Pääkirjoitus

Kokoomus yrittää tuoda lisää aktiivisuutta ulkopolitiikkaan

Tilaajille

Ulkopolitiikan avainpaikoilta pitkään sivussa ollut kokoomus oli ikionnellinen, kun se sai eduskuntavaalien jälkeen itselleen sekä ulkoministerin että puolustusministerin salkun ja vielä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuuden. Ulkoministeriksi noussut Ilkka Kanerva ei ole tyytynyt totuttelemaan hiljalleen uuteen asemaansa vaan on lähtenyt näyttävästi tai ainakin näkyvästi liikkeelle.

Suomessa ulkopolitiikkaa johtaa kuitenkin perustuslain mukaan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston eli pääministerin ja hallituksen kanssa. EU-politiikassa kiistaton ykkönen on pääministeri, jonka tulee edustaa aina Suomea EU:n huippukokouksissa.

Vaikka ulkoministeri on keskeinen käytännön toimija EU-asioissa, hän joutuu huippukokouksissa tekemään tilaa presidentille silloin, kun tämä haluaa olla läsnä. Siksi ulkoministeriltä vaaditaan erityisen hyvää yhteistyökykyä paitsi pääministerin myös presidentin kanssa.

Kanervan ura ulkoministerinä sai lentävän lähdön, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice kutsui hänet Oslossa pidetyn Naton ulkoministerikokouksen yhteydessä Washingtoniin. Tallinnaan Kanerva puolestaan osui keskellä Viron ja Venäjän kärjistymässä ollutta pronssipatsasjupakkaa.

Tallinnan-vierailun aattona Kanerva kiiruhti antamaan Virolle Suomen tuen ja kirjoitti EU:n puheenjohtajamaan Saksan ulkoministerille hoputuskirjeen. Hän korosti, kuinka tärkeätä pienelle jäsenmaalle on saada muilta EU-mailta keskinäisen solidaarisuuden osoitus.

Uuden ulkoministerin aktiivisuus näytti yllättävän ulkopolitiikan muut toimijat samoin kuin EU:n puheenjohtajamaan Saksan. Kanerva ei kätkenyt kynttiläänsä vakan alle vaan korosti olevansa ensimmäisenä liikkeellä. Se ei ollut erityisen huomaavaista Saksan ulkopoliittista johtoa kohtaan, joka pyrki selvittämään kriisiä hiljaisen diplomatian keinoin. Siksi on huvittavaa, että tiistaina Presidentinlinnan ulkopoliittisessa keskustelussa Kanerva valitteli Saksan hitauden turhaa arvostelua julkisuudessa.

Toisten varpaille astumisen riskeistä huolimatta Kanervan ripeä aktiivisuus oli perusteltua. Presidentti Tarja Halonen ei kiirehtinyt ottamaan yhteyttä esimerkiksi presidentti Vladimir Putiniin. Sen voi ymmärtää, mutta vielä paremmin olisi voinut ymmärtää yhteyden ottamisen.

Halosen kommenteista päätellen Viron patsaskiistan tapahtumien saama suuri huomio Suomessa tuli hänelle yllätyksenä. Sitä kuvastaa hänen toivomuksensa, että joku tutkija joskus selvittäisi, miten Suomen media on tapahtumista kertonut muiden maiden viestimiin verrattuna. Totta kai Tallinnan katuvandalismi sekä pienen ja meille muutenkin läheisen Viron ja suuren Venäjän suhteiden kärjistyminen on paljon suurempi asia Suomessa kuin kauempana.

Halonen ja edellinen ulkoministeri Erkki Tuomioja katsoivat, että ulkopoliittisesta keskustelusta on tullut liian mediavetoista. Selvä syy siihen on poliitikkojen ja ulkopolitiikan toimeenpanijoiden haluttomuus käydä avointa ja riittävän syvällistä keskustelua. Sen puutteessa keskustelu jää jankkaamiseksi.

Kokoomuksen tulosta mukaan ulkopolitiikan keskiöön on aivan liian aikaista tehdä vaikutusanalyyseja. Ulkopolitiikan sisältö tuskin muuttuu mihinkään tällä vaalikaudella. Sen sijaan Ilkka Kanerva on luvannut ulkopolitiikkaan lisää aktiivisuutta ja rohkeutta. Sekin on aika paljon luvattu, kun pääministerinä pysyy Matti Vanhanen ja presidenttinä Tarja Halonen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää