Pääkirjoitus    |   kolumni

Ympäristö haastaa Kiinaa

Tilaajille

Runsaan kahdensadan kilometrin matka Keski-Kiinassa Jangtsejoella Kolmen rotkon padolle saa matkailijan mietteliääksi, vaikka päällisin puolin näyttääkin aika hyvältä. Maisemat ovat edelleen komeita. Joki virtaa paikoin syvässä rotkossa uskomattoman hienoissa maisemissa.

Vedenpinta alkaa olla kaavaillussa maksimissaan. Pinta on kohonnut kohta sata metriä ja haudannut alleen 1500 kylää ja kaupunkia sekä tehtaita. Niitä ei enää näy, toisin kuin vielä viisi vuotta sitten.

Nyt voi katsoa upouusia kaupunkeja, joita on kohonnut joen töyräille. Nousevan vedenpinnan tieltä on siirretty virallisen tiedon mukaan 1,3 miljoonaa ihmistä, mutta todellisuudessa heitä lienee satojatuhansia enemmän.

Kiinaa yksinvaltaisesti johtava kommunistinen puolue on selvästi ylpeä nousunsa yhdestä maamerkistä, patoprojektista. Padon rakentaminen alkoi jo vuonna 1994, ja nyt on jäljellä enää jättiläismäisen laivahissin teko. Sähköä pato on jo alkanut tuottaa itärannikon kasvukeskuksiin, ja sulut hoitavat vilkkaan laivaliikenteen sujumisen padon molemmin puolin. Pato on 2,3 kilometriä pitkä ja todella vaikuttava betoniluomus.

Kolmen rotkon pato on myös valtaisa turistinähtävyys. Niinpä eräällä turisteille tarkoitetulla levähdyspaikalla on patoa esittelevä kyltti, josta löytyy mahtipontinen teksti: "Ei ole epäilystäkään luonnon valtaisasta voimasta, muttei myöskään ihmisen kyvystä voittaa luonto." Näillä sanoilla kiinalainen viranomainen uskoo itseensä ja kykyynsä hallita padon ympäristövaikutukset - millaisia ne sitten ovatkin.

Juuri tästä uskosta on kysymys koko Kiinassa, joka on nostanut itsensä parissakymmenessä vuodessa maailman mahtavimpien talousmahtien joukkoon. Kiinan kaupungit ovat valtavia rakennustyömaita, jotka nielevät terästä ja betonia enemmän ja nopeammin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Talouskasvu on jälleen siellä, mistä se kerran lähti.

Talouskasvu jauhaa yli kymmenen prosentin vauhdilla. Kiinalaisia on kymmenin miljoonin nostettu absoluuttisesta köyhyydestä, ja keskiluokka vaurastuu vauhdilla. Ostovoimaa täytyy olla, sillä sellaisella vauhdilla rakennetaan jättimäisiä ostoskeskuksia eri puolille maata. Yksin Pekingissä otetaan käyttöön yli tuhat uutta autoa päivässä.

Kehityksen ristiriitaisuudesta viestii se, että edelleen maaseudulla elää yli 300 miljoonaa ihmistä alle yhdellä dollarilla päivässä. Sadat miljoonat odottavatkin pääsyä kaupunkeihin.

Kiinalaiset viranomaiset aloittavat mielellään puheensa muistuttamalla, että Kiina on suuri kehitysmaa, jolla on vaikeita ympäristöongelmia. Pekingin ympäristöviranomaiset nimeävät kolme suurinta ongelmaa seuraavasti: veden saastuminen, ilman saastuminen ja ekologisen ympäristön säilyttäminen. Ongelmia on valtavasti. Ilman puhdasta juomavettä elää maaseudulla yli 300 miljoonaa ihmistä.

Kolmen rotkon padon rakentaminen olisi mahdotonta maassa, jossa vallitsee länsimaistyyppinen kansanvalta. Kiina taas on yksipuoluejärjestelmä, jossa valtaa pitävä kommunistinen puolue ei myöskään aio vallastaan luopua.

Kolmen rotkon pato herättää ympäristökysymyksiä, joista kiinalaiset uskovat selviävänsä ilman ulkomaista apua. Veden pinta kohoaa altaassa, jonka pituus on yli 600 kilometriä, eli matka on suunnilleen sama kuin Helsingistä Ouluun. Kun vedenpinta ratkaisevasti kohoaa, on hyvin vaikeata arvioida altaan vaikutuksia ympäröivään ekosysteemiin. Juomavedeksi ei altaan vedestä enää ole.

Kiinan ja hallitsevan puolueen politiikka nojaa vahvaan talouskasvuun, eikä ainakaan nyt ole näkyvissä aikaa, jolloin kasvu voimakkaasti hidastuisi. Arvioijat päinvastoin mieluummin nostavat kasvulukuja.

Kiinasta on tullut maailmantalouden suuri tuotantotehdas. Maalla on vahva kauppataseen ja myös vaihtotaseen ylijäämä. Kiina on Yhdysvaltain velkaisen kansantalouden suurin ulkopuolinen rahoittaja, mikä vähentää Yhdysvaltojen mahdollisuuksia painostaa Kiinaa korjaamaan valuuttansa renminbin ulkoista arvoa. Amerikkalaiset haluaisivat Kiinan revalvoivan, jotta kiinalaisten tavaroiden kilpailukyky ulkomailla hieman heikkenisi.

Kiinalla on myös huikeita suunnitelmia korjata vesitalouden tasapainottomuutta maan sisällä. Samaan aikaan kun pohjoisessa kärsitään kuivuudesta, etelässä kärsitään tulvista. Ihminen ottaa mittaa luonnosta.

Kiinan tulevaisuus on pitkälti kiinni energiasta ja siitä, miten talouskasvun vaatima energia pystytään tuottamaan. Jo nyt maan energiasta 70 prosenttia perustuu hiileen. Ydinvoimaa rakennetaan lisää. Rakenteilla on 16 reaktoria, ja ydinvoiman osuus on niiden avulla tarkoitus nostaa - edelleen vähäiseen - neljään prosenttiin. Öljyssä Kiina on enää 60-prosenttisesti omavarainen, joten se joutuu ostaman tarvitsemansa lisäkapasiteetin.

Kolmen rotkon padon betonikannella jää silti mieltä kaihertamaan ydinkysymys: missä on se epäjatkuvuus, joka mahdollisesti katkaisee Kiinan kehityksen? Entä jos turisteille tarkoitettu kyltti olikin väärässä eikä ihmisellä ole kykyä voittaa luontoa. Mitä sitten tapahtuu?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää