Pääkirjoitus

Kosovo varjostaa Serbian tulevan hallituksen alkutaivalta

Tilaajille

Sunnuntaina järjestetyt Serbian parlamenttivaalit olivat sikäli tyypilliset vaalit, että lähes kaikki puolueet ilmoittautuivat voittajiksi.

Tulevan parlamentin suurin puolue on ääri-isänmaallinen Radikaalipuolue. Puolue itse tulkitsee tuloksen vaalivoitoksi.

Voittajiksi ilmoittautuivat myös länsimieliset puolueet presidentti Boris Tadicin Demokraattisen puolueen johdolla. Tämä näkemys on ehkä perustellumpi, sillä demokraattirintama eteni näissä vaaleissa. Kaiken lisäksi se pystynee muuttamaan äänisaaliinsa vallaksi: länsimieliset kykenevät todennäköisesti yhteistyöhön ja muodostavat uuden enemmistöhallituksen. Tämän tilanteen Radikaalipuoluekin myönsi vaalituloksen selvittyä.

Serbian vaalit olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun Montenegro irtautui valtioliitosta. Serbiaa on johtanut vuodesta 2004 Serbian demokraattisen puolueen Vojislav Kostunica. Kostunican johtokauden saldo on hieman ristiriitainen. Viime vuosina maan talous on kasvanut ja ulkomaisia investointeja on tullut hyvää tahtia. Silti maata vaivaa suurtyöttömyys.

Myös ulkosuhteissa on ollut ongelmia. Kostunican kaudella Serbia on lähentynyt kohti länttä, EU:ta ja Natoa, mutta samaan aikaan Kostunica on yrittänyt keplotella taaksensa myös isänmaallisten voimien suosiota. Niinpä esimerkiksi YK:n sotarikostuomioistuimen etsintäkuuluttama serbikenraali Ratko Mladic on edelleen vapaalla jalalla - EU:n tietojen mukaan maan johdon suojelemana -, minkä vuoksi EU jäädytti toukokuussa neuvottelut taloudellispoliittisesta yhteistyösopimuksesta Serbian kanssa.

Jos uusi hallitus muodostetaan niin kutsutuista demokraattisista voimista, Tadic pyytänee oman puolueensa rinnalle toiseksi kantavaksi pilariksi Kostunican demokraatteja. Kostunicalle tilanne on herkullinen: hän voi myydä tukensa kalliilla. Sunnuntain vaalituloksesta ja puolueiden ohjelmallisista eroista voi nimittäin päätellä, että ilman Kostunican demokraatteja enemmistöhallitusta ei Serbiaan synny, mikä voisi ajaa maan uusiin vaaleihin. Jos hänen joukkonsa kuitenkin mukaan lähtevät, vastuun jakaminen maan suunnasta voi helpottaa ja vauhdittaa Kostunican joukkojen kääntymistä selvemmin länsimielisiksi.

EU:n kannalta lopputulos oli joka tapauksessa tyydyttävä. Läntinen suuntaus saanee valtaa, ja unioni saa sitä kautta mandaatin vakauttaa Länsi-Balkania. Mladicin luovutuskin on ehkä nyt askeleen lähempänä.

Voimakkain teema vaalien alla oli kuitenkin Kosovo. Presidentti Martti Ahtisaari jättänee lähipäivinä YK:lle esityksensä siitä, miten maakunnan tulevaisuus järjestetään. Kosovon albaanienemmistö haluaa täyden itsenäisyyden, mitä länsimaat näyttävät kannattavan - toiset maat hyvinkin lämpimästi, toiset vähän viileämmin.

Serbian suurpuolueita tämä teema ei toisistaan erota. Niin isänmaalliset kuin länsimielisetkin haluavat pitää Kosovon osana Serbiaa ja tarjoavat maakunnalle autonomiaa. Ahtisaari tarjonnee kuitenkin Kosovolle jonkinasteista itsenäisyyttä.

Tämä saanee niin serbit kuin Venäjänkin takajaloilleen. Venäjän presidentti Vladimir Putin muistutti sunnuntaina, että itsenäisyys olisi esimerkki muillekin itsenäisyyttä etsiville alueille maailmassa. Hänen ymmärrettiin tarkoittavan venäjänmielisiä alueita Georgiassa ja Moldovassa.

Uusi hallitus joutuu siis aloittamaan heti vaikeimmasta päästä: maasta lohkaistaan palasta ja länsi vetää yhtäälle, Venäjä toisaalle. Kun tulevan hallituksen yhtenäisyyskään ei ole taattua, äärikansalliset voimat odottavat vesi kielellä demokraattirintaman epäonnistumista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää