Pääkirjoitus    |   vieraskynä, Tavoitteena hyvinvointi 9

Kotitalouspalvelujen veroetu jää monilta hyödyntämättä

Jotta kotitalouspalvelujen verovähennystä käyttäisivät muutkin kuin hyvätuloiset, järjestelmän pitäisi olla yksinkertaisempi, kirjoittavat Johanna Varjonen ja Kristiina Aalto.

Tilaajille

tavoitteena

hyvinvointi 9

Johanna Varjonen ja Kristiina Aalto.

Palvelut luovat nykyisin hyvinvointia siinä missä tavarankulutuskin. Koteihin tarjotaan entistä enemmän muun muassa siivous-, ruoka- ja hoivapalveluja.

Viime vuosina kotien käyttöön tarkoitettuja palveluja on ryhdytty tuotteistamaan markkinapalveluiksi.

Kehityksen taustalla on laajoja elinkeino- ja työllisyyspoliittisia tavoitteita. Tehokkain kannustin on ollut verotuksessa tehtävä kotitalousvähennys, jolla pyrittiin luomaan työpaikkoja ja pienentämään harmaita markkinoita, missä myös onnistuttiin.

Poliittiset puolueet ovat olleet yksituumaisen tyytyväisiä kotitalousvähennykseen. Myös media on lähes kritiikittä kehunut palvelujen käyttöä ja esitellyt alan menestyviä yrityksiä ja niiden tyytyväisiä asiakkaita.

Mutta toimiiko kotitalousvähennys odotusten mukaisesti? Mitä tiedämme palvelujen ostamisesta ja ostajista?

Kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan palveluja käytetään yhä melko vähän.

Vastaajilta kysyttiin, mitä kotityötä korvaavia palveluja he olivat käyttäneet vuoden 2005 aikana. Valittavana oli 33 vaihtoehtoa, joista lähes puolet oli verovähennyskelpoisia.

Noin joka neljäs talous oli ostanut vaatteiden pesulapalveluja sekä valmiita aterioita kotiin. Autoa oli pesettänyt lähes joka toinen talous. Siivouspalveluja ainakin kerran vuoden aikana oli ostanut kahdeksan prosenttia kotitalouksista. Remontteja oli teettänyt joka viides talous.

Kotitalouspalveluja ostavat eniten lapsiperheet ja nuorehkot lapsettomat parit. Heidän käyttämiensä palvelujen kirjo on laajempi kuin muiden talouksien. Usein palveluja käyttävät runsaasti sellaiset iäkkäät henkilöt, jotka asuvat yksin ja tarvitsevat palveluja selviytyäkseen arjesta omassa kodissaan.

Vähiten palveluja käyttävät keski-ikäiset työssäkäyvät sekä juuri eläkkeelle siirtyneet pariskunnat. He ovat tottuneet tekemään kotityöt itse ja siirtyvät palvelujen ostajiksi vasta pakon edessä.

Suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle ei ole odotettavissa suurta lisäystä kotitalouspalvelujen kysyntään. Hyväkuntoisina he osaavat ja haluavat tehdä kotityönsä itse.

Uusia palvelujen käyttäjiä näyttävät sen sijaan olevan kiireiset nuoret parit, joiden mukavuutta ja valinnanvapautta tavoitteleva elämäntyyli luo kysyntää palveluille. Potentiaalisimpia palvelujen ostajia ovat nykyiset alle 45-vuotiaat riippumatta siitä, onko heillä lapsia. Heille palvelujen osto kotiin on yhtä luontevaa kuin vanhemmalle sukupolvelle valmisruokien osto supermarketista.

Myös asenteet palveluja kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Kotitalouspalvelujen käytön ei nähdä murentavan yhteiskunnallista tasa-arvoa. Silti epäröidään palvelujen hankintaa omaan kotiin. Puolet vastaajista on sitä mieltä, että siivoaa mieluummin itse kuin näkee vaivaa sopivan yrityksen tai siivoojan löytämiseksi.

Toisen työn laadun pystyy arvioimaan paremmin, jos työtä tekee myös itse. Maksetulta palvelulta vaaditaan jopa parempaa laatua kuin omalta työltä. Jos laatu ei tyydytä, palvelun tuottajaa vaihdetaan tai työ aletaan tehdä taas itse.

Asiakkaat kiinnittävät päätöksiä tehdessään huomiota paitsi työn laatuun myös palvelujen saatavuuteen. Palvelu halutaan itselle sopivaan aikaan ja sovitusta aikataulusta tahdotaan pitää kiinni.

Työntekijältä vaaditaan paitsi ammattitaitoa myös kielitaitoa ja sosiaalisia taitoja. Työskentely palveluyrityksessä ei saisi olla läpikulkuammatti vaan oikeaa työtä, jossa voi kokea kehittyvänsä ja josta saa kohtuullisen palkan.

Vaikka kotitalouspalveluilta vaaditaan hyvää laatua ja saatavuutta, niistä ei olla valmiita maksamaan niin paljon kuin kannattava liitetoiminta edellyttäisi. Eroa tasaava kotitalousvähennyskin on rajattu vain tiettyihin palveluihin. Suurimman osan vähennyksen kokonaispotista vievät nykyisin remontit.

Vain pieni osa kotitalousvähennyskelpoisia palveluja ostaneista on anonut ja saanut verovähennystä. Kolmasosa kotitalouksista ei tiedä koko vähennysmahdollisuudesta.

Kotitalousvähennystä käyttävät nyt eniten hyvätuloiset, jotka ovat tottuneet täyttämään lomakkeita ja lukemaan viranomaisten ohjeita.

Jotta vähennys olisi oikeasti kaikkien kuluttajien saatavilla, järjestelmän tulisi olla nykyistä yksinkertaisempi ja selkeämpi. Sen tulisi olla sama riippumatta siitä, ostetaanko palvelu yksityiseltä tai yritykseltä.

Kotitalousvähennys pitäisi ulottaa myös kotitalouskoneiden korjaus- ja asennuspalveluihin. Tämä voisi pidentää koneiden ja laitteiden käyttöikää, mikä olisi ekologisesti merkittävä parannus.

Verovähennys pitäisi voida tehdä myös tietokoneiden tukipalveluista. Toimivia tietokoneyhteyksiä tarvitaan nykyisin lähes kaikissa kotitalouksissa, sillä yhteiskuntakin on siirtynyt entistä enemmän sähköisten palvelujen käyttöön.

Kotitalouspalvelukulttuuri on Suomessa nuori; meillä on vielä opittavaa sekä palvelujen tuottamisessa että niiden ostamisessa.

Yrityksen ja erehdyksen tie on hidas kulkea. Siksi markkinoita, kysynnän ja tarjonnan kohtaamista ja palvelujen laadun kehittymistä pitää jatkuvasti tutkia.

Johanna Varjonen

Kristiina Aalto

Kirjoittajat ovat Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkijoita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää