Pääkirjoitus    |   merkintöjä

Tänä keväänä moni unelma on haihtunut

Tilaajille

Toukokuun loppu on raskasta aikaa työpaikoilla. Syntyy helposti paniikkia, kun kaikki yrittävät puhdistaa työpöytänsä ennen lomakauden alkua.

Moneen kertaan lykätyt palaverit on pakko järjestää. Siirretyt tapaamiset on hoidettava ennen loman alkua. Luvatut suunnitelmat olisi saatava vihdoin kuntoon. Ja mistä löytyisi aika ja paikka esimiehen kanssa käytävään syvälliseen kehityskeskusteluun?

Ilmapiiri on hyvin altis räjähdykselle. Pitikin sen huonon uutisen tulla juuri loman alla.

Pelätty uutinen kuului pörssistä. Osakekurssien lasku tuntuu myös tavallisten ihmisten elämässä: jo 800000 yksityisellä suomalaisella on pörssiosakkeita.

Jos tavallisella palkansaajalla on pörssisijoituksia esimerkiksi 50000 euroa, hän on kurssien laskun seurauksena menettänyt tämän vuoden lomarahat. Siinä on haihtunut monia unelmia.

Pörssiin ja sijoitusrahastoihin virtasi viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa paljon uutta rahaa. Pörssipelureiksi ryhtyivät tuhannet suomalaiset, joilla ei ollut sijoituskokemusta. Tästä on tutkittua tietoa aikaisemmilta nousukerroilta. Uudet sijoittajat tulevat mukaan pörssinousun viimeisissä vaiheissa.

Alkuvuonna pörssiin meno tuntui mukavalta ajatukselta. Osakesalkku pullistui niin lupaavasti, että ei tehnyt mieli myydä - uusi sijoittaja halusi odottaa vielä lisävoittoa.

Kurssien lasku alkoi täysin yllättäen. Pankkien analyytikot olivat aivan ihmeissään. Ei tässä näin pitänyt käydä. Yritykset ovat loistokunnossa, samoin Suomen talous.

Vielä enemmän yllättyivät piensijoittajat. Osa lamaantui täysin. Toiset päättivät toimia. Viime viikon alussa Nordeassa elettiin kauhun hetkiä. Pankin rahastoihin varansa panneet ihmiset yrittivät myydä osuuksiaan, mutta pankin tietokonejärjestelmä hylki heidän toiveitaan. Myyntimääräykset matelivat jossain koneiden uumenissa, ja siinä odotellessa sijoitusrahastojen arvot laskivat.

Sijoitusrahastojen alamäki koskettaa myös tavallisia suomalaisia. Joka viides talous on pannut varojaan rahastoihin.

Se on suuri joukko: jos työpaikalla on kymmenen ihmistä, heistä ainakin kaksi on rahastojen arvonlaskussa menettänyt rahaa joko arvonalennuksina tai suorina tappioina.

Ei ole ihme, että se tuntuu työyhteisössä kiukkuna ja sadatteluna.

Jos sijoittaja on kokenut pörssin nousut ja laskut ennenkin, hän jaksaa odottaa seuraavaa nousua. Untuvikolta saattaa mennä yöuni sekaisin. Hän murehtii tappioita tai laskee saamatta jääneitä voittoja kysymällä turhaan itseltään: miksi en myynyt toukokuun alussa?

Myös toinen talousuutinen saattaa kiristää työpaikan ilmapiiriä. Vuosi sitten otettiin paljon uusia lainoja. Siihen oli hyvä syy: korko oli poikkeuksellisen alhaalla. Kahdentoista kuukauden euribor oli alimmillaan viime kesäkuun 23. päivänä vain 2,057 prosenttia.

Tällä viikolla euribor on huomattavasti korkeampi, 3,285 prosenttia. Sen seurauksena pankki nostaa rutkasti sellaisen lainan korkoa, joka sidottiin vuosi sitten halpaan euriboriin. Jos laina on suuri, koronnousu tuntuu arkielämässä.

Pahin tilanne on velallisella, joka uskoi pankkien kuumia tarjouksia. Vielä muutama kuukausi sitten markkinoitiin pakettia, jossa saattoi ottaa halvalla korolla lainaa vaikkapa asunnon ostoon ja sijoittaa ylijääneen osan lainasta esimerkiksi sijoitusrahastoon.

Jos työtovereiden joukossa on tällainen ihminen, häntä ei kannata ärsyttää puhumalla raha-asioista.

Unto Hämäläinen

unto.hamalainen@sanoma.fi

Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää