Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Euroopan energiansaannin tulevaisuus on vaakalaudalla

Maailman poliittiset johtajat tiedostavat, että nykypolitiikka ei voi johtaa kestävään energiatulevaisuuteen, kirjoittaa Claude Mandil.

Tilaajille

Claude Mandil.

Euroopan unionin huippukokouksen on Suomen puheenjohtajuuskauden aikana päätettävä, omaksuuko Eurooppa vakavasti otettavan energiapolitiikan tuleviksi vuosikymmeniksi.

Päätökseen vaikuttaa kasvava huoli energiaturvallisuudesta, ilmastonmuutoksesta ja ennätyksellisen korkeista öljyn hinnoista. Mikä hieno tilaisuus tämä onkaan suomalaisille, joiden energiapolitiikka lukeutuu kansainvälisen energiajärjestön IEA:n parhaimmistoon!

IEA:n mukaan järkevä energiapolitiikka tasapainottaa kolme tärkeää tekijää: energiaturvallisuuden, talouskasvun ja ympäristönsuojelun. Yhdenkin unohtaminen merkitsee koko energiapolitiikan romuttamista. Mainittuja tekijöitä ei voida saavuttaa nykyisellä energiapolitiikalla.

Perusmarkkinatilanteeseen nojaavassa mallissa, joka kuvataan IEA:n World Energy Outlook -katsauksessa, energian kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti yli puolella seuraavien 25 vuoden aikana. Riippuvuus tuontiöljystä ja -kaasusta kasvaa, ja se kohdistuu yhä supistuvaan joukkoon maita, muun muassa Lähi-itään ja entiselle neuvostoalueelle.

Euroopan riippuvuus tuontiöljystä ja -kaasusta kasvaa yli 80 prosenttiin. Hinnat pysyvät korkeina ja hiilidioksidipäästöt lisääntyvät lähes 60 prosentilla.

Maailman poliittiset johtajat tiedostavat, että nykypolitiikka ei voi johtaa kestävään energiatulevaisuuteen. EU:n komission vihreä kirja nimeltä "Euroopan strategia kestävän, kilpailukykyisen ja varman energiahuollon turvaamiseksi" piirtää selkeän kuvan Euroopan tärkeimmistä haasteista. Se ansaitsee kiitoksen. Mutta nyt on aika muuttaa ymmärrys myös konkreettisiksi teoiksi.

Mihin pääkysymyksiin Euroopan yhteisen energiapolitiikan pitäisi tarttua? Ensimmäinen on energiaturvallisuus. Tammikuussa näimme, mitä riippuvuus tuonnista merkitsee käytännössä, kun venäläisjätti Gazprom katkaisi toimitukset Ukrainaan. Kasvava riippuvuus tuonnista merkitsee myös kasvavia riskejä toimituskatkoista. Eikä vain monopolitoimittajien tahallisten tekojen vaan myös mahdollisten onnettomuuksien, ryöstelyn ja terrorismin vuoksi.

Myös kasvavan hintapaineen riski nousee. Syynä voi olla joko monopolikäyttäytyminen tai asianmukaisten ja oikein ajoitettujen tutkimus-, tuotanto- ja infrastruktuuri-investointien puute.

Tasapainoiseen ja monipuoliseen eurooppalaiseen energiapalettiin kuuluu hiiltä ja ydinvoimaa sekä uusiutuvia energianlähteitä - opetus, jonka Suomi otti omakseen jo kauan sitten. Yksittäisten maiden vastaavat valinnat sekä ydinvoiman ja hiilen käytön uudelleenarviointi ovat ehdottoman välttämättömiä. Monipuoliseen energiapalettiin sisältyy lisäksi riskien jakaminen nykyistä useammille tuottajamaille ja siirtoreiteille.

Pitkän ajan energiaturvallisuuden kannalta asianmukaiset ja oikea-aikaiset investoinnit Euroopan energiasektoriin ovat ensisijaisen tärkeitä. Niiden on ulotuttava jalostamoihin, putkiin, nesteytetyn maakaasun terminaaleihin, voimalaitoksiin ja sähköverkkoihin. Tämä edellyttää investoinneille suosiollista ilmapiiriä, asianmukaisia tuottolaskelmia ja vakaata, ennustettavissa olevaa EU:n laajuista sääntelyä. Yhtä lailla tärkeää on nimby-ilmiöksi (not in my backyard, ei minun takapihalleni) kutsutun painajaisen torjuminen.

Lyhyesti sanottuna: tarvitsemme EU:n yhteistä panosta energiapaletin kokoamiseen. Menestyksen avain on se, että EU keskustelee yhdellä äänellä suurten tuottajamaiden kanssa. Toinen olennainen seikka on kehittää 25 maan kansalliset markkinat todellisiksi eurooppalaisiksi sähkö- ja kaasumarkkinoiksi.

Ensinnäkin on varmistettava yhteisen markkinalainsäädännön täydellinen, tehokas ja avoin täytäntöönpano. Todellisten sisämarkkinoiden luominen edellyttää myös tehokkaampaa sääntelyn harmonisointia, joka mahdollistaa tarpeelliset investoinnit kaasu- ja öljyverkkojen yhdistämiseen.

Lisäksi tarvitaan Euroopan laajuinen sääntelyelin, jolla on päätäntävalta yhteenkytkentöjen sääntelyssä. Tämä vihreässä kirjassa esitetty uljas ehdotus otettiin vastaan vaihtelevasti. Epäilijöitä kehotan muistelemaan Euroopan keskuspankin syntyhistoriaa. Eikö sekin ollut kerran yhtä kiistanalainen, mutta samalla ratkaisevan tärkeä kehitysaskel?

Kolmanneksi ympäristönsuojelu on avain energiatehokkuuden merkittävään parantamiseen, mikä vuorostaan on tärkeää energiaturvallisuuden kannalta. EU:n komissio voisi ottaa nykyistä vahvemman roolin tiukempien normien ja standardien asettajana. Koneiden, rakennusten ja kuljetusten kaltaisilla sektoreilla pelkät markkinasignaalit eivät usein riitä tarpeellisten energiatehokkuuden parannusten aikaansaamiseen.

Uusiutuvat energianlähteet ovat olennaisen tärkeitä mille tahansa kestävälle energiayhdistelmälle. Liian kunnianhimoiset tavoitteet saattavat kuitenkin tuottaa heikompia tuloksia kuin nykyisten uusiutuvien energiamuotojen kustannustehokkuuden parantaminen tutkimus- ja kehitystoiminnan kautta.

Pitkän ajan kestävä, ympäristön huomioiva politiikka edellyttää teknisiä läpimurtoja. Ne taas eivät koske ainoastaan uusiutuvia energianlähteitä vaan myös hiilidioksidipäästöjen talteenottoa ja varastointia, teknisesti edistyneitä ydinreaktoreita, vetyvoimaa ja niin edelleen.

Toisen maailmansodan jälkeen Euroopan poliittisilla johtajilla oli visio, jonka mukaan integraatio rakentuisi yhteisen energiapolitiikan varaan. Näin syntyi Euroopan hiili- ja teräsyhteisö. Toivokaamme, että nykyiset poliittiset johtajat osoittavat Suomen puheenjohtajuuskaudella yhtä suurta rohkeutta ja näkemystä suuntaamalla päättäväisesti kohti aitoja energian sisämarkkinoita ja yhteistä energiapolitiikkaa.

Claude Mandil

Kirjoittaja on Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n pääjohtaja. Hän kävi Suomessa toukokuun alussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää