivujuonteita. Monissa puheenvuoroissa on syyllistetty länsimainen demokratia ja sananvapaus - aivan kuin demokraattisten maiden pitäisi pyydellä anteeksi kansanvaltaisuutta, ihmisoikeuksia ja kansalaisvapauksia.

Selkeä epäsuhta kumpuaa näiden kahden uskonnon pohjalla toimivien typerysten omaan napaan tuijottamisesta. Kristittyjä ja muslimeja on selkeästi alle puolet maailman väestöstä, ja maailmassa riittää sekä uskontoja että ideologioita, joilla on omat tapansa ja ajatuksensa. On sietämätöntä, että jokin niistä yrittää rajoittaa vapaata tiedonvälitystä muualla maailmassa.

Yksi syy vinoutuneen syyllistämiskuvan syntyyn on länsimaiden poliittinen korrektius; ääriryhmiä lukuun ottamatta niiden edustajat pyrkivät puhumaan maltillisesti ja sovittelevasti välttääkseen uusia ristiriitoja. Vastapuolella ei aina ole samoja rajoituksia, joten vuoropuhelu vaatii kovia hermoja ja turnauskestävyyttä.

Pääosa islaminuskoisista maista on eriasteisia diktatuureja tai muita harvainvallan linnakkeita. Näiden maiden viralliset edustajat toimivat epädemokraattisten hallitsijoidensa ohjeiden mukaisesti ja puhuvat usein silkkaa propagandaa.

Tästä kuultiin esimerkkejä viime viikolla Hanasaaren kulttuurikeskuksessa järjestetyssä, kaiken kaikkiaan onnistuneessa vuoropuheluseminaarissa. Esille tuli myös naisten asema islaminuskoisissa maissa, josta muutaman maan edustajat esittivät varsin yksipuolisen kuvan.

Onneksi islaminuskoisissakin maissa on rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat puhua toisenlaisesta todellisuudesta. Onnistunut vuoropuhelu vaatii halua ja valmiutta tunnustaa tosiseikat.

Sattuman oikusta saman aamun Helsingin Sanomissa (5.4.2006) oli Suomessa käyneen afganistanilaisen ihmisoikeusaktivisti Sima Samarin haastattelu, joka kertoi aivan toisenlaista tietoa. Maan naisilta puuttuu usein jopa tärkein oikeus, oikeus elämään. Samanlaisen kuvan tilanteesta saa Suomen edellisen Afganistanin suurlähettilään Tarja Laitiaisen julkaisemasta kirjasta Taksi Kabuliin, joka on tervetullut lisä suomalaisten Afganistan-tietouteen.

Paine länsimaisia tiedotusvälineitä kohtaan on ollut kova pilapiirroskohun jälkeen. Lehdistön vapaus on kuitenkin demokratian olennainen perusta. Helmikuussa pidetyssä Brysselin kokouksessa keskeisten toimittaja- ja mediajärjestöjen edustajat vahvistivat täysin yksimielisesti, että ilmaisu- ja mielipidevapaus on kansanvallan ja ihmisoikeuksien ydin. Harkinnan pettämisen, huonon maun, tietämättömyyden ja tahallisten provokaatioiden tapaiset tyhmyydet ovat mitä ovat, mutta ne kuuluvat kansanvallan mittatappioihin. Yksityisyyden suoja, kunnianloukkaukset ja muut ongelmat, kuten rasistiseen tai muuhun väkivaltaan kiihottaminen, on hoidettava asiallisella ja täsmällisessä lainsäädännöllä ja tiedostusvälineiden kriittisellä itsesäätelyllä.

Kansainvälinen lehdistöinstituutti IPI on alleviivannut useita kertoja tiedotusvälineiden oikeutta itse päättää, mitä ne kirjoittavat tai lähettävät. Järjestö vaatii poliitikkoja muistamaan tämän periaatteen yrittäessään rakentaa sovintoa eri valtioiden ja ryhmien välillä.

IPI:n johtaja Johann Fritz painotti äskettäin lausunnossaan, että kyseessä on ensiarvoisen tärkeä periaate. Valitettavasti tapahtumat ovat saaneet "muutamat kansallisen ja eurooppalaisen tason edustajat vaatimaan uusia, lehdistön riippumattomuutta loukkaavia itsesäätelymekanismeja".

Syntyneessä ilmapiirissä on samoja piirteitä kun YK:n kulttuurijärjestössä Unescossa 1980-luvulla käydyssä "maailman uutta tiedotusjärjestystä" koskeneessa kiistassa. Silloin sananvapauden rajoittamisen asialla oli Neuvostoliitto, jota sen liittolaiset ja lukuisat epädemokraattiset kehitysmaat tukivat, samoin kuin myötäjuoksijat jopa Tampereen yliopiston opettajakunnassa. Päämääränä oli rajoittaa lehdistön vapautta erilaisilla diktatuurimaissa tunnetuilla menetelmillä.

Liiallinen itsesensuuri on vaikeampi vastustaja kuin Unesco-kamppailun tapaiset laajat rintamahyökkäykset tai suorat sensuurivaatimukset. Itsesensuuri on kavala ilmiö, koska sen perusteluksi on helppo löytää tärkeitä asioita kansallisesta turvallisuudesta aina oman maan yritysten toiminnan varmistamiseen.

Itsesensuurin välttämisessä on tärkeää pitää mielessä perusperiaatteet. Demokratiasta ei neuvotella. Se on ihmisten kannalta katsottuna paras ihmisen keksimä järjestelmä, joka turvaa oikeusvaltion, kansalaisvapaudet, edistyksen, tasa-arvon ja ihmisoikeudet. Olkoonkin, että myös demokraattiset maat voivat loukata periaatteita, kuten jo vertauskuviksi muodostuneet nimet Abu Ghraib ja Guantánamo kertovat tämän ajan maailmassa.

Tiedotusvälineiden arvostelun aiheuttamista uhkista vakavin on demokraattisten maiden ilmaisuvapauden rajoittaminen. Virran pitää kulkea toisin päin; islaminuskoisissa maissa on lukemattomia ihmisiä, jotka kamppailevat ihmisoikeuksien ja vapauden puolesta. Heidän tukemisensa on keskeisen tärkeä tehtävä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää