Pääkirjoitus    |   kolumni

Paavi osui tarkasti mutta ohi

Tilaajille

Paavi Benedictus XVI:n taannoisessa Regensburgin luennossa herättivät huomiota ennen kaikkea ne muutamat koleat lauseet, joilla hän kosketteli islaminuskoa. Hänellä oli kuitenkin sekä enemmän että painavampaa sanomista siihen päättymättömään keskusteluun, jota länsimaisen kulttuuripiirin sisällä käydään teologian ja yleensä kristinuskon suhteesta filosofiaan ja luonnontieteisiin.

Luennon teksti on Vatikaanin nettisivulla www.vatican.va. Paavi esittää ensin aatehistoriallisen katsauksen kreikkalaisen filosofian osuudesta Uudessa testamentissa. Hän jatkaa joukolla perusteluja vaatimukselle, että kristillisellä (tai ainakin roomalaiskatolisella) teologialla täytyy olla tasa-arvoinen paikkansa luonnontieteellisen ja filosofisen ajattelun rinnalla. Muuten hengenelämä hänen mielestään typistyy vaarallisesti ja etiikastakin tulee pelkän "subjektiivisen omantunnon" asia.

Ulkopuolisesta näkökulmasta katsottuna paavin voi sanoa olevan yhtä aikaa oikeassa ja väärässä, joskin enemmän väärässä kuin oikeassa.

Paavi tahtoo kohottaa tieteiden rinnalle varsinkin kaksi uskonnollisen ajattelun aluetta. Toinen on metafysiikka, filosofi Bede Rundlen kirjan nimeä lainaten oppi siitä, "miksi on olemassa jotain sen sijaan, ettei olisi mitään". Toinen on etiikka, siis oppi oikeasta ja väärästä ja siitä, miten ihmisten pitää kohdella toisiaan.

Totta kai paavi on oikeassa siinä, että sekä metafysiikka että etiikka ovat pysyviä ja arvokkaita inhimillisen ajattelun aihepiirejä. Hänen ilmeinen käsityksensä, että kumpikin ehdottomasti vaatii ankkurointia uskontoon, on sen sijaan väärä, vaikkakin laajalle levinnyt.

Metafysiikka ja etiikka ovat sitä paitsi kovin eriarvoisia filosofoinnin alueita. Metafysiikka on paremminkin vain hauskaa kuin tärkeätä. Etiikan merkitystä ihmisten yhteiselämälle olisi vaikea liioitella.

Koska empiirinen tiede vaikenee olevaisen alkuperästä ja tarkoituksesta, niitä pidetään uskonnon omimpana alueena. Yhden käsityksen mukaan tieteeseen itseensäkin repesi uskonnon mentävä aukko, kun Werner Heisenberg oli vuonna 1926 esittänyt hiukkasfysiikassa niin kutsutun epätarkkuusperiaatteensa. Se horjutti luottamusta luonnontieteiden kykyyn selittää aukottomasti fyysisen maailman rakennetta ja toimintaa.

Sellaista katsomusta voi puolustaa, mutta samasta aukosta mahtuu silloin uskonnon ohessa mikä hyvänsä muukin ihmisten tyhjyydenpelkoa lientävä maailmanselitys. "Niin sinkoilee täällä miehen aatos", eikä sen ole pakko tarttua paavin tai Lutherin sen enempää kuin Muhammedinkaan heittämään verkkoon. Metafysiikka on paitsi uskonnon myös pidäkkeettömän mielikuvituksen aluetta.

Etiikan kysymykset ovat monin verroin tärkeämpiä. Hyvin laajalle levinnyt uskomus väittää, että etiikan on joko nojauduttava johonkin absoluuttiseen, joko tieteelliseen tietoon tai uskonnon ilmoitukseen, tai sitä ei ole lainkaan olemassa. Koska empiirisesti perusteltua etiikkaa ei ole koskaan luotu eikä aina edes pidetä mahdollisena, jäljelle jää ainoastaan ilmoitus. "...Mutta sen tiedän, ja osannen ottaa lukuun", runoilija Aaro Hellaakoski vakuutti omalle jumalalleen, "ilman Sinua kuulumme susien sukuun." Se olisi vakuuttavampi väite, ellei maailmassa olisi ollut ja olisi edelleen niin paljon syvästi uskonnollisia susien sukulaisia. Halu ankkuroida etiikan periaatteet ja moraalin säännöt johonkin vuorenvarmaan on yhtä luonnollinen kuin halu varmuuteen yleensäkin, mutta jos varmuutta ei ole kerta kaikkiaan saatavilla, mitä sitten tehdään?

Ratkaisu on varsin arkinen: sovitaan vapaasti keskenämme. Jos metafysiikka on vapaan mielikuvituksen, etiikka on vapaan päätösvallan ja vapaan sopimisen aluetta. Sopimiseen on joka tapauksessa turvauduttava, kun muistetaan, miten ristiriitaisia ja tulkinnanvaraisia uskonnollisen etiikan käskyt tapaavat olla. Kristikunnankin historian varrelle niitä mahtuu tavattoman kirjava joukko.

Uskonto ankkuroi etiikan tuonpuoleiseen. Todellisuudessa mitään sen tämänpuoleisempaa ei ole olemassakaan kuin etiikan periaatteet ja moraalin säännöt. Ne ovat ihmisten välisten suhteiden pelisääntöjä, joista ihmisten pitää kyetä sopimaan. Miksi he eivät osaisi yksinkin? Kyky valita vilpin ja rehellisyyden tai julmuuden ja humaanisuuden välillä ei edellytä mitään nimenomaista teologiaa.

Paavin huolellinen ajatuskulku Regensburgin luennossa päättyy tietenkin toisin. Hänelle vaihtoehdot ovat joko yhteisyys uskonnon pohjalta tai pelkkä erillisten, atomisoituneiden yksilöiden massa. Jälkimmäisessä tapauksessa "etiikka ja uskonto kadottavat yhteisöä luovan voimansa ja muuttuvat puhtaasti henkilökohtaiseksi asiaksi", hän kirjoittaa. "Se on ihmiskunnalle vaarallinen asioiden tila..." Periaatteellisesti paavi on väärässä; yhteisöitä voidaan rakentaa muullekin kuin vain uskonnolliselle perustalle. Empiirisesti ja historiallisesti hänen asemansa on paljon vahvempi.

Uskonnoilla on omat moraaliset säännöstönsä. Niiden pohjalta yhteisöiden on paljon helpompi päästä ratkaisuihin, ja ne antavat sekä ehdottomuuden että jatkuvuuden tunnetta. "Maallistuneessa" Euroopassakin yksilöiden moraalilla ja yhteiskunnan pelisäännöillä on helposti tunnistettavat kristilliset juuret.

Paavi uskoo oman Jumalansa sitoutuneen järjellisyyteen samassa mielessä kuin järjellisyys ohjaa tieteellistä ja filosofista ajattelua. Siihen ei ole huomauttamista; se on hänen oikeutensa. Hän vaatii teologialleen tasa-arvoista paikkaa tieteen ja filosofian rinnalle. Se on vaikeampi kysymys. Teologiassa joudutaan olettamaan paljon sellaista, mitä sen ulkopuolella ei välttämättä hyväksytä.

Metafysiikan ja etiikan alueilla teologia säilytti perinteen katkeamattomana silloinkin, kun molempia syrjittiin filosofiassa niiden "epätieteellisyyden" vuoksi. Ainakin niiden osalta Benedictus XVI:lle on kohtuullista antaa periksi. Pitää vain muistuttaa, ettei teologialle kuulu niihin minkäänlaista yksinoikeutta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää