Pääkirjoitus    |   vieraskynä

McNamara onnistui, Wolfowitz ei

Bushin hallinnon ja Wolfowitzin jääräpäisyys vahingoittaa koko Maailmanpankkia ja kyseenalaistaa USA:n johtoroolin, kirjoittaa Arthur H. House

Tilaajille

Arthur H. House

Vietnamin sodan melskeissä Yhdysvaltojen ulkoministerin paikalta eronnut Robert McNamara sai presidentti Lyndon B. Johnsonilta lohdutuslahjan: Maailmanpankin pääjohtajan viran. Nousu maailman vaikutusvaltaisimman ja arvostetuimman kehitysjärjestön johtoon merkitsi suurta haastetta. McNamara otti sen vastaan - ja onnistui.

Presidentti George W. Bush päätti tarjota saman lahjan varapuolustusministerilleen Paul Wolfowitzille, mutta tämä pilasi tilaisuutensa pahan kerran. Menestystarinaa ei saatu; päinvastoin nykyisen pääjohtajan ero on enää ajan kysymys.

Mistä moinen kontrasti kahden viranhaltijan välillä?

Nerokkaana ja jääräpäisenä tunnettu McNamara tajusi sodan epäonnistuneen mutta näki saamansa tilaisuuden merkityksen. Uudessa virassa McNamaralta kysyttiin usein Vietnamista, mutta hän ei halunnut keskustella aiheesta.

Kehityskysymyksiin hän heittäytyi intohimoisesti ja uteliaasti. McNamaran työtoverit olivat alansa eliittiä, joten pääjohtaja kunnioitti heitä. Hän kyseli konkareilta oppiakseen lisää ja saadakseen aloitteitaan läpi. Pääjohtaja toi taloon omaa tukihenkilökuntaansa, mutta avustajat eivät tavoitelleet poliittista vaikutusvaltaa eivätkä tunkeutuneet kantahenkilökunnan reviirille.

McNamara kartoitti uusia keinoja, joilla Maailmanpankki voisi osallistua kehitystyöhön, ja laajensi luotonantoa ja köyhimpien maiden auttamista. Saavuttamansa arvostuksen kautta hän lujitti Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin perustamisesta lähtien vallinnutta kirjoittamatonta sopimusta: ensin mainitun johtajuus kuului eurooppalaisille, jälkimmäisen amerikkalaisille.

Yksityiselämänsä McNamara jätti työn ulkopuolelle, eivätkä hänen puheensa ja tekonsa olleet ristiriidassa keskenään.

Wolfowitzin "meriittilista" on aivan toinen. Hänkin on profiloitunut älykkääksi ja uppiniskaiseksi, mutta hän ei ole suostunut päästämään irti Irakista. Hänen syytetään suosineen rahanjaossa sotaa tukeneita maita ja rankaisseen niskoittelijoita. Wolfowitz on leimautunut katumattomaksi sodan puoltajaksi.

Hänen avustajansa ovat ujuttautuneet politiikan puolelle ja jarruttaneet Maailmanpankin omien asiantuntijoiden työtä. Wolfowitzia sanotaan ylimieliseksi, ja häntä syytetään arvostettujen ammattilaisten irtisanoutumisista ja eläkkeellelähdöistä.

Wolfowitz nosti asialistansa kärkeen korruption vastustamisen kehitysmaissa ja toi samaan aikaan yksityiselämänsä valokeilaan. Törmäyksestä tuli värikäs ja äärimmäisen nolo.

Pääjohtajan naisystävän saama kohtelu Maailmanpankissa on millä tahansa mittarilla arvioiden korruptiota, mutta vielä kummallisempi on tälle uskottu tehtävä: pankki asetti Britannian kansalaisen työskentelemään Yhdysvaltojen ulkoministeriössä ja maksaa tälle suurempaa palkkaa kuin Yhdysvaltojen ulkoministerille!

Henkilöstön etujärjestö on vaatinut Wolfowitziä eroamaan. Työntekijät kantavat vaatteissaan sinisiä nauhoja, joilla vaaditaan pääjohtajan eroa. Maailmanpankin johtokunta pohtii parhaillaan Wolfowitzin kohtaloa. Jopa europarlamentti äänesti erottamisen puolesta.

McNamara osoitti, että epäonnistumisia voi seurata joukko merkittäviä saavutuksia ja että taitavat yksilöt pystyvät vahvistamaan Yhdysvaltojen kansainvälistä johtoasemaa.

Bushin hallinnon ja Wolfowitzin jääräpäisyys vahingoittaa koko Maailmanpankkia ja kyseenalaistaa Yhdysvalloille tähän saakka luonnollisesti kuuluneen johtoroolin. Euroopassa nuristaan jo, että ellei Yhdysvallat kykene johtamaan järjestöä, vallanjakoa joudutaan pohtimaan uudelleen.

McNamara todisti, että Yhdysvallat kykeni Vietnamin katastrofista huolimatta luotsaamaan maailman asioita. Wolfowitz ja Bushin hallinto sen sijaan vain pahentavat Irakin fiaskoa voimistamalla muiden kielteistä asennetta Yhdysvaltojen johtoasemaa kohtaan.

McNamaran esimerkkiä kannattaa seurata. Jos niin tehdään, Yhdysvaltojen kansainvälisellä asemalla on vastedeskin tulevaisuutta.

Arthur H. House

Kirjoittaja työskenteli Maailmanpankissa politiikan suunnittelijana vuosina 1971-1975.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää