Pääkirjoitus

Sananvapauden merkitys korostuu jatkuvasti

Tilaajille

Suomi sijoittuu monilla mittareilla mitattuna kärkipaikoille maailmassa. Koulutuksessa tunnetaan Pisa-tutkimukset. Suomi luetaan myös vuodesta toiseen maihin, joissa korruptiota on vähiten. Talouden kilpailukykyä mitattaessa Suomi on niin ikään huippumaita. Ilahduttavaa on, että Suomi on kärjessä myös sananvapauden toteuttajana.

Reportterit yli rajojen -järjestö listaa maailman maita sananvapauden mukaan ja nostaa huipulle pohjoismaista Suomen, Tanskan, Norjan ja Islannin yhdessä Irlannin, Hollannin, Slovakian ja Sveitsin kanssa. Ruotsikin löytyy korkealta eli sijalta 11.

Pohjoismaat ovat näin ollen rauhan tyyssijoja myös journalisteille. Sananvapautta pitää silti jatkuvasti huolella vaalia. Sitä osoittaa Helsingin käräjäoikeuden äskeinen käsittämätön päätös, jossa oikeus tuomitsi Suomen Kuvalehden valokuvaajan osallistumisesta Asem-mielenosoitukseen. Oikeus toki jätti valokuvaajan ilman rangaistusta. Tosiasiassa kuvaaja teki vain työtään journalistina. Asiasta valitetaan hovioikeuteen, joka toivottavasti muuttaa käräjäoikeuden päätöksen.

Sananvapaus voi periaatteessa hyvin pohjoismaissa ja muuallakin Euroopassa. Reportteri-järjestön tilaston mukaan 20 parhaan joukossa on vain kolme maata Euroopan ulkopuolelta (Uusi-Seelanti, Trinidad ja Tobago sekä Kanada). Huonoimmat maat ovat järjestön mukaan Pohjois-Korea, Myanmar, Kiina, Vietnam, Laos sekä Keski- ja Lähi-idästä Saudi-Arabia, Iran, Syyria ja Irak.

Maailma ei - ikävä kyllä - ole turvallinen paikka työtään tekeville journalisteille ja heidän avustajilleen. Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n laskelmien mukaan tänä vuonna on surmansa saanut jo 91 journalistia; edellisenä vuonna työtehtävissä kuoli sata journalistia. Suurin yksittäinen syy on Irak, mutta kuolleita sananvapauden marttyyreja on muuallakin. Esimerkiksi tammikuussa ammuttiin Turkissa turkkilais-armenialainen Agos-lehden päätoimittaja Hrant Dink. Murhan teki turkkilainen kansalliskiihkoilija.

Sananvapaus on yhteiskunnassa tärkeä ja keskeinen arvo. Sananvapaus on turvattu sekä Euroopan ihmisoikeussopimuksessa että Suomen perustuslaissa. Sanan- ja ilmaisunvapaus takaavat sen, että yhteiskunnan toimintaa valvotaan. Sananvapaus on myös yhteydessä yhteiskunnan kokonaismenestykseen. Ei ole suinkaan sattuma, että demokratia ja sananvapaus toteutuvat parhaiten niissä yhteiskunnissa, jotka myös ovat menestyneet maailmanlaajuisessa kilpailussa taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti.

Sananvapauteen kohdistuu myös uudenlaisia uhkia. Tanskalaisen Jyllands-Postenin piirrokset profeetta Muhammedista nostivat laajan myrskyn islamilaisessa maailmassa ja loivat paineita läntiseen mediaan, jonka yksi tehtävä on käsitellä islamilaista maailmaa samalla tavalla kuin käsitellään muitakin maita ja järjestelmiä. Laatumedia ei pyri loukkaamaan kenenkään uskonnollista vakaumusta, kun se erittelee eri maita myös satiirin keinoin.

Toinen sananvapauden uhka on terrorisminvastainen sota. Kun yhteiskunta aivan oikein etsii keinoja suojautua kansainväliseltä terrorismilta, se täysin väärin astuu helposti sen rajan yli, jossa sananvapaus kulkee.

Sanan- ja ilmaisunvapauden merkitys havaitaan, kun ne puuttuvat. Amerikkalaisen kirjailijan ja ajattelijan Frederick Douglassin sanoin vuodelta 1860: "Vapaus on tarkoituksetonta, jos oikeus lausua ajatuksia ja mielipiteitä on lakannut olemasta. Juuri sitä oikeutta tyrannit pelkäävät. Se on oikeus, jonka he ensin lyövät alas. He tietävät sen voiman. -- Yhtä lailla selvää on oikeus kuulla. Nujertaa vapaus puhua on kaksinkertaisesti väärin. Se vahingoittaa sekä kuulijan että puhujan oikeuksia."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää