Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Äitiyslomasta todelliseen vanhempainvapaaseen

Tavoite miesten perhevapaiden käytön lisääntymisestä tuskin toteutuu vain taloudellisin kannustimin, kirjoittavat Minna Salmi ja Johanna Lammi-Taskula.

Tilaajille

Minna Salmi ja Johanna Lammi-Taskula.

Suomen virallisen yhteiskuntapolitiikan ykköstavoite on työllisyysasteen parantaminen. Pitkän aikavälin työvoimakehityksen kannalta on ajateltava myös syntyvyyttä. Kansainvälisten vertailujen mukaan hyvä perhepolitiikka tukee sekä syntyvyyttä että työhön osallistumista.

Suomalaisen perhepolitiikan peruspilarit ovat päivähoito ja perhevapaajärjestelmä. Jälkimmäiseen liittyy kuitenkin tasa-arvo-ongelma. Perhevapaita käyttävät pääasiassa naiset, minkä seurauksena synnytysiässä olevien naisten asema työmarkkinoilla on epävakaa. Heidän osanaan ovat määräaikaiset työsuhteet, jotka usein johtavat lastenhankinnan lykkääntymiseen ja lasten määrän pienenemiseen. Ratkaisuksi on ehdotettu, että miehet käyttäisivät nykyistä enemmän pitempiä perhevapaita.

Hallitus on tänä syksynä laatinut ns. perhevapaapaketin. Kritiikkiä on saanut ehdotus, että miehille maksetaan vanhempainvapaan 50 päivältä 10 prosenttiyksikköä suurempaa päivärahaa kuin naisille. Naisillekin on tosin tulossa korkeampi äitiysraha 56 päivältä. Ehdotus miesten suuremmasta päivärahasta perustuu ajatukseen, että isät käyttävät enemmän vanhempainvapaata, jos he saavat siitä suuremman korvauksen.

Miesten perhevapaiden käytön esteenä on perinteisesti pidetty taloudellisia tekijöitä. Arvio kaipaa tarkennusta.

Teimme vuodenvaihteessa 2001-2002 noin 5000:lle parivuotiaan lapsen vanhemmalle perhevapaiden käytöstä kyselyn, joka osoitti, että talouslaskelmia tehdään vain vajaassa puolessa perheistä.

Laskelmia on tehty useammin niissä perheissä, joissa mies on jäänyt vanhempainvapaalle kuin niissä perheissä, joissa mies ei ole jäänyt vapaalle. Taloudellisten seurausten laskeminen siis auttaa huomaamaan, että menetykset isän vapaalla olosta eivät olekaan ratkaisevan suuria.

Voi olla, että runsas julkinen puhe kielteisistä taloudellisista seuraamuksista on muodostunut mantraksi, joka tarjoaa miehille perusteen olla jäämättä vanhempainvapaalle.

Perheiden sisäinen päätöksenteko on monitahoisempi kuin vain talouteen liittyvä kysymys. Vanhempainvapaan jakamiseen vaikuttavat syvään juurtuneet sukupuolistuneet käsitykset äitiydestä ja isyydestä. Siksi tavoite miesten perhevapaiden käytön lisääntymisestä tuskin toteutuu vain taloudellisin kannustimin.

Ehdotamme äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaajärjestelmän uudistamista vanhempainvapaaksi, jonka kestoa pidennetään 18 kuukauteen. Vapaa koostuu kolmesta kuuden kuukauden jaksosta, joista yksi on äidille, yksi isälle ja yksi jaettavissa vanhempien sopimalla tavalla. Vapaata voidaan pitää vähintään kahden kuukauden kausina siihen asti, kun lapsi täyttää kolme vuotta. Isyysvapaata voidaan lisäksi pitää 6-18 päivää lapsen syntymän yhteydessä, jolloin isän tuki äidille on tarpeen.

Vanhempain- ja isyysvapaan ajalta maksetaan vanhempainrahaa, joka on 80 prosenttia aiemmista ansiotuloista. Alinta vanhempainpäivärahaa korotetaan noin neljänneksellä vastaamaan työmarkkinatukea ja se sidotaan indeksiin. Tämä kohentaa sen viidenneksen taloudellista tilannetta, joka nykyisin saa vanhempainrahan minimitasoisena.

Vanhemmat (yleensä äidit) hoitavat lasta kotona keskimäärin siihen asti, kun lapsi on 1,5-vuotias. Harva haluaa laittaa alle vuoden vanhaa lasta päivähoitoon. Vanhempainvapaan pidentäminen on pienten lasten vanhempien eniten kannattama perhevapaiden uudistus. Vapaata ei ole pidennetty 20 vuoteen.

Lapsiperheiden taloudellinen tilanne kohenee, kun vanhemmat voivat hoitaa lasta ansiosidonnaisen vanhempainrahan turvin kotihoidon tuen sijaan. Hoitovapaan ja kotihoidon tuen käyttö todennäköisesti vähenee, kun lapsi voidaan hoitaa kotona 1,5-vuotiaaksi jo vanhempainvapaalla.

Isän puolen vuoden itsenäinen hoitojakso toimii vankkana perustana isän ja lapsen suhteen rakentumiselle ja varmistaa vanhempien mahdollisuuden hoitaa lapsi kotona 1,5-vuotiaaksi asti. Muissa pohjoismaissa isät käyttävät enemmän niitä vapaita, jotka on nimenomaan nimetty isille.

Vanhempainvapaan jakaminen äitien ja isien omiin jaksoihin ei poista perheiden valinnanvapautta eikä heikennä äidin tai isän vapaalla olon mahdollisuuksia verrattuna nykytilanteeseen.

Uudistus takaa äideille vähintään nykyisin voimassa olevan äitiys- ja vanhempainvapaan pituisen vapaan (6+3=9 kk), jos vanhemmat puolittavat jaettavissa olevan vapaajakson. Vanhempien niin halutessa äidin vapaa voi olla myös selvästi nykyistä pidempi (6+6=12 kk), jos äiti käyttää jaettavissa olevan jakson kokonaan.

Isä puolestaan saa mahdollisuuden pitää nykyistä pidemmän vapaan. Hän voi kuitenkin valita myös vain lyhyemmän vanhempainvapaakauden tai vain isyysvapaan pitämisen.

Mahdollisuus jaksottaa vanhempainvapaan pitämistä lapsen kolmivuotispäivään asti takaa sen, että äiti voi halutessaan jäädä hoitovapaalle omien vanhempainvapaajaksojensa jälkeen ja isä voi käyttää oman vanhempainvapaansa äidin palattua töihin. Näin lapsen kotihoitoa voidaan joustavasti jatkaa 1,5-vuotispäivän jälkeenkin.

Ei myöskään ole haitaksi yksinkertaistaa perhevapaajärjestelmää. Moni mies pitää nykyjärjestelmää useine erinimisine vapaineen niin monimutkaisena, että jättää perehtymättä oikeuksiinsa.

Minna Salmi

Johanna Lammi-Taskula

Salmi on valtiotieteen tohtori ja projektipäällikkö Stakesissa. Lammi-Taskula työskentelee Stakesissa erikoistutkijana ja viimeistelee väitöskirjaa miesten perhevapaiden käytöstä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää