Pääkirjoitus

Jokelan traaginen päivä järkyttää jokaista

Tilaajille

Eilinen päivä oli synkkääkin synkempi Suomen koululaitoksen historiassa. Häiriintynyt oppilas ampui koulun rehtorin ja seitsemän oppilasta Tuusulassa. Myöhemmin ampuja haavoitti itseään hengenvaarallisesti.

Tänä aamuna painajainen jatkuu monessa kodissa ja koulussa. Raskainta murhe on luonnollisesti niissä kodeissa, joissa surraan ampujan uhreja. Huoli tulevasta on myös niissä perheissä, joista lapset ovat lähdössä koulutielle. Vielä eilen aamulla kouluun meno oli normaali arkinen tapahtuma, mutta tänään se ei sitä enää ole.

Jokelan koulun oppilaat ja opettajat joutuivat sellaisten tapahtumien keskipisteeseen, josta ei hevin päästä yli. Jokelan kunta järjesti kiitettävän nopeasti kriisikeskuksen seurakunnan tiloihin, joihin järkyttyneitä oppilaita ja heidän omaisiaan ohjattiin. Juuri nyt on tärkeintä auttaa heitä pääsemään normaaliin elämään.

Vastaavaa ahdistusta tunnetaan muuallakin. Moni oppilas on peloissaan ja vanhemmat huolissaan lastensa turvallisuudesta. Kouluviranomaisilla ja opettajilla on vaativa tehtävä palauttaa koulunkäynti normaaliksi. Siihen työhön he varmasti saavat kaiken mahdollisen tuen yhteiskunnalta.

Kuten aina järkyttävän murhenäytelmän jälkeen, nytkin kysytään, miksi näin kävi. Mikä sai nuoren abiturientin toimimaan näin järjettömästi? Tällä kertaa yksi vastaus löytyy internetistä. Tekijäksi oletettu nuori mies on kertonut itsestään ja ajatuksistaan monilla internetsivustoilla.

Internetistä on tullut väline, joka ei palvele pelkästään hyvää. Sieltä löytyy myös pahuuden maailma, joka kiehtoo ja vie mennessään. Esimerkit maailmalta kertovat, kuinka vastaavissa tragedioissa jäljet johtavat verkkosivuille, niiden keskustelupalstoille ja kaikenlaista laittomuutta opettaviin osoitteisiin. Jokelan tapahtumien kaltaisia murhenäytelmiä löytyy Yhdysvalloista - tuorein viime keväältä, kun häiriintynyt opiskelija ampui 33 ihmistä Virginiassa.

Jokelan tapahtumat tuovat mieleen muutaman vuoden takaisen Myyrmäen pommiräjähdyksen, jossa nuori mies ammensi räjähdysainetietojaan netistä. Seuraukset olivat yhtä järkyttävät kuin nyt Jokelassa.

Vastuu nettisivuista ja keskustelupalstoista on niiden pitäjillä. Rajanveto julkaistavan ja julkaisukelvottoman tekstin välillä on tietysti vaikeaa. Silti on toivottavaa, että selvästi häiriintyneisiin ja rikoksiin yllyttäviin teksteihin puututtaisiin nykyistä tiukemmin.

Tiedon ja tekstin määrä on toki kasvanut niin valtavaksi, että kattava valvonta on ymmärrettävästi mahdotonta.

Viranomaisilla, etenkin poliisilla, on silti oma vastuunsa internetin seurannasta. Poliisilla on seurantajärjestelmänsä, mutta työ keskittyy lähinnä terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden tarkkailuun. Se tuottaa valtavasti tietoa, jonka analysointi syö paljon aikaa ja työvoimaa. Internet on kasvanut hallitsemattomaksi jättiläiseksi.

Jokelan tapahtumat herättävät myös kysymyksen koulujen turvallisuudesta. Tähän saakka puheet metallinpaljastimista ja turvamiehistä kouluissa ovat kuulostaneet suomalaisessa koulumaailmassa liioittelulta. Nyt niistä varmasti keskustellaan yhteiskunnan eri tasoilla.

Huomion keskittäminen turvallisuuteen on luonnollista, mutta sen rinnalla on pohdittava keinoja, joilla Jokelan murhenäytelmän kaltaisia tekoja hautovat nuoret voidaan tunnistaa. Se on koululaitokselle valtava haaste, johon se tarvitsee kaiken mahdollisen tuen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää