Pääkirjoitus

TeliaSoneran idän telepelissä on koittanut kosiolahjojen aika

Tilaajille

Ruotsalainen teleoperaattori TeliaSonera sai maanantai-iltana päätökseen kaupan, jolla se osti amerikkalaisen MCT-sijoitusyhtiön. MCT omistaa osake-enemmistöt kolmesta kännykkäoperaattorista Keski-Aasiassa.

Kaupan pääkohteet - Uzbekistanissa toimiva Coscom ja Tadžikistanissa olevat Indigo ja Somoncom - ovat kaikki pieniä, alle puolen miljoonan matkapuhelinliittymän yhtiöitä. Silti ne ovat houkuttelevia versoja, sillä matkapuhelimien käyttäjämäärien uskotaan moninkertaistuvan lähivuosina. Kauppa lisää onnistuessaan uskoa siihen, että TeliaSonera voisi kasvaa kansainväliseksi suuroperaattoriksi Euraasiassa.

Viime vuosina usko on ollut koetuksella. TeliaSonera on riidellyt Venäjällä MegaFon-operaattorin ja Turkissa Turkcell-operaattorin omistusosuuksista huonolla menestyksellä. Molemmissa yhtiöissä TeliaSonera on nykyisin vähemmistöomistaja.

Useissa TeliaSoneran laajentumishankkeissa jarrumiehenä toiminut toimitusjohtaja Anders Igel sai potkut kesäkuussa, ja MCT:n ripeästi toteutettu osto on helppo nähdä tukahtuneiden laajentumistoiveiden purkautumisena.

Telealan omistusjärjestelyjen kannalta mielenkiintoisinta kaupassa on se, että MCT:n suurin omistaja oli venäläinen Golden Telecom -yhtiö. Sen suurin yksittäinen omistaja on puolestaan venäläisen miljardöörin Mihail Friedmanin omistama Altimo-yhtiö. Golden Telecomin toiseksi suurin omistaja on norjalainen Telenor-operaattori.

TeliaSonera ja bermudalainen Ipoc-säätiö ovat riidelleet juuri Altimon kanssa vuosikausia Venäjän kolmanneksi suurimman matkapuhelinoperaattorin MegaFonin omistuksesta.

Riidan ytimenä on ollut Altimon ostama 25 prosentin osakepotti, joka oli TeliaSoneran ja Ipocin mukaan hankittu vilpillisesti. Monipolvisessa kiistassa TeliaSonera ja Ipoc katsoivat, että niillä on osakassopimuksen nojalla oikeus lunastaa osakkeet itselleen. Vastaavanlainen lunastuslauseke on yleinen esimerkiksi monissa suomalaisissa asunto-osakeyhtiöissä, ja niitä käytetään Venäjälläkin.

Vappuna Tukholman välimiesoikeus kuitenkin päätti venäläisprofessoreita kuultuaan, että osakkeet kuuluvat Altimolle. Oikeuden päätöksen mukaan osakassopimus rajoitti liikaa muiden osakkaiden oikeuksia ja oli siksi Venäjän lain vastainen.

Altimolle ratkaisu oli kuin tuhatkertainen lottovoitto. Tiettävästi noin 300 miljoonalla eurolla ostetun potin arvo oli riidan aikana kasvanut kymmenkertaiseksi - kolmeen miljardiin euroon.

Riitojen jälkeen on usein sovinnon vuoro. MCT-kaupassa TeliaSonera sopi yrityksen määräenemmistön saamisesta amerikkalaisten sijoittajien kanssa, mutta Altimolla on tuskin tarvetta riidellä edes kauppahinnasta. Tukholmassa hävinnyttä riitakumppania kannattaa nyt jo lepytellä, jos sen kanssa haluaa tehdä yhteistyötä.

Altimon, Telenorin ja TeliaSoneran odotetaan järjestelevän omistuksiaan järkevämmiksi kokonaisuuksiksi. Innokkaimmat puhuvat jo siitä, kuinka näistä kolmesta yhtiöstä tulisi kiehtova euraasialainen telejätti.

Venäjällä hinkua omistusjärjestelyihin kiihdyttää se, että presidentti Vladimir Putinin valtakausi loppuu keväällä.

Pohjoismaisilla operaattoreilla ei sinänsä ole kiirettä. Hermostuneimmat venäläiset saattavat sen sijaan jaella jo pian kosiolahjoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää