Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Geenitekniikassa kuultava kuluttajia

Ristiriitojen ratkaisua edistäisi, jos kansalaiset pääsisivät mukaan elintarviketuotannossa käytetyn geenitekniikan arviointiin, kirjoittavat Mari Niva ja Johanna Mäkelä.

Tilaajille

Mari Niva ja Johanna Mäkelä.

Kiista muuntogeenisen ruoan eduista ja haitoista nousi taas pintaan, kun suomalaiset lihanjalostajat viime kesänä päättivät aloittaa geenitekniikalla muunnetun soijan tuonnin eläinten rehuksi.

Keskustelu on ollut monitahoista. Yksi katsoo tutkimuksen todistavan geenitekniikan riskeistä. Toinen nostaa esiin saman tutkimuksen tieteelliset heikkoudet.

Edes asiantuntijoiden tulkinnat geenitekniikasta eivät näytä kohtaavan. Alan käsitteistökin on vain pienen asiantuntijajoukon hallittavissa. Maallikoiden onkin lähes mahdotonta arvioida, onko geenitekniikka ympäristölle ja ihmisille vaaraksi vai siunaukseksi.

Myöhäismoderneissa yhteiskunnissa ei enää varauksettomasti uskota tieteen ja teknologisen kehityksen tuottavan hyvinvointia ja vaurautta. Geenitekniikan lupaus elintarviketuotannolle oli, että sen avulla voitaisiin tuottaa entistä ekologisempaa, säilyvämpää ja terveellisempää ruokaa entistä suuremmille ihmismäärille.

Euroopassa muuntogeenisistä elintarvikkeista on kuitenkin kiistelty jo kymmenisen vuotta, ja suuri osa kansalaisista suhtautuu niihin kriittisesti.

Teknologiaa pidetään kyllä hyödyllisenä, mutta samalla pohditaan, oikeuttavatko hyödyt ennakoimattomien terveys- ja ympäristöriskien ottamisen. Lisäksi kysytään, voidaanko riskejä ja hyötyjä ylipäätään suhteuttaa toisiinsa.

Geenitekniikan paradoksi onkin, että sen täsmällisyyden ja tarkkuuden nähdään tuovan mukanaan myös hallitsemattomuuden elementin.

Ristiriitojen ratkaisua edistäisi, jos kansalaiset pääsisivät mukaan elintarviketuotannossa käytetyn geenitekniikan arviointiin. Tällaisten arviointimenetelmien lähtökohtana on ajatus, että uudessa teknologiassa ei ole kyse vain uudesta tieteellisestä tiedosta ja uusista mahdollisuuksista. Teknologian hyväksyttävyys kytkeytyy erilaisiin maailmankuviin ja näkemyksiin siitä, mikä on toivottavaa kehitystä.

Teknologian mahdolliset sosiaaliset, kulttuuriset, eettiset ja ympäristöön liittyvät seurausvaikutukset on otettava huomioon. Samalla kyseenalaistetaan käsitys, jonka mukaan uuden teknologian vastustuksessa on kyse lähinnä kansalaisten tietämättömyydestä ja median välittämistä vääristä käsityksistä.

Tiedon ja hyväksynnän yhteys ei tutkimusten mukaan ole suoraviivainen. Tiedon lisääntyminen ei aina lisää teknologian kannatusta vaan saattaa kärjistää näkemyksiä.

Kuluttajien mahdollisuudet vaikuttaa uutuustuotteisiin on aiemmin liitetty markkinoilla toimimiseen: he joko ostavat tai eivät osta jotakin tuotetta. Keskustelevina ja osallistuvina kansalaisina kuluttajat voivat osallistua toivottavien ja ei-toivottavien tuotteiden kehittämiseen muutoinkin kuin lompakollaan.

Kansalaislähtöisiä teknologian arvioinnin menetelmiä on kehitetty eri maissa. Tanskassa maallikot arvioivat tuotteita niin sanotuissa konsensuskonferensseissa, joiden tulokset tuodaan julkiseen keskusteluun ja poliittiseen päätöksentekoon. Osallistuvia menetelmiä on hyödynnetty myös esimerkiksi Alankomaissa, Australiassa, Kanadassa ja Ranskassa. Britanniassa järjestettiin vuonna 2003 muuntogeenisistä elintarvikkeista laaja kansalaiskeskustelu "GM Nation?", johon sisältyi satoja työpajoja, keskustelutilaisuuksia ja paikallistapahtumia.

Suomessakin olisi aktiivisesti edistettävä kansalaiskeskustelua ja parannettava ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa geenitekniikan käyttöön. Osallistuvat menetelmät sopisivat myös meille.

Onnistuminen edellyttää yhteistyötä tutkijoiden, viranomaisten, kansalaisjärjestöjen ja biotekniikka-alan välillä. Tarvitaan eri alojen toimijoita, jotka houkuttelevat mukaan aktiivisten kansalaisten ja asiantuntijoiden joukon.

Osallistuvat menetelmät täydentävät yhteiskunnan muita neuvotteluihin perustuvia päätöksentekomuotoja tuomalla suoran osallistumisen edustuksellisen demokratian rinnalle. Uuteen teknologiaan liittyvien kiistojen selvittäminen edellyttää kuitenkin, että saadut tulokset otetaan vakavasti poliittisessa ja taloudellisessa päätöksenteossa.

Mari Niva

Johanna Mäkelä

Niva toimii erikoistutkijana ja Mäkelä tutkimuspäällikkönä Kuluttajatutkimuskeskuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää