Pääkirjoitus

Putinin ulkopolitiikka ruokkii Venäjän huonoa imagoa

Tilaajille

Venäjän seuraavaksi presidentiksi nouseva Dmitri Medvedev otti äskeisessä vaalipuheessaan esiin kysymyksen, miksi ulkomaailman on niin vaikea ymmärtää Venäjää. Medvedevin mielestä se on ainakin osittain Venäjän omaa syytä. Ulkomaailmalle ei osata välittää selkeää viestiä Venäjän ulkopolitiikan ja sisäisen kehittämisen linjasta. Venäjä ei aina itsekään tunnu osaavan päättää, miten sen tulee asemoitua kansainvälisessä kanssakäymisessä, Medvedev pohdiskeli.

Medvedev tuskin halusi arvostella suojelijaansa presidentti Vladimir Putinia. Ulkopuolelta katsoen Medvedevin pohdiskelut osuvat kyllä myös Putiniin, joka on viime aikoina koventanut kielenkäyttöään ja myös politiikkaansa lännen suuntaan. Se on ruokkinut hämmentyneisyyttä ja arvostelua Venäjän pyrkimyksistä - jopa Venäjällä.

Viime viikolla Venäjän politiikan kaksi tunnettua liberaalia, valtiovarainministeri Aleksei Kudrin ja valtion sähköenergiamonopolin johtaja Anatoli Tšubais, arvostelivat sitä, että Venäjän ulkopolitiikka ei ole omiaan rohkaisemaan ulkomaisten investointien tuloa Venäjälle.

Kudrinin mielestä hallituksen tulisi mukauttaa ulkopolitiikan tavoitteet, jotta voitaisiin taata ulkomaisten investointien vakaa kasvu Venäjällä. Suorapuheisuudestaan tunnettu Tšubais jatkoi samassa seminaarissa vielä selkokielisemmin. Hän kysyi, kuinka paljon Venäjän ulkopolitiikalle tulee hintaa, kun se on esimerkiksi valmis kärjistämään jo hyvän aikaa jatkunutta diplomaattista nahinointiaan Britannian kanssa. Sen uusin vaihe oli British Councilin sivutoimipisteiden sulkeminen Venäjällä.

Venäjän hallituksen melko brutaalisti toteuttama linjanmuutos, jonka mukaan valtiolla on oltava enemmistö strategisten luonnonvarojen hyödyntämisessä, on synnyttänyt laajaa epävarmuutta Venäjälle sijoittaneissa kansainvälisissä energiayhtiöissä mutta myös yleisesti ulkomaisissa sijoittajapiireissä.

Venäjän energiavarojen hyödyntäminen ja myös muu kehitys ovat kuitenkin yhä enemmän riippuvaisia ulkomaisten investointien tulosta maahan. Vaikka niiden määrä on lisääntynyt nopeasti, se on vain murto-osa Kiinan ja monien pientenkin maiden vetämistä investoinneista.

Venäjän talous on kehittynyt viime vuosina vakaasti ja nopeasti - vuonna 2007 liki kahdeksan prosentin vauhtia - energian korkeiden maailmanmarkkinahintojen siivittämänä. Venäjän on katsottu olevan keskimääräistä paremmin suojassa maailmantalouden ja pörssikurssien epävarmuuden kasvaessa. Viime viikkoina on kuitenkin nähty, että myös siellä osakekurssit ovat tulleet reippaasti alas. Maan talouden peikkona on kymmenen prosentin yläpuolella pysyttelevä inflaatio.

Presidenttinä Putin on usein ottanut vastaan läntisten öljy-yhtiöiden johtajia ja muita suursijoittajia ja markkinoinut Venäjää sijoituskohteena. Hän ei näytä kuitenkaan panneen merkille tai välittäneen siitä, että juuri hänen koventuneet puheensa ja Venäjän hallituksen poukkoileva arvaamattomuus kansallisten etujen ajamisessa ovat osaltaan lisänneet ulkomaisten investoijien pelkoja.

Putin henkilönä ja hänen lupauksensa jatkaa uuden presidentin toivomuksesta pääministerinä on toisaalta ulkomaisille sijoittajille paras tae Venäjän poliittisen vakauden jatkumisesta. Dmitri Medvedev samoin kuin Putinin taannoin varapääministeriksi ylentämä valtiovarainministeri Kudrin on luettu nykyisen hallituksen liberaaleihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää