Pääkirjoitus    |   muut lehdet

Suomi on rälssiytymässä

Tilaajille

Suomi on lukuisten muiden maiden tavoin uudelleen rälssiytymässä, ja yhteiskuntaan on syntymässä ylä- ja alaluokka, huomauttaa Jyväskylässä ilmestyvä Keskisuomalainen.

Yläluokka rinnastaa ansionsa äärikapitalistisen Yhdysvaltain yritysten etuihin ja on valmis maksamaan työvoimasta vain saman hinnan kuin alhaisen elin- ja ihmisoikeustason valtioissa.

"Tilanne ainakin henkisesti helpottuisi, jos yritysjohtajat ja muut etujen päänauttijat eivät korostaisi amerikkalaisuuden normeja, vaan arvostaisivat aidosti pohjoismaisen hyvinvoivan yhteiskunnan tapaa", lehti kirjoittaa.

Korkea aika

tehdä ratkaisu

Joensuulainen Karjalainen patistaa vihreiden puheenjohtajaa, polvijärveläistä kansanedustajaa Tarja Cronbergia kertomaan, missä vaalipiirissä hän asettuu eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Lehti paheksuu Cronbergin salamyhkäisyyttä, mikä sen mielestä sopii huonosti avoimuutta kaikilta muilta hanakasti peräänkuuluttaville vihreille.

"Toivottavasti hiljaisuus ei ole merkki siitä, että vihreiden poliittinen osto-myyntiliike on aloittanut tiskin alta käytävän kaupankäyntinsä muiden puolueiden kanssa." Ryhdikkäintä Cronbergin olisi Karjalaisen mielestä asettua ehdolle Pohjois-Karjalassa. "Vaikka se ilman vaaliliittoja tekeekin kansanedustajuuden uusimisen hänelle vaikeaksi, se ei ole este puolueen puheenjohtajana jatkamiselle." Laista moraalin

alareuna

Lahtelaisen Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala kirjoittaa lakiesityksestä, jolla aiotaan tehdä seksin ostosta rikos. Jos lainsäädäntöä perustellaan moraaliperustein, pitäisi aina pyrkiä siihen, että laki on moraalin minimi, ei sen maksimi. "Lain tulisi olla moraalin alareuna, johon jokaisen pitäisi kohtuullisin ponnistuksin ylettää", hän sanoo.

Kenen

asenneilmasto?

Päätoimittaja Aimo Massinen moittii turkulaisessa Turun Sanomissa peruspalveluministeri Liisa Hyssälää "hyssyttelystä" TV1:n A-Talkissa käydyssä vanhuskeskustelussa.

Massinen kertoo Hyssälän myös sanoneen, että suomalainen asenneilmasto ei ole ollut vielä riittävän kypsä, jotta vanhustenhuollossa päästäisiin kunnolla eteenpäin.

"Kansalaisten asenneilmastossa ei ole mitään vikaa. En ole tavannut vielä yhtään tavallista ihmistä, joka ei pitäisi vanhusten hoitotilannetta enemmän tai vähemmän hälyttävänä. Hyssälän täytyy siis tarkoittaa päättäjien asenteita", Massinen sanoo.

Hänestä rahaa on aina riittävästi siihen, mitä pidetään tärkeänä. "Eduskunta on viime vuosina pitänyt tärkeänä esimerkiksi omien menojensa kasvattamista, sillä kanslian käyttömenot ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa yli 200 prosenttia!" Ei pidä sulkea

lasten silmiä

Toimittaja Mauri Liukkonen puuttuu kuopiolaisessa Savon Sanomissa lapsiasiainvaltuutettu Maria Kaisa Aulan julistamaan sotaan lööppiväkivallalle.

Liukkosen mielestä suomalaisia iltapäivälehtiä myydään harvoin raaoilla väkivaltarikoksilla, vaan niiden ruisleipää ovat mattinykäset, mikkoalatalot eli julkkikset, jotka juovat, eroavat tai käyttäytyvät siten, että se tyydyttää meidän mattimeikäläisten tirkistelynhalua.

Eniten Liukkosta pelottaa lööppisodan taustalla oleva lausumaton ajatus, että maailma muuttuu kauniimmaksi, jos vain sulkee omat silmänsä.

Hän suosittelee lööppeihin pidättyväisyyttä ja harkintaa. Väkivaltaa ja pahuutta ei hänestä pidä levitellä lasten silmien eteen, mutta olisi edesvastuutonta kasvattaa lapsia tynnyrissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää