Perheviljelmien on vahvistuttava - Pääkirjoitus | HS.fi

Perheviljelmien on vahvistuttava

13.1.2007 2:00

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas on tehnyt sen jälleen: hän on osannut koota ympärilleen ennakkoluulottomien asiantuntijoiden joukon, joka on pystynyt tuottamaan tiiviin ja uusia avauksia sisältävän raportin. Tällä kertaa Sailaksen tehtävä oli työryhmineen pohtia maatalouspolitiikan haasteita.

Sailaksen ryhmän peruslähtökohta on turvata suomalaisen alkutuotannon kilpailukykyisyys, ja se edellyttää muun muassa tilojen kasvamista. Tätä tulisi edistää veropolitiikalla ja helpottamalla maanvuokrausta ja vieraan työvoiman palkkaamista. Myös alkutuotannon kilpailuasemia suhteessa elintarvikeketjun muihin osiin tulisi vahvistaa.

Työryhmän mielestä olisi myös rohkeasti hyödynnettävä geeniteknologiaa, joka tuottaa uusia, nykyistä tuottavampia lajikkeita elintarviketuotantoon. Esitys on ennakkoluuloton, sillä erityisesti Länsi-Euroopassa suhtaudutaan muuntogeenisiin lajikkeisiin erittäin varauksellisesti. Toisaalta esimerkiksi soija- ja maissilajikkeet ovat jo suurelta osin muuntogeenisiä.

Suomalaisen maataloustuotannon ongelma on sen huono tuottavuus, ja sen suuri mahdollisuus on tuotannon puhtaus ja jäljitettävyys. Tämä yhtälö pitäisi pystyä ratkaisemaan ilman kohtalokkaita virheitä.

Maatalousalan asiantuntijoiden lähtökohta on, että tuottavuutta parantava rakennekehitys on välttämätön edellytys sille, että maataloustuotanto Suomessa säilyy. Tämän lisäksi tulee sitten pohtia, miten saavutetaan mahdollisimman suuri tuottavuus ja lisäarvo ilman että tuhotaan pohjoisen perhemaatalouden parhaita valtteja. Siksi geeniteknologian käyttöönotossa kannattaa olla varovainen vaikka hyväksyisikin työryhmän lähtökohdan, että uutta teknologiaa ei saa hylätä tunteenomaisin perustein.

Luitko jo nämä?