Pääkirjoitus

Siviilit maksavat hengellään tulitauon turhan viivyttelyn

Tilaajille

Uutista kymmenien lasten ja muiden siviilien kuolemasta Qanan pikkukaupungissa Etelä-Libanonissa seurasivat ensimmäiset merkittävät toimet Israelin ja Hizbollah-järjestön sodan hillitsemiseksi. Israel suostui Yhdysvaltojen vaatimuksesta keskeyttämään pääosan ilmaiskuistaan keskiviikon aamuyöhön saakka. Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice lupasi, että sotaan voidaan saada YK:n turvallisuusneuvoston avulla jo tällä viikolla tulitauko ja samalla toimintaohjelma tilanteen pysyväksi rauhoittamiseksi.

Tästä ei pidä päätellä, että vasta Qana sai Israelin ja Yhdysvallat ymmärtämään tulitauon inhimillisyyden nimissä välttämättömäksi. Qanan uhreja ei siihen olisi tarvittu. Sota on kolmessa viikossa tuottanut siviiliuhreja lähes päivittäin, yhteenlaskettuna jo monta Qanaa. Sunnuntain pommi oli vain riittävän voimakas räjähtämään kahdesti, kerran Qanan siviilien joukossa ja toisen kerran miljoonien kotien ja kahviloiden tv-ruuduissa.

Rauhoittavat eleet ovat mielipidesodan taktinen siirto, vasta toissijaisesti humanitaarinen myönnytys. Länsimaissa yleisö ei enää hyväksy omien johtajien passiivista tukea sodan jatkamiselle tietymättömän pitkään. Muslimimaailmassa maltillisimpienkin lännen liittolaisten on pian mahdotonta esiintyä julkisesti Yhdysvaltojen rinnalla.

Qanan nimellä on voimakas historiallinen kaiku, koska Israelin kranaattituli tappoi kaupungissa 1996 yli sata pakolaista YK:n tukikohdassa. Arabimaissa Qana on siitä lähtien ollut samalla tavoin tuttu kuin Guernica Euroopassa.

Kymmenen vuotta sitten Yhdysvaltojen silloinen ulkoministeri Warren Christopher sai Qanan välikohtauksen jälkeen kahdeksan päivän sukkuladiplomatialla taistelut loppumaan. Nytkin hän vaati jo ennen murhenäytelmän uusiutumista, että Yhdysvaltojen on saatava aikaan tulitauko heti ja syvennyttävä laajemman ratkaisun edellyttämiin neuvotteluihin vasta sen jälkeen. Kokeneen diplomaatin neuvo alkaa vaikuttaa surullisen myöhään.

Israelin perustelut sodalle eivät ole saaneet katetta. Hizbollahin sieppaamat kaksi sotilasta ovat edelleen vankeina. Hizbollah on kärsinyt tappioita mutta pystyy yhä ampumaan Israeliin saman verran raketteja kuin sodan alussa. Sekä Libanonissa että muissa arabimaissa Hizbollahin suosio näyttää vain kasvaneen.

Kansaan menevästä uhosta huolimatta Hizbollahin valloillaan riehuva yksityisarmeija on vaara niin Libanonin heikolle demokratialle kuin kestävälle rauhallekin. Sen Israeliin ampumat raketit eivät ole sotilaallisen taistelun vaan pelottelun ase, koska osumien epätarkkuus saattaa vaaraan pääasiassa siviilejä. Sadattuhannet Pohjois-Israelin asukkaat ovat joutunut pakenemaan kodeistaan, vaikka sodan piti lopettaa Hizbollahin iskut nopeasti.

Monikansallisten joukkojen pikainen lähettäminen Etelä-Libanoniin ei YK:ssa virinneestä muodollisesta yhteisymmärryksestä huolimatta ole helppoa. Joukkojen tehtävää saadaan ehkä kevennetyksi niin, ettei niiden tarvitse yrittää riisua Hizbollahia aseista vaan vain parantaa Libanonin armeijan edellytyksiä siihen. Silti kyvykkäitä ja halukkaita joukkojen lähettäjiä on harvassa.

Epäröinti on realistista, koska Israelin ja Libanonin hallitukset eivät automaattisesti hyväksy YK:ssa sorvattuja ratkaisuja. Väkijoukkojen mellastus YK:n tiloissa Beirutissa ja Gazassa saattoi sekin olla tarkoituksellinen vihje siitä, etteivät monikansalliset joukot ole kaikkien silmissä tervetulleita eivätkä suojassa vastarinnalta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää