Pääkirjoitus

Puolueiden tehtävä on asettaa rohkeasti tavoitteita

Tilaajille

Suomalaisessa vaalitaistelussa ei ole totuttu liiemmälti näkemään poliittisia helppoheikkejä. Populismi on haukkumasana, jota käytetään kerkeästi vähänkin räväkämmistä ehdotuksista. Eduskuntavaalitaistelun perinteiseen koreografiaan kuuluu valtiovarainministeriön selvitys ja varoitteleva näkemys siitä, mikä on julkisen talouden liikkumavara lähivuosina ja pitemmällä aikavälillä.

Nytkin valtiovarainministeriön viime perjantaina julkistama selvitys katsoo, että ottaen huomioon seuraavien 20 vuoden haasteet kansantaloudelle jakovaraa menonlisäyksiin tai veronkevennyksiin ei oikeastaan ole lainkaan. Jos ylijäämää kertyy, se tulisi käyttää lähinnä valtionvelan lyhentämiseen, jotta pystyttäisiin paremmin varautumaan väestön ikääntymisen mukanaan tuomiin monenlaisiin ongelmiin.

Selvityksen julkaiseminen vain kuukausi ennen vaaleja puolueiden omien vaaliohjelmien jälkeen on turhan tarkoitushakuista ja epäreilua. Ei käy kateeksi puolueita, joiden olisi saatava äänestäjät liikkeelle.

Puolueet muistuttavat jo muutenkin toisiaan niin suuresti, että niiden on vaikea perustella vakuuttavasti äänestäjille, miksi näiden kannattaa äänestää vaaleissa niitä tai äänestää ylipäänsä. Kun kolmesta suuresta puolueesta aina kaksi - todennäköisimmin kaksi suurinta - tietää olevansa yhdessä mukana seuraavassa hallituksessa, se ei voi olla vaikuttamatta kampanjointiin.

Keskusta ja kokoomus eivät halua nostaa vaalitaistelussa porvarihallitusta nykyhallituksen todelliseksi vaihtoehdoksi, koska kumpikin niistä kärkkyy ensisijaisesti hallituksen muodostamista Sdp:n kanssa. Sdp on paremmassa asemassa, kun se voi ottaa vapaasti vaaliaseekseen porvarihallituksella pelottelun.

Äänestäjien ja vaalitaistelun jännittävyyden kannalta olisi toivottavaa, että porvarihallitus olisi vaaleissa keskustan, kokoomuksen ja muiden porvaripuolueiden päävaihtoehto. Se edellyttäisi niiden vahvaa sitoutumista yhteistyöhön jo hyvissä ajoin ennen vaaleja samaan tapaan kuin viime kerralla Ruotsissa.

Poliitikkoja ja puolueita tavataan syyttää katteettomista vaalilupauksista. Niin on tehty jälleen valtiovarainministeriön selvitykseen viitaten. Olisi kuitenkin kohtuutonta ja myös kummallista edellyttää, että puolueet lähtisivät kamppailemaan kansalaisten äänistä tyhjin käsin lupaamatta mitään - tai lupaamalla käyttää syntyvän taloudellisen pelivaran ensisijaisesti valtionvelan lyhentämiseen tulevia sukupolvia ajatellen.

Puolueiden tehtävä on tehdä valintoja, asettaa tärkeysjärjestykseen sekä suuria että pieniä asioita ja koettaa hankkia niille äänestäjien tukea. Suomalaisessa politiikassa on totuttu puhumaan vaalien yhteydessä asioista valtiontalouden mittakaavassa. Puhutaan sadoista miljoonista ja miljardeista. Kansalaisia voisi kiinnostaa enemmän, mikä on vaikutus yksittäisen kansalaisen tai perheen elämään.

Valtiovarainministerin oma puolue Sdp kiiruhti hyvissä ajoin ennen ministeriön virkamiesselvitystä lupaamaan 2,4 miljardin panostuksia hyvinvointipalveluihin. Sen sijaan veronkevennysten suuruudesta Sdp ei antanut mitään lupauksia. Keskusta puolestaan haluaa panostaa veronkevennyksiin 2-3 miljardia ja menonlisäyksiin 1,5 miljardia.

Keskustan ja Sdp:n lupaukset ovat mitoitukseltaan reippaampia kuin oppositiopuolue kokoomuksen, joka osoittaa hallituksen pääpuolueita suurempaa malttia. Se voi olla vastuullisempaa, mutta kokoomus uhkaa jäädä vaalikeskustelussa kilpailijoidensa väliin ja varjoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää