Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Väitteet julmuuksista Itä-Karjalassa perättömiä

Oikeaa tietoa sota-ajan humanitaarisista oloista Itä-Karjalassa olisi ollut tarjolla myös ruotsalaiskirjailija Henrik Arnstadille, kirjoittaa Stefan Forss.

Tilaajille

Stefan Forss.

Ruotsalaisen kirjailijan Henrik Arnstadin Suomesta antama jyrkän negatiivinen kuva huomattiin nopeasti myös Suomessa. Kirjailijan mukaan Suomi soti Saksan liittolaisena Saksan päämäärien puolesta ja syyllistyi Itä-Karjalassa Natsi-Saksan tapaisiin julmuuksiin.

Arnstadin loukkaavimmat väitteet koskevat suomalaisten toimia Itä-Karjalassa. Sinänsä asia ei ole uusi, sillä neuvostopropagandan tulokset elävät sitkeinä. Valitettavasti Arnstadin lähteet ovat heikot. Oikeaa tietoa humanitaarisista oloista Itä-Karjalassa olisi ollut tarjolla, tosin suomen kielellä.

Suomen Punaisen Ristin entinen apulaispääsihteeri, professori Gunnar Rosén julkaisi vuonna 1998 Suomen Historiallisen Seuran kustantaman teoksen Suomalaisina Itä-Karjalassa - Sotilashallinnon ja Suomen Punaisen Ristin yhteistoiminta 1941-1944.

Tieteellisillä kriteereillä laadittu kirja on aihepiirinsä ehdoton referenssiteos. On valitettavaa, että se on myös Suomessa saanut osakseen sangen vähän huomiota. Jäljempänä esittämäni arviot perustuvat enimmäkseen Rosénin kirjaan.

Neuvostoliiton suomenvastainen propaganda alkoi jo kesällä 1943, mutta kiihtyi todelliseksi rummutukseksi ennen liittoutuneiden johtajien tapaamista Teheranissa syyskuussa 1943. Suomalaismiehitys Itä-Karjalassa esitettiin yhtä julmaksi kuin saksalaisten toiminta itäalueilla.

Sotatoimialueilta evakuoituja venäläisiä siviilejä varten perustetut siirtoleirit rinnastettiin suoraan natsien keskitysleireihin. Karjalaisten suosiminen venäläisväestöön verrattuna ja ensimmäisen sotavuoden nälänhätä esitettiin harkittuna kansanmurhana. Annettiin yksityiskohtaisia kuvauksia muun muassa leireissä käytetyistä kidutusmenetelmistä, tahallisesta nälkäännäännyttämisestä ja jokapäiväisestä pieksennästä.

Ennen talvisotaa Suomen elintarvikeomavaraisuus oli ollut noin 80 prosenttia. Aluemenetysten ja vuosien 1940-1941 huonojen satojen vuoksi maan oma elintarviketuotanto oli pudonnut noin kolmanneksella. Kokonaisvajetta oli siten lähes puolet.

Suomen elintarvikehuolto joutui kestämättömään tilaan viimeistään talvella ja keväällä 1942. Hyvän kuvan tilanteen karmeudesta antaa tutkija Sirkka Tuovisen laatima Sipoon kunnan Nikkilän sairaalan historiikki.

Sodan aikana sairaalan potilaista yli 700 kuoli nälkään. Pahin vuosi oli juuri 1942 jolloin 247 potilasta kuoli lähinnä aliravitsemukseen ja yli 200 haudattiin sairaalan joukkohautaan.

Riittävien elintarvikkeiden hankkiminen yli 1750 potilaalle ja sairaalan henkilökuntaan kuuluvalle 450 hengelle oli sairaalalle yksinkertaisesti kohtuuton tehtävä. Lopulta kuoli myös keittiön emäntä uupumukseen. Voi vain kuvitella, millainen oli ollut hänen hätänsä ja tuskansa.

Ilmeisesti ruotsalainen kirjailija on olettanut, että suomalainen kansa eli herroiksi tuon ankaran kauden, kun ihmisiä kuoli sankoin joukoin myös Itä-Karjalassa.

Venäläisväitteiden kumoamiseksi tarvittiin puolueettomia silmiä. Kutsuttiin ruotsalais-sveitsiläinen lehtimiesryhmä vierailulle Aunukseen. Vierailu toteutui 7.-11. tammikuuta 1944.

Ruotsalaisten oppaina toimivat sotilashallinnon komentaja eversti Olli Paloheimo ja lääkintäkomentaja Aarne Valle.

Matkakilometrejä kertyi viikon aikana 3000, ja retkeläiset saivat nähdä kymmeniä sairaaloita, sairasmajoja, päiväkoteja, lasten- ja vanhainkoteja, kouluja ja muita laitoksia. He saivat vierailla vapaiden sekä karjalaisten että venäläisten kodeissa, käydä siirtoleireillä ja yhdellä sotavankileirillä sekä vapaasti haastatella ketä halusivat.

Karl-Olof Hedström (Stockholms Tidningen) oli nähnyt Aunuksen kurjuuden syksyllä 1941. Häneen teki suuren vaikutuksen, että nyt, vain runsaat kaksi vuotta myöhemmin, oli tehty niin mittava työ sairaanhoidon, lastenhoidon ja koululaitoksen hyväksi. Tehtyä sivistystyötä hän piti pohjoismaisen hengen mukaisena kulttuuritekona.

Max Mehlem (Neue Zürcher Zeitung) ei ollut havainnut Petroskoissa mitään uusia tuhoja verrattuna niihin, mitä taisteluissa oli syntynyt ja venäläiset itse räjäyttäneet.

K.A.Tunberger (Dagens Nyheter) kertoi saaneensa matkan aikana yksinomaan myönteisiä vaikutelmia. Niiden valossa hän ihmetteli Moskovan maailmalle levittämiä väitteitä. Kaiken kaikkiaan koko retkikunta yksimielisesti piti venäläisten propagandaväitteitä naurettavina.

Svenska Dagbladetin Astrid Ljungström totesi, että suomalaiset eivät kiistäneet ensimmäisen sotavuoden nälkää ja suuria kuolleisuuslukuja. Vielä vuonna 1942 oli pikkulasten kuolleisuus 16,1 prosenttia, mutta vuonna 1943 se oli jo pudonnut 7,2 prosenttiin eli alle puoleen.

Hedström tiivisti kokemuksensa sanoihin: "En väitä, että olisin nähnyt kaiken voidakseni antaa sataprosenttisesti luotettavan kuvan tilanteesta. Mutta minun on vaikea käsittää, että jos olot olisivat sellaiset kuin venäläinen propaganda väittää, olisin voinut kuten nyt tavata satoja, jopa tuhansia vankeja... Olen aikaisemmin käynyt miehityksen aikana Norjassa, Tanskassa, Belgiassa ja Ranskassa. Säännöllisesti on ollut vain tuntien kysymys, ennen kuin olen saanut kuulla ensimmäiset syytökset miehitysvaltaa vastaan." Tunberger ja Hedström muun muassa kävivät mökissä, jossa kaksi perhettä asui vapaudessa. Tytöt kertoivat kokemuksistaan sekä leireillä että vapaudessa.

Kuri oli tyttöjen mukaan ollut tiukkaa. Kaikkein ahdistavimmaksi oli koettu suomalaisten käsittämätön siivousinto ja alituiset saunomiset. Rikkomuksista kuten toistuvista karkaamisista voitiin rangaista 25 lyönnillä koivunvitsalla.

Toimittajat tivasivat oliko joku neitosista itse joutunut tällaista kokemaan tai näkemään. Vastaus oli kieltävä, mutta "tällaista puhuttiin".

"Tosiasiassa Itä-Karjalassa tehtiin todellinen humanitaarinen suurtyö, joka kohdistui yhtä hyvin venäläiseen kuin karjalaiseen väestöön. Työn tuloksellisuudesta kertoo, että suomalaisten lähtiessä itkettiin ei vain karjalaisten, vaan myös venäläisten keskuudessa", professori Rosén kirjoittaa.

Stefan Forss

Kirjoittaja toimii UM:ssä johtavana tutkijana ja Maanpuolustuskorkeakoulussa dosenttina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  7. 7

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  8. 8

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  9. 9

   ”Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä” – Feministit voisivat rauhoittua, sanoo Kauko Röyhkä ja nauttii, kun some kuohahtaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  3. ”Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä” – Feministit voisivat rauhoittua, sanoo Kauko Röyhkä ja nauttii, kun some kuohahtaa Tilaajille
  4. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  5. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  6. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  7. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  8. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  9. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  10. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  11. 2 tuntia sitten
  12. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  13. Näytä lisää