Pääkirjoitus

Ihmisoikeusjärjestön vetäjällä itselläänkin vielä opeteltavaa

Tilaajille

Kun ihmisoikeuksiin erikoistuneessa Euroopan neuvostossa puolen vuoden puheenjohtajuus siirtyy seuraavalle jäsenmaalle, vaihtotilaisuus on koruton. Aloittava johtomaa saa edeltäjältään avaimen Euroopan neuvoston ministerineuvoston puheenjohtajan tiloihin. Nyt avain siirtyi Romanian ulkoministeriltä, Razvan Ungureanulta Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville.

Lavrov kertoi tilaisuuden jälkeen, että ihmisoikeuksien alalla Venäjä ei suunnittele Euroopan neuvoston työhön mitään vallankumouksellista. Arviota on helppo uskoa.

Vuonna 1949 perustettuun Euroopan neuvostoon kuuluu nykyisin 46 maata. Suomi liittyi järjestöön 1989, minkä jälkeen sen perustavoitteissa tapahtui suunnanmuutos. Uusi päämäärä oli se, että neuvosto alkaa edistää ihmisoikeuksien, oikeusjärjestelmien ja demokratian tasoa erityisesti entisissä itäblokin maissa. Samalla sisäänpääsykriteereitä höllennettiin, koska tavoitteena oli ottaa uusia maita "vierihoitoon", saamaan opetusta vanhoilta Länsi-Euroopan mailta.

Suomen jälkeen seuraavina järjestöön liittyivät Unkari ja Puola. Myöhemmin mukaan ovat tulleet kaikki muut keskisen Itä-Euroopan maat paitsi Valko-Venäjä.

Kun Venäjä liittyi Euroopan neuvostoon vuonna 1996, maan jäsenyyskelpoisuudesta käytiin väittelyä. Arvostelijat muistuttivat, että maan ihmisoikeudet ovat kaukana läntisistä standardeista. Venäjä hyväksyttiin mukaan, mutta se sai liittymisensä yhteydessä paljon kotiläksyjä: kuolemanrangaistus on poistettava, armeijassa on taattava ihmisarvoinen kohtelu, Tšetšeniassa julmuuksiin syyllistyneitä on rangaistava, kansalaisjärjestöjen ja median vapaa toiminta on sallittava ja Tšetšeniassa tapahtuneet kidutukset sekä sattumanvaraiset pidätykset on lopetettava.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin muutamat läksyt on luettu ja opeteltu. Monet kohdat ihmisoikeuksien korjauslistalta ovat kuitenkin tekemättä: esimerkiksi armeijassa esiintyy yhä psyykkistä ja fyysistä väkivaltaa, ja kuolemanrangaistus on edelleen olemassa, vaikka sitä ei pannakaan täytäntöön.

Viime vuosina Venäjä on mennyt eräissä Euroopan neuvoston tärkeimmissä poliittisissa periaatteissa takapakkia: kansalaisjärjestöjen ja median toiminta on käynyt entistä ahtaammaksi. Riippumaton ja vallanpitäjille kriittinen journalismi on katoamassa radiosta ja televisiosta.

Euroopan neuvoston tärkeitä demokratian pelisääntöjä ovat vapaat vaalit. Kun kansa äänesti Ukrainassa ja Valko-Venäjällä johtajistaan, Venäjällä oli selvästi läntisistä käsityksistä poikkeava näkemys vaalien rehellisyydestä.

Venäjän meriittilista on luettavissa myös Euroopan neuvoston ihmisoikeustuomioistuimen tilastoista. Venäjältä on lähetetty Strasbourgiin yli 9000 valitusta ihmisoikeuksien loukkauksista. Vertailun vuoksi: Suomesta valituksia on tullut 277 ja järjestön jäseneksi vuonna 1949 tulleesta Turkista runsaat 2000. Lisäongelmana Venäjän kanssa on ollut se, että Euroopan neuvoston käsityksen mukaan maa ei ole suuremmin Strasbourgin tuomioista hätkähtänyt.

Venäjän johtokauden motto on "Yhteiseen Eurooppaan ilman raja-aitoja". Jos tällä tarkoitetaan sitä, että Euroopassa jokainen saisi nauttia ihmisoikeuksista ja hyvästä hallinnosta, Venäjällä olisi vielä opittavaa. Ihmisoikeuksia pohtinut kirjailija Henry David Thoreau tarjoaisi vaihtoehtoisen moton Euroopan neuvoston avaimen haltijan mietittäväksi: "Se hallitus on paras, joka hallitsee vähiten."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää