Pääkirjoitus

Huippututkijat patistavat yliopistoja kilpailemaan

Tilaajille

Torstaina julkistettiin jälleen kiinnostava kannanotto suomalaisen yliopistojärjestelmän uudistamisesta. "Mitä tehdä yliopistoillemme" on yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston taloustieteen professorin Bengt Holmströmin kokoaman pienen ryhmän puheenvuoro. Ryhmässä on Tekesin entinen pääjohtaja ja viisi suomalaista tieteentekijää, jotka on tunnustettu maailmalla alansa johtaviksi tutkijoiksi.

Raportin kirjoittajat eivät lähde siitä, että ongelmat ratkeaisivat esimerkiksi hallintoa muuttamalla tai rahoitusta lisäämällä, vaan heidän lähtökohtansa on, että on tehtävä järjestelmämuutos.

Tutkijat luettelevat suomalaisten yliopistojen ongelmia: tutkimuksen taso on usein keskinkertaista, kaupallinen hyödyntäminen ei onnistu, opiskeluaikoja ei ole pystytty lyhentämään, kansainvälisissä vertailuissa yliopistomme eivät menesty, uudistukset etenevät tuskallisen hitaasti.

Järjestelmä on henkisesti nuupahtaneessa tilassa, mutta määrällisesti kasvu on valtavaa: kymmenessä vuodessa opiskelijoiden ja maisterin tutkintojen määrä on kasvanut 50 prosenttia ja tohtorin tutkintojen määrä peräti 167 prosenttia. Kuitenkin samaan aikaan opettajien määrä on pysynyt samana. Suomalaisista yliopistoista on kärjistäen sanottuna tullut massayliopistoja, joissa massaluennoilla ja kirjatenteillä koulutetaan maailmalle keskinkertaisuuksia.

Tutkijaryhmän peruslääke suomalaisen yliopistolaitoksen ongelmiin on kilpailu. Tutkijat haluavat korvata kilpailulla sen byrokratian, jonka avulla yliopistojärjestelmäämme nyt ohjataan. Opetusministeriön määrittämien, paljolti määrällisten tulostavoitteiden sijaan yliopistot saisivat voimavaroja sen mukaan, miten ne menestyisivät vertaisarvioinnissa, jossa yliopistoja arvioitaisiin tarkasti määritetyillä yhteisillä laadullisilla kriteereillä. Se johtaisi hyvien yliopistojen ja laitosten vahvistumiseen ja pakottaisi heikommat yksiköt arvioimaan toimintaansa uudelleen. Syntyisi nykyistä enemmän työnjakoa ja yliopistojen kesken hierarkiaa.

Jotta kilpailu voisi toimia, yliopistojen itsenäisyyttä tulisi vahvistaa. Tutkijat esittävät yliopistoille pääosin ulkopuolisista jäsenistä koostuvaa hallitusta ja rehtorin aseman vahvistamista. Nykyisen hallinnon kiintiöistä ja tiukan muodollisista nimitysmenettelyistä luovuttaisiin, ja niiden sijaan yliopistojen johdolle annettaisiin mahdollisuus nopeaan reagointiin.

Kolmas rakenteellinen muutos olisi maksuttomasta koulutuksesta luopuminen, mutta ei sanan varsinaisessa merkityksessä. Tutkijat haluavat kasvattaa opiskelijoiden omavastuuta siten, että jokainen opiskelija saisi "opiskelusetelit", jotka oikeuttaisivat tutkinnon suorittamiseen tietyssä määräajassa. Jos määräaika ylittyisi liian paljon, opiskelija maksaisi lukukausimaksun itse. Näin opiskelusta tulisi korostetusti investointi ja opiskelijasta yliopistolle asiakas, jonka tarpeita yliopistot joutuisivat nykyistä tarkemmin kuuntelemaan.

Tutkijoiden puheenvuoron merkitys on siinä, että he oman kokemuksensa perusteella kuvaavat, millaista on akateeminen kilpailu menestyvissä yliopistoissa. Se on kannustimia, vapautta ja vastuuta. Heidän mallissaan yliopistojen rehtorit ja professorit joutuisivat aivan uudenlaisen arvioinnin kohteeksi, ja opiskelijat joutuisivat suhtautumaan opiskeluun kirjaimellisesti investointina. Se olisi investointi, jonka yhteiskunta heille kustantaisi, mutta samalla se olisi investointi, joka pakottaisi ottamaan nykyistä suuremman vastuun omista valinnoista.

Suomessa on keskusteltu korkeakoulurakenteen uudistamisesta. Tutkijoiden rakenneuudistus mahdollistaisi myös yliopistojen yhdistämisen, jos niin halutaan. Mutta kannanoton viesti on, että yliopistojen koko tai raha eivät ole ongelman ydin, vaan ydinongelma on toimivien kannustimien puute.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää