Pääkirjoitus    |   kolumni

Uskallusta, intoa ja draamaa?

Tilaajille

Demokratiahan on kriisissä!

Kunnallisvaalien lähestyessä puhutaan taas siitä, kuinka vähän nuoret käyttävät äänioikeuttaan. On opetettu, että äänestäminen on kansalaisvelvollisuus. Jos et äänestä, et voi arvostella tehtyjä poliittisia päätöksiä.

Äänestysaktiivisuuden merkitystä korostavassa keskustelussa unohtuu usein yhteiskunnallisen osallistumisen laatu.

Vaaliuurnille mennään velvollisuudentuntoisina. Kun ääni on annettu vaalipäivänä, oma tehtävä on suoritettu. Seuraava yhteiskunnallinen teko tapahtuu seuraavissa vaaleissa saman kaavan mukaan. Kiitos ja näkemiin.

Äänestäminen on toimivan demokratian välttämätön polttoaine. Kansalaisten vaaliuurnien ulkopuolelle ulottuva yhteiskunnallinen aktiivisuus on puolestaan järjestelmän voiteluöljy.

Keneen ottaa yhteyttä vaalikauden kuluessa, jos oman kaupunginosan asiat ovat rempallaan? Jos kysymykseen ei ole vastausta, tuntuu tuskin mielekkäältä käydä vaalikopissakaan. Äänestäminen jää velvollisuudeksi ilman sisältöä ja osoitetta.

Kasvava osa nuorista ei koe velvollisuudekseen äänestää tai kuulua yhteiskunnan vakiintuneisiin yhteisöihin, ammattiyhdistysliikkeestä kirkkoon. Vertailevien tutkimusten mukaan suomalaisnuorten keskuudessa politiikan arvostus on kansainvälisesti alhaisinta tasoa.

Tulokset antavat aiheen kysyä, miksi puolueet ovat kyvyttömiä puhuttelemaan kaikkia ikäluokkia ja rekrytoimaan jäseniä.

Lujasti ankkuroituneen puoluesysteemin ylläpitämiseen riittää velvollisuudentuntoinen äänestäjä. Politiikka on kuitenkin dynaaminen sosiaalinen ilmiö, joka etsii puitteensa tarvittaessa vakiintuneiden instituutioiden ulkopuolelta. Vaivautuisiko joku miettimään puoluelinnakkeissa, mitä politiikka merkitsee etenkin nuorille?

Vaalien alla muutamaa nuorta ehdokasta kyllä taputetaan isällisesti päähän, kun he keksivät käyttää YouTubea vaalimainoskanavanaan.

Jos puoluepolitiikassa vielä vähäisesti kytevää liekkiä ei siirretä ajoissa eteenpäin, politiikasta kiinnostuneiden nuorten terävin kärki hylkää puolueet. Osittain kato on jo tapahtunut. Se näkyy tuoreiden ideoiden puutteena. Vaalikampanjoiden suunnittelu ulkoistetaan mainostoimistoille. Jos suomalaisen teollisuuden innovatiivisuus olisi ollut samaa luokkaa kuin puolueapparaattien, kaapelit ja kumisaappaat olisivat edelleen Nokian päätuotteita.

Yllä kuvattu pätee erityisen hyvin kunnallisvaaleihin, joihin suhtaudutaan poliittisilla areenoilla usein kuin pelkkään ennakoivaan puoluekannatusmittaukseen. Silti lähidemokratia on osallistuvan kansalaisuuden luontevin väylä. Läheiset asiat koskettavat, ja niihin voi tarttua.

Siltikin vain 32 prosenttia helsinkiläisistä tietää, miten vaikuttaa kaupungin toimintaan tai päätöksentekoon, kertoo Kuntaliiton tuore selvitys.

Tätä johtopäätöstä vahvisti Helsingin Sanomien kysely (HS 29.8.), jossa tiedusteltiin sadalta helsinkiläiseltä kunnallispoliittisia perusasioita. Vain 19 ihmistä tiesi pääkaupungin kolme suurinta puoluetta suuruusjärjestyksessä. Kymmenen ihmistä sadasta tunnisti valokuvasta kaupunginhallituksen puheenjohtajan Suvi Rihtniemen. Tilannetta ei helpota se, että paikallinen ja valtakunnallinen päätöksenteko menevät Helsingissä helposti sekaisin mielikuvatasolla.

Kun politiikkaa haukutaan tylsäksi, puolueet yleensä osoittavat sormella mediaa. Joukkoviestimet eivät voi työntää päätään pensaaseen.

Demokratian tukipilareina 200 vuotta toimineet puolueet ovat epäonnistumassa, koska joukkoliikkeiden aika on ohi eikä jäseniä ole tarpeeksi, kuvaili Reuters Institute for Study of Journalism -laitoksen johtaja John Lloyd maanantaina järjestetyssä Journalismi ja demokratia -seminaarissa. "Puolueet eivät enää saa viestiään perille 'omilleen', siksi median on ymmärrettävä vastuunsa poliittisten viestien välittämisestä." Tiedotusvälineiden on kyettävä kertomaan politiikasta ja sen tarjoamista vaikutusmahdollisuuksista yhä ymmärrettävämmin ja kiinnostavammin. Suunnitteilla olevista hankkeista on uutisoitava etukäteen, ei vain raportoida tehdyistä päätöksistä. Siksi pääministeri Matti Vanhasen ajatus siitä, että vasta valmiit päätökset ovat julkisia, ei kestä tarkastelua.

Gallup-demokratian kierteeseen joutuneissa puolueissa uskalletaan ottaa yhä harvemmin kantaa kiisteltyihin aiheisiin. Esimerkiksi maahanmuuttajakysymysten avoin ja perusteellinen käsittely on selvästi vaikeaa. Välttely luo helposti falskin tunnelman ja vieroittaa erityisesti nuoria. Vastuu vaikeiden aiheiden käsittelystä jää lopulta lehdistölle.

Muutama suomalainen päivälehti on ryhtynyt järjestämään kaupunginosatilaisuuksia, joissa keskustellaan paikallisista asioista yhdessä asukkaiden ja päättäjien kanssa. Helsingin Sanomien Oma kaupunki -kiertueet ovat osoittaneet, että tilaisuuksiin osallistuneilla tuhansilla kaupunkilaisilla on tavattoman suuri tarve keskustella ja tulla kuulluksi. Kaisaniemen kohentamiseen tähdännyt tilaisuus veti syyskuussa yli 5000 ihmistä paikalle ideoimaan puiston kehittämistä.

Missä ovat puolueiden vastaavanlaiset avaukset?

Lehdistö ei voi luoda politiikasta innostavampaa kuvaa, jos kuva ei vastaa todellisuutta. Poliittinen draama onkin aika tavalla kadoksissa, jos mukaan ei lasketa viihteellisiä henkilö- ja ihmissuhdeuutisia.

Teknokraattinen päätöksentekotapa piilottaa sisälleen aidon poliittisen keskustelun ja kiistelyn esimerkiksi Helsingissä. Vääntö kadotetaan poliittisten ryhmien kokoushuoneisiin ja kaupunginhallituksen istuntoihin, joihin viestimillä ei ole asiaa. Huoneista tullaan ulos yleensä yhteisellä agendalla. Valtuustossa asioista kyllä keskustellaan, mutta kaupunginhallituksen esitykset tavataan siunata suurimpien puolueiden keskinäisin sopimuksin.

Jos kaupunkien ja kuntien poliittinen päätöksentekoprosessi alkaa muistuttaa yritysmaailmaa, on turha ihmetellä äänestysaktiivisuuden vähenemistä. Demokratia luisuu itse aiheutettuun kriisiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää