Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Homevian tunnistus ja korjaus vaativat monipuolista osaamista

Paljon virheitä ehtii vielä tapahtua, koska alan kehittämiseen ei ole saatu riittävästi voimavaroja, kirjoittaa Hannu Viitanen.

Tilaajille

Hannu Viitanen.

Rakennusten kosteus-, home- ja laho-ongelmista on puhuttu viime aikoina paljon. Kosteusvaurioiden selvittäminen on hankala prosessi, jota mutkistavat monet vaurioiden tulkintaan ja sisäilman laadun analysointiin liittyvät seikat.

Useimmat kosteusongelmat ovat piileviä, joten ne voidaan tunnistaa vain epäsuorien viitteiden perusteella. Rakenteissa olevat viat näkyvät melko harvoin selvästi sisäilman kohonneina mikrobipitoisuuksina tai niin sanottujen indikaattorilajien suurina määrinä, joiden perusteella sisäilmaa analysoidaan. Usein ongelma ilmenee vain paikallisena tai ajoittaisena hajuna, jota lyhyellä käynnillä ei välttämättä huomata.

Ongelman kartoittaminen edellyttää, että rakennuksen kaikki ominaisuudet tunnetaan: materiaalit ja rakenteet, rakenteiden tiiviys, painesuhteet, ilmanvaihto, mahdolliset hallitsemattomat ilmavuodot sekä erityisesti kriittiset rakennusosat, joihin kuuluvat muun muassa kosteat tilat, putkistot, kattorakenteet ja rakenteiden liitoskohdat. Näiden ominaisuuksien selvittäminen vaatii rakennusten kosteusongelmien hyvää tuntemusta.

Jos sisäilman kemiallisesta laadusta halutaan saada vielä tarkempi kuva, on mitattava myös muun muassa VOC-pitoisuus eli haihtuvien orgaanisten yhdisteiden määrä. Erityisen tärkeää on ilmanvaihdon selvittäminen.

On selvää, että tällaiset tutkimukset voivat tulla kalliimmiksi kuin pienen paikallisen vian korjaus - joka sekin voi olennaisesti parantaa sisäilman laatua. Rakennuksen kunto pitää tuntea, kun korjausta lähdetään suunnittelemaan.

Analyyseissa keskitytään liikaa mikrobien tutkimiseen. Useimmat laboratoriot käyttävät pääasiassa viljelymenetelmää, jonka tuloksena on vain luettelo erilaisista homesienistä ja bakteereista, vaikka perusongelmana on pitkäaikaisen kosteuskuormituksen aiheuttama rakenteellinen vika ja materiaalien vaurio, joka vain osittain ilmenee home- ja bakteerikasvuna.

Viime aikoina kouluissa ja päiväkodeissa havaittuihin ongelmiin on erilaisia syitä. Lämpimät ja kosteat talvet rasittavat rakennuksia entistä enemmän. Mikrobi- tai homeviat voivat kuitenkin olla vain paikallisia, esimerkiksi ikkunakarmeissa ja seinän saumoissa. Pienikin pesäke voi vaikuttaa sisäilman laatuun ilman, että rakennuksessa olisi merkittävä vaurio.

Toisaalta pienetkin vesivuodot voivat johtaa vaurioihin. Tapaukset ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja ne tulisi huolellisesti kartoittaa ennen korjauksiin ryhtymistä. Ajoissa tehty korjaus estää vaurioiden kehittymisen, mutta korjaus on osattava kohdistaa oikein.

Homesieniä pidetään kosteusongelman indikaattoreina, vaikka osa niistä saattaa kasvaa oloissa, joita normaalistikin esiintyy rakenteiden uloimmissa osissa. Siellä ne ovat osa rakenteiden normaalia toimintaa, eivätkä suinkaan aina seurausta vauriosta.

Toki rakennuksissakin on eroja: on hyviä, keskinkertaisia ja valitettavasti myös huonoja rakennuksia, jotka vanhenevat muita nopeammin ja joista siksi syntyy riitoja kiinteistökaupoissa. Sama koskee vanhoja rakennuksia, joihin on syntynyt kulumia, vikoja ja paikallista home- ja mikrobikasvua, jopa laho- ja hyönteisongelmia. Isot vauriot on osattava erottaa pienistä vioista!

Rakennuksen kuntoa selvitettäessä on tärkeää, että näytteenottaja kirjaa muistiin, onko rakenteessa tai näytteessä silmin havaittavaa homekasvua, voimakasta hajua tai lahovikaa.

Laboratoriossa on kiinnitettävä huomiota näytteen visuaalisen olemuksen määrittämiseen: onko näytteessä selvästi havaittavaa sieni- tai mikrobikasvua tai onko se mikrobien, sienten tai muiden eliöiden vioittama? Ongelmatapauksen ja näytteenoton kokonaisvaltainen tarkastelu on tärkeää kuntotutkimuksen onnistumisen kannalta.

Laboratorio tarvitsee tietoa myös näytteenoton taustoista, jotta tulokset voidaan raportoida yksiselitteisesti. Laboratorio saattaa tehdä väärän johtopäätöksen tulkitessaan elatusalustalla havaitun mikrobikasvuston viittaavan vaurioon.

Kasvusto voi johtua myös paikallisesta homekasvun pesäkkeestä, materiaaliin kertyneistä mikrobi- ja homepartikkeleista tai siitä, että kosteaa näytettä on säilytetty tiiviissä paketissa ennen analyysiä.

Jos laboratorio ei hallitse ongelmakohteen näytteenottoon ja analyyseihin liittyvää kokonaisuutta, on kyseenalaista, voidaanko ongelmaa arvioida oikein ja tehdä oikeita päätöksiä korjaustoimenpiteistä.

Tutkimuksen tilaaja voi ajautua tilanteeseen, jossa hänellä on käytettävissään vain joukko laboratoriotuloksia homeista ja mikrobeista sekä viittauksia vaurioon. Lisäksi hänen on vielä teetettävä selvitys rakenteiden todellisesta kunnosta. Tilanne käy entistä vaikeammaksi, jos päätelmät perustuvat vain sisäilmasta tehtyihin analyyseihin.

Miten analyysikäytäntöjä pitäisi kehittää, jotta korjaukset voidaan suunnitella luotettavien tietojen pohjalta?

Alalle tarvitaan lisää koulutusta ja osaamista, sillä työ edellyttää todella laajaa asiantuntemusta. Rakennuksen omistaja joutuu liian usein maksamaan analyyseistä ja suunnittelu- ja korjaustöistä, jotka on tehty eri alojen ammattilaisten puutteellisten tai ristiriitaisten näkemysten perusteella.

Paljon virheitä ehtii vielä tapahtua, koska alan kehittämiseen ei ole saatu riittävästi voimavaroja. Koulutusta tulisi antaa sekä rakennusalan ammattilaisille että "homeongelmien" analysoijille ja terveysalan asiantuntijoille.

Tarvitaan kriittistä tutkimusta siitä, onko nykyinen menettely tarkoituksenmukaista ja miten sitä pitäisi kehittää ongelmien selvittämisen ja korjausten osalta. Alalle tarvitaan myös toimialan sertifiointia.

Hannu Viitanen

Kirjoittaja on VTT:n erikoistutkija ja rakennusbiologian dosentti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää