Pääkirjoitus

Palokuolemat ja suurpalot lisääntyneet hälyttävästi

Tilaajille

Venäjän metsäpalot ovat tänä kesänä työntäneet savua Suomen puolelle poikkeuksellisen paljon. Savun mukana kulkeutuvat pienhiukkaset aiheuttavat terveyshaittoja. Huonokuntoisille ja sairaille ihmisille hiukkaset voivat olla jopa hengenvaarallisia. Tilastollisesti puhutaan kymmenistä kuolemantapauksista, joissa pienhiukkaset ovat olleet välillisinä aiheuttajina.

Venäjän savujen varjoon on jäänyt paljon vakavampi ilmiö. Suomessa saattaa tänä vuonna kuolla tulipaloissa enemmän ihmisiä kuin aikoihin. Kun koko viime vuonna kuolleita oli 81, tänä vuonna tulipaloissa on elokuun puoliväliin mennessä menehtynyt jo 75 ihmistä.

Palokuolemien musta vuosi oli 2004, jolloin tulipaloissa kuoli 115 ihmistä. Yhtä synkkä vuosi oli viimeksi 25 vuotta sitten. Suomen Palontorjuntaliitto ja sittemmin Pelastusalan keskusjärjestö ovat yrittäneet valistaa ihmisiä varovaisuuteen tulen käsittelyssä, mutta ilmeisen huonolla menestyksellä.

Eniten ihmisiä kuolee omakotitalopaloissa. Kuolleet ovat useimmiten keski-ikäisiä ja sitä vanhempia miehiä. Yhteistä heille on tupakka, viina ja sohva tai sänky. Valistuksen ongelma onkin, ettei se tavoita kaikkien riskialttiimpia ihmisiä, joita ovat myös vanhukset. Palokuolemien torjuntaan tarvitaan normaalin kynttilävalistuksen ohella tekniikan apua.

Palovaroittimet ovat osoittaneet tehonsa. Ne ovat pelastaneet satoja ihmishenkiä. Palovaroittimet eivät kuitenkaan aina toimi, kun niihin unohdetaan vaihtaa paristot tai niiden vaihtaminen on vaikeaa iän tai muun syyn vuoksi. Parasta olisi, että palovaroittimet toimisivat verkkovirralla ja niiden paikat olisi katsottu jo rakennusvaiheessa.

Automaattiset palosammuttimet ovat yrityksissä ja julkisissa tiloissa tuttuja. Miksi niitä ei voisi asentaa myös asuinhuoneisiin?

Huoneistokohtainen automaattinen sammutusjärjestelmä saattaa tuntua kalliilta ja utopistiselta ratkaisulta. Niistä on kuitenkin hyviä kokemuksia Kanadassa, jossa jo kymmeniä vuosia sitten asuntojen vesijohdot otettiin myös sammutuskäyttöön. Palokuolemat on saatu lähes kokonaan loppumaan. Palokuntien työt ovat myös vähentyneet, kun alkusammutus toimii.

Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto on alkanut kampanjoida sprinklereiden puolesta. Liitossa valmistellaan asuntosprinklerisääntöjä. Urakoitsijoille ja rakentajille suunnatut asennus- ja huolto-ohjeet pyritään saamaan valmiiksi syksyn aikana.

Kuolonpalojen ohella myös yritys- ja muita kiinteistöjä on palanut ennätysmäärä. Vakuutusyhtiöiden Keskusliitolla on siihen mielenkiintoinen selitys. Liiton mukaan yritysten säästötoimet, kovat tuotantotavoitteet ja työntekijöiden ulkoistamiset lisäävät tulipaloriskejä.

Riskit myös näkyvät lisääntyneinä suurpaloina, joiden vahingot nousevat suuriin summiin. Heinäkuun loppuun mennessä vakuutusyhtiöt ovat maksaneet korvauksia 130:stä suurpalosta noin 90 miljoonaa euroa. Liiton epäily riskienhallinnan tinkimisestä toivottavasti antaa ajattelemisen aihetta yrityksille. On tyhmää säästää turvallisuudessa, sillä vahingot ovat paljon suuremmat kuin säästöt.

Suomi haluaa olla Euroopan viiden turvallisimman maan joukossa. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että tulipaloissa ei saisi vuosittain kuolla kuin enintään 30 ihmistä. Tavoite on kova, mutta ei mahdoton. Sen saavuttamiseksi tarvitaan edelleen valistusta, mutta myös tekniikkaa on pystyttävä käyttämään nykyistä tehokkaammin hyväksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää