Pääkirjoitus    |   Kolumni

Pari piirua oikealle

Tilaajille

Nuoren Jutta Urpilaisen aloitus Sdp:n puheenjohtajakilpailussa oli hämmentävä. Urpilainen ehdotti viime helmikuussa, että koululaiset voisivat käydä lukemassa ääneen hyvää kirjallisuutta vanhainkodeissa, ja tarjosi Paavo Lipposta pääministeriksi, jos Sdp pääsisi hallitukseen ennen seuraavia eduskuntavaaleja 2011.

Näiden ehdotusten jälkeen oli syytä epäillä, että demarien puheenjohtajaehdokkaiden joukkoon oli eksynyt fantastinen humoristi.

Puheenjohtajakilpailun loppuvaiheissa on pakko tehdä uudelleenarvio. Urpilainen näköjään tiesi, mistä narusta pitää vetää, jos nuorena naisena aikoo päästä Sdp:n puheenjohtajaksi.

Hänen kannatuksensa on kampanjan aikana noussut niin suureksi, että nyt hän on jo ennakkosuosikki. Jos Urpilainen kestää parin viimeisen viikon paineet, hänet valitaan puoluejohtajaksi perjantaina 6. kesäkuuta Hämeenlinnassa.

Urpilaisen lähtöasema puheenjohtajaehdokkaaksi oli ristiriitainen.

Hänen nimensä oli mainittu ehdokkaana jo ennen Eero Heinäluoman yllättävää luopumisilmoitusta. Urpilainen tuli 27-vuotiaana eduskuntaan vuoden 2003 eduskuntavaaleissa. Läpipääsyä avitti demaripiireissä sopiva sukunimi: hänen isänsä, pitkäaikainen kansanedustaja Kari Urpilainen luopui vaaleissa ja teki näin tilaa tyttärelleen.

Ensimmäisellä eduskuntakaudella Urpilainen hoiti asiansa hyvin, ja toiselle kaudelle hän pääsi jo omin avuin. Valinta eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi osoitti myös ryhmätoverien luottamusta.

Puolueen sisällä Urpilainen luettiin vasempaan laitaan. Hän keräsi komean tukijalistan Erkki Tuomiojalle, joka oli Eero Heinäluoman vastaehdokkaana puheenjohtajanvaalissa 2005.

Tuomiojalaisuus näkyi Urpilaisen kannanotoissa vielä tämän vuoden alussa. Urpilainen tuki Tuomiojan aloitetta neuvoa-antavan jäsenäänestyksen järjestämisestä ennen puheenjohtajan valintaa. Puoluejohto ei pitänyt jäsenäänestystä tarpeellisena.

Heinäluoman yllättävä luopuminen tammikuussa muutti asetelmat. Puheenjohtajavaalin piti olla Heinäluoman ja Tuomiojan kaksinkamppailu, mutta ehdokkaita asetettiin peräti yhdeksän. Ensimmäisissä arvioissa suosikeiksi nimettiin Tuomioja sekä puolueen varapuheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov.

Ehdokaskiertue alkoi maaliskuun alussa ja päättyy ensi tiistaina Vantaalle. Sdp:n "puoluerunko" on kiertueen aikana kallistunut Urpilaisen valinnan taakse. Puoluerunko on Kalevi Sorsan aikoinaan käyttämä termi, ja sillä tarkoitetaan pääasiassa 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa puolueeseen tullutta väkeä, joka Rafael Paasion ja Sorsan aikana otti ohjat puolueessa. Tämä väki on pitänyt Sdp:tä pystyssä vuosikymmeniä Paasion ja Sorsan jälkeenkin.

Miksi puoluerunko valitsi ehdokkaakseen Urpilaisen eikä kokenutta Filatovia?

Vanhat puoluejyrät arvioivat, että nyt pitää vihdoin tehdä se nuorennusleikkaus, josta on jo pitkään puhuttu. Ex-puoluesihteeri Ulpu Iivari tiivisti toiveen Helsingin Sanomien haastattelussa: "Äänestäjille on tehtävä ilman jossittelua selväksi, että puolueessa alkaa kokonaan uusi aika." Keski-ikäisen Filatovin valinta ei enää riittäisi puolueen kasvojen kohotukseen, vaan puoluejohtoon pitää valita nuori nainen, vasta 32-vuotias Urpilainen.

Toinen syy Urpilaisen tukemiseen on raadollinen. Puoluerunko ei halua Tuomiojaa puolueen johtoon. Urpilainen on "pienin yhteinen nimittäjä" eli se ehdokas, joka kerää lopullisessa äänestyksessä kaikki mahdolliset Tuomiojaa vastustavat äänet.

Erkki Tuomiojalle tämä on raskas paikka, ja se on näkynyt hänen viimeisissä esiintymisissään. Hän on ärtynyt ja turhautunut hyvästä syystä: Tuomioja on kolmannessa peräkkäisessä puoluekokouksessa ehdolla, ja taas puoluerunko aikoo estää hänen valintansa.

Urpilainen on kampanjan aikana ottanut pienillä eleillä eroa Tuomiojaan. Demarien sisäisellä asteikolla Urpilainen on siirtynyt pari piirua oikealle, puolueen valtaenemmistön linjoille. Uuden paikan hakeminen näkyi viimeksi maanantaina, kun Urpilainen ylisti Uutispäivä Demarin kolumnissa "lipposlaisen linjan" erinomaisuutta Suomen EU-politiikassa.

Nuoren nousijan itsevarmuus on lisääntynyt kannatuksen kasvaessa. Se on näkynyt eduskunnassa ja puheenjohtajakiertueen viimeisissä paneeleissa. Ryhti on entistäkin ylväämpi, sormi nousee pystyyn, ja ääni kohoaa. Koulupelkoinen kuulija saattaa tästä jo vähän säikähtää.

Opettajana hankitut taidot tuottavat myös hyvää tulosta. Urpilainen osaa puhua lyhyesti, yksinkertaistaa ja esittää asiansa kansan kielellä. Ehkä puolueiden kannattaisi lähettää nuoret toivonsa vähäksi aikaa opettamaan. Myös Jyrki Kataisen esiintymiskyky kuulemma parani sijaisopettajavuoden aikana.

Sdp:n puoluekokoukseen on vielä kaksi viikkoa aikaa. Paljon voi vielä tapahtua. Tuomiojalla on vielä mahdollisuutensa hämmentää asetelmaa. Jos Tuomioja luopuisi, puoluekokous joutuisi valitsemaan lopulta Filatovin ja Urpilaisen välillä, ja silloin äänestyksestä voisi tulla tasainen.

Kun oppositiopuolue vaihtaa puheenjohtajansa, puolueväki toivoo nopeita tuloksia. Vaalivoittoa odotetaan demareissakin jo lokakuun kunnallisvaaleissa.

Sdp menestyi neljä vuotta sitten hyvin ja oli selvästi suurin kuntapuolue. Aseman pitäminen on kovan väännön takana.

Kunnallisvaalitulos, hyvä tai huono, pannaan jo uuden johtajan piikkiin, vaikka tämä ei ennätä tehdä ihmeitä puolessa vuodessa. Sdp on vanha valtapuolue, joka ei viihdy oppositiossa.

Eikä Sdp:n välttämättä tarvitse istua oppositiossa vuoden 2011 eduskuntavaaleihin asti. Sdp:n puheenjohtajan pitää olla valmiina ottamaan pääministerin salkku jo ennen vaaleja. Ei silloin voi huutaa Paavo Lipposta apuun. Hän on jo valtiollisen työnsä tehnyt, historian hahmo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää