Pääkirjoitus    |   muut lehdet

Suomen johdolta puuttuu EU-visio

Tilaajille

Oulussa ilmestyvä sanomalehti Kaleva arvostelee pääkirjoituksessaan valtionjohtoa linjattomasta EU-politiikasta.

"Pääministeri Matti Vanhanen kävi äsken Berliinissä tapaamassa Saksan liittokansleria. Pian tämän jälkeen Merkel käytti vahvan puheenvuoron, jossa linjasi jo Saksan tavoitteita sen omalle puheenjohtajakaudelle ensi vuoden alussa", pääkirjoituksessa todetaan.

"Suomen poliittinen johto ei toistaiseksi ole pitänyt yhtään puheenvuoroa, jota voisi luonnehtia eurooppalaiseksi linjapuheeksi. Kun tämän yhdistää Merkelin esiintymiseen, tarjolla on selvä vaikutelma: Suomen puheenjohtajuudesta on ilmeisesti tulossa välikausi, ja Euroopan katseet ja odotukset kohdistuvat jo Saksaan", Kaleva kirjoittaa.

Kalevan mukaan Merkelin puheessa merkittävää oli pohdinta siitä, että EU:n olisi saatava parempi yhteys kansalaisiin.

"Merkel on otteillaan nousemassa Euroopan ehkä tämän hetken ainoaksi poliittiseksi johtajaksi, joka pystyy uskottavasti viemään eurooppalaisen yhdentymisen ideaa eteenpäin. Saksan puheenjohtajuus voi tältä kannalta muodostua hyvinkin merkittäväksi", Kaleva arvioi.

"Myös Suomen johdolta kaivataan selvää eurooppalaista visiointia, ei tyytymistä asioiden hoitoon", lehti patistaa.

Turun Sanomien päätoimittaja Aimo Massinen ihmettelee kolumnissaan, miksi presidentti Tarja Halonen ilmoitti maanantaina suhtautuvansa epäillen EU:n perustuslaillisen sopimuksen ratifiointiin.

"Presidentti on pohtinut, mitä ratifiointi vaikuttaa suomalaisten luottamukseen unioniin ja poliittiseen päätöksentekojärjestelmään, jos ja kun sopimusta joudutaan vielä rukkaamaan ja ratifioimaan uudelleen. Mutta miksi arvoisa presidentti on liikkeellä vasta nyt? Ainakin presidentiltä petti aikataulu", Massinen kirjoittaa.

"EU-Suomessa hallituksenkin on lupa olla eri mieltä presidentin kanssa - tai päinvastoin. EU:ta koskevan lopullisen linjauksen tekee joka tapauksessa Suomen kansan valitsema eduskunta. Se on silloin Suomen linja", Massinen toteaa.

"Kun kolmen suurimman puolueen selvä enemmistö on EU:n perustuslaillisen sopimuksen ratifioinnin kannalla, linja lepää vankalla pohjalla." Massisen mukaan on hyvä, että "keskeiset hallituspuolueetkin ovat pitkästä aikaa yhtä mieltä edes melkein tyhjästä".

Lahdessa ilmestyvä Etelä-Suomen Sanomat taas arvioi pääkirjoituksessaan, että "hallitus nappasi taas sulan hattuunsa", kun eduskunta asettui tukemaan EU:n perustuslain ratifiointia äänin 104-24.

"Selvät numerot muistuttavat osaltaan jälleen siitä, missä valta nykyisessä valtakunnassa luuraa. Presidentti Tarja Halonen toi näkyvästi esiin huolensa siitä, että nopeaan ratifiointiin liittyy ongelmia. Se ei tehonnut", lehti kirjoittaa.

"Unionin puheenjohtajaksi heinäkuun alussa nouseva Suomi herättäisi kummastusta, jos se edistämisen sijasta itse jarruttelisi perussopimuksen hyväksymistä", Etelä-Suomen Sanomat toteaa.

Keskisuomalaisen päätoimittaja Erkki Laatikainen kirjoittaa kolumnissaan, että presidentti Halonen on entistä selvemmin mielipidejohtaja.

"Presidentti esiintyy nyt siten kuin hän kokee perustelluksi. Hän ei suostu taustapuolueensa tai muiden sidosryhmien toiveiden vangiksi." Halosen lisääntyneestä mielipidejohtajuudesta on Laatikaisen mukaan yhtenä esimerkkinä epäilevä asennoituminen EU:n perustuslakiin.

"Presidentin sanaa on paheksuttu. Unionin pääpapit ja -papittaret kummastelevat, kuinka valtionpäämiehemme julkeaa esiintyä näin epäileväisenä. Hänen pitäisi varmaan liehuttaa kaikissa käänteissä unionin lippua, uskoi ideaan tai ei", Laatikainen kirjoittaa.

"Näin muotoseikallinen dogmaattinen ajattelu on vaarallinen epä-älyllisyydessään. Suomen pitää hyödyntää unionin edut, mutta samalla sen on varmistettava mahdollisimman laaja itsellisyys."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää