Pääkirjoitus    |   kolumni

Terveyskasvatus on taitolaji

Tilaajille

Sairauksien ehkäiseminen on sekä yhteiskunnan että ihmisen itsensä kannalta kannattavaa ja edullisempaa kuin jo puhjenneen sairauden hoito. Yksinkertaista ja itsestään selvää - kunhan tavoitteeseen päästäisiin tai edes tiedettäisiin, mitkä ovat tehokkaimmat keinot sairauksien ehkäisyssä.

Vaalien lähestyessä ja uutta hallitusohjelmaa odotellessa kansanterveydestä huolestuneet ryhmät esittävät kukin omia toiveitaan erilaisten sairauksien ehkäisyprojektien rahoitukseen.

On perin harvinaista, että yksittäinen tempaus, lääke, seulontatutkimus tai valistuskampanja tuottaa merkittävää kansanterveydellistä hyötyä. Yksittäisiä menestystarinoita ovat Suomessa olleet esimerkiksi polio- ja tuberkuloosirokotteiden käyttöönotto ja muutamat muut rokotekampanjat.

Antibiootit ovat säästäneet elinvuosia, kun vaikeitakin tulehdussairauksia on opittu hoitamaan. Insuliini mullisti diabeetikkojen elämän aikoinaan.

Suurten kansansairauksienkin ehkäisyssä on onnistuttu: työikäisten miesten sydänkuolemat ovat vähentyneet valtavasti kolmenkymmenen vuoden aikana, ja elinaikaa tullut vuosia lisää. Kehitys on ollut monen osatekijän summa. Sopivat palaset limittyivät ehyeksi palapeliksi.

Suomalaisten synkkä sydäntautikuolleisuus herätti aikoinaan tutkijat valistamaan varsinkin miesväestöä siitä, miten tärkeää olisi vähentää voikerrosta leivän päällä, välttää rasvaista lihaa ja maitoa ja popsia välillä kaninruoaksi kutsuttuja vihanneksiakin. Aluksi salomaiden miehet panivat kovasti vastaan.

Sitten rupesi Suomessa tapahtumaan paljon tutkijoiden sanomaa tukevia asioita yhtä aikaa. Jääkaapit ja pakastimet yleistyivät maaseudullakin, eikä lihaa tai kalaa enää tarvinnut tönkkösuolata säilyvyyden vuoksi. Maidon hinnoittelujärjestelmä uudistui niin, etteivät tuottajat enää saaneet parempaa hintaa rasvaisesta maidosta kuin laimeammasta.

Työmarkkinajärjestöt taistelivat työpaikkaruokailun puolesta, ja lounassetelit yleistyivät. Koulujen ja työmaaruokaloiden emännät kurssitettiin pilkkomaan kiinankaalia salaatiksi. Työterveyshuollosta tuli pakollista, ja lähes koko väestö saatiin terveystarkastuksiin.

Kun naisten koulutustaso ja yleinen elintaso nousivat samaan aikaan hyvin nopeasti, oli suomalainen menestystarina valmis; sydänkuolemat perääntyivät odottamaan uhriaan yli kymmenen vuoden päähän.

On kuitenkin mahdotonta selvittää, millä monista yksittäisistä toimista oli suurin vaikutus - tai olisiko tulos ollut sama ilman jotain osatekijää.

Nykypäivän terveysvalistajat ovat paljon hankalamman tilanteen edessä. Tuoreen selvityksen mukaan naisten koulutus on pohjoismaissa jo saavuttanut tason, jonka ylittäminen ei enää paranna kansanterveyttä.

Kovaa kiistaa käydään myös siitä, mitkä ovat erilaisten seulontojen kansanterveydelliset ja terveystaloudelliset vaikutukset. Yksittäisen ihmisen kohdalla kohdun kaulaosan syövän esiasteen löytyminen tai rintasyövän toteaminen varhaisvaiheessa on hyvä asia, mutta tutkijoilla on hyvin eri käsityksiä siitä, kuinka kannattavia seulontatutkimukset väestötasolla ovat.

Ratkaisevinta asiassa on poliittinen päätös siitä, kuinka paljon yhteiskunta on valmis maksamaan yksittäisten ihmisten elinvuosista.

Terveyskasvatuksen keinot sairauksien ehkäisemiseksi tehoavat yksinään kovin vähän. Jos lukutaitoiset suomalaiset olisivat ottaneet opikseen esimerkiksi Helsingin Sanomien läskikapinan kirjoituksista, olisi suomalaisten elopainosta pudonnut jo useampi miljoona kiloa.

Varoitustarrojen liimailemisella tupakka-askeihin ja viinapulloihin ei ilman hinnankorotusta ja muita keinoja ole suurtakaan merkitystä. Kun ihminen on päättänyt ostaa pullon tai askin, ei hän enää tuote kädessään rupea epäröimään, jättäisikö sittenkin pakkauksen avaamatta.

Rahan vaatiminen neuvolajärjestelmän, kouluterveydenhoidon tai raittiuskampanjan kehittämiseen on helppo tapa olla tekevinään jotain kansanterveyden eteen. Rahan lisäämisellä harvoin saadaan merkittäviä tuloksia, ainakaan ilman tarkkaa suunnitelmaa ja muiden keinojen samanaikaista käyttöä.

Esimerkiksi lapsikuolleisuus ja koululaisten terveys ovat yhtä vauraissa Euroopan maissa suunnilleen samalla tasolla riippumatta siitä, onko niissä toimiva neuvola- ja kouluterveydenhuollon järjestelmä vai ei.

Lääkkeiden käyttäminen kansanterveyden jatkuvana kohentajana on vielä vaikeampaa. Antibiootit ovat pelastaneet ihmisiä, mutta nyt niiden lepsusta käytöstä maksetaan hintaa lisääntyneinä sairaalabakteereina ja vastustuskykyisiksi kehittyneinä tuberkuloosikantoina.

Kolesterolia alentavat lääkkeet ovat antaneet lisävuosia useille, mutta nyt kiistellään siitä, kannattaako oireettomien ihmisten hoito kalliilla lääkkeillä. Yli puoli miljoonaa suomalaista syö jo kolesterolia alentavia lääkkeitä, mutta kansalaisten kolesteroliarvot ovat kääntyneet nousuun.

Sairauksien ehkäiseminen on yhä tavoiteltava keino kansalaisten elämän parantamisessa. Rahaa ja energiaa ei kuitenkaan pidä heitellä minne sattuu vaan kohdentaa se juuri sinne, missä tarve ja vaikutusmahdollisuudet ovat suurimmat. Siihen tarvitaan tutkittua tietoa ja koeteltuja keinoja, ei pelkkiä vaalipuheita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää