Pääkirjoitus

Halonen puolusti presidentin asemaa eduskunnan edessä

Tilaajille

Presidentti Tarja Halonen nosti pitkästä aikaa näyttävästi poliittista profiiliaan. Hän arvosteli istuvaa hallitusta harvinaisella tavalla ja puolusti pontevasti presidentin perustuslaillista asemaa eduskunnan edessä valtiopäivien avajaisissa.

Presidentti voi puhua eduskunnassa vain virallisten seremonioiden yhteydessä. Hänen puheensa valtiopäivien avajaisissa ovat olleet aika sovinnaisia, sillä presidentin ei oikein sopisi arvostella hallitusta, saati eduskuntaa.

Sitä presidentti ei aivan suoranaisesti tehnyt nytkään. Joka tapauksessa hallitus sai kuulla presidentin lukeutuvan niiden ihmisten joukkoon, jotka eivät lainkaan ymmärrä hallituksen toimintaa Stora Enson Kemijärven tehtaan sulkemispäätöksen yhteydessä.

Halonen myönsi, että Kemijärven tapauksessa ja muissa vastaavanlaisissa tilanteissa hallituksella ja eduskunnalla ei ole helppoja vastauksia. Silti hän antoi ymmärtää, että hallitus ja eduskunta voisivat tehdä jotakin. Halonen katsoi, että eduskunnalla on viime kädessä valta päättää valtion toiminnasta, myös valtion omistajapolitiikasta, ja toivoi eduskunnalle viisautta päätöksenteossa.

Presidentiltä ei voi tässä yhteydessä edellyttää suurempaa tarkkuutta siinä, mitä hän ajoi takaa. Näin muotoiltuna hänen toivomuksensa kuulostaa viisaalta, mutta ei taida kestää tarkempaa analyysiä. Konkreettisessa tilanteessa eduskunta ei voi päättää valtion omistajapolitiikasta.

Halosen puheen toinen huomiota herättävä kohta oli presidentin valtaoikeuksien ponteva puolustaminen. Eduskuntapuolueiden on piakkoin määrä ottaa tarkasteluun vuoden 2000 perustuslain toimivuus ja siinä yhteydessä myös presidentin valtaoikeudet ulkopolitiikan johtamisessa. Siksi on ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että presidentti esitti tässä yhteydessä omaan kokemukseen perustuvan näkemyksensä uudistamisen tarpeesta tai tarpeettomuudesta.

Varsinaisesti mitään uutta Halonen ei tässä kohden sanonut. Hän on johdonmukaisesti puolustanut nykyisiä valtaoikeuksia ja teki sen jälleen. Halosen mielestä ylimpien valtioelinten pakottaminen yhteistoimintaan ulkopolitiikan johtamisessa on vahvuus eikä heikkous.

Halosesta ylinten valtioelinten valta on tasapainotettu tarkoituksenmukaisella tavalla. Voidaan kuitenkin kysyä, miksi vakaassa Suomessa tarvitaan presidentin ja pääministerin johtaman hallituksen kaksoisjohtajuutta, joka on aika poikkeuksellinen järjestelmä.

Halonen vetosi myös siihen, että kansa näyttää olevan kohtalaisen tyytyväinen perustuslakiin ja oikeuteensa valita itse valtion päämies. Mielenkiintoinen on hänen perustelunsa, että merkittävien muutosten tekeminen näin nopeasti edellyttäisi painavia perusteita "ja kansalaisten hyväksyntää".

Olisiko siis uudistuksen vaatijoiden saatava ensin aikaan kansanäänestys ja sitten enemmistö siinä? Eiköhän edustuksellisessa demokratiassa sentään riitä, että mahdolliselle uudistukselle olisi hankittava hyväksyntä perustuslain säätämisjärjestyksessä eli kahdessa peräkkäisessä eduskunnassa. Juuri tämän monivaiheisen menettelyn johdosta uudistuksen käynnistämiselle olisi erinomainen tilaisuus nyt, kun seuraavan presidentin persoonasta ei ole tietoa.

Nähtävästi Natoon menijät mielessään Halonen muistutti, että turvallisuuspolitiikassa on pyrittävä mahdollisimman laajaan yhteisymmärrykseen eikä omaa turvallisuutta pidä edistää muiden maiden kustannuksella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää