Pääkirjoitus    |   kolumni

Eipä unohdeta kuntavaaleja

Tilaajille

Kansanedustajien vaalirahoitus on haudannut alleen lähes kaiken muun poliittisen keskustelun. Politiikka rämpii vuosikymmeniin pahimmassa uskottavuuskriisissä. Näissä tunnelmissa on todella vaikeata saada ihmiset innostumaan pian lähestyvistä kunnallisvaaleista.

Syksyn vaaleista puhutaan lähinnä vaalirahoituksen näkökulmasta. Oikeusministeriössä valmistellaan lakia, joka muuttaa vaalilahjoituksen ilmoitusvelvollisuutta jo kunnallisvaaleihin mennessä. Onpa jopa väläytetty ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämistä kuntavaalien yhteydessä.

Vaalirahoitusjupakasta huolimatta puolueiden paikallisjärjestöt yrittävät käynnistää keskustelua myös kunnallisvaalien teemoista. Järjestöjen nettisivuille on ilmestynyt alustavia vaaliohjelmia tai -strategioita, jotka jalostuvat kesän aikana lopullisiksi vaaliaiheiksi.

Helsingissä kuntavaalit tulevat olemaan poikkeuksellisen mielenkiintoiset. Kokoomus voi lähteä vaaleihin rauhallisin mielin. Kilpailijoista ei mitä ilmeisimmin löydy puolueelle uhkaajaa. Sen sijaan vihreät ja demarit ottavat jälleen tosissaan mittaa toisistaan. Viime vaaleissa demarit valloittivat vihreiltä kaupungin kakkosaseman takaisin.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamassa huumassa vihreät tosin puhuvat vaalivoitosta ja jopa nousemisesta kaupunginvaltuuston suurimmaksi puolueeksi. Vaaliohjelman otsikoksi valitun "Yhdessä ihmisen, luonnon ja ilmaston puolesta" uskotaan vetoavan äänestäjiin paremmin kuin kokoomuksen valtuustoryhmän lakoninen visio "Helsinki on jokaiselle paras paikka".

Helsingin kunnallispolitiikkaa on alkuvuoden leimannut demarien erikoinen poukkoilu. Vihreiden arvojen rakettimainen nousu selvästi hermostutti demareita, jotka käänsivät kelkkansa keskustatunneliasiassa ja ryhtyivät myös ruuhkamaksujen puolestapuhujiksi. Tosin kannanotot eivät olleet yksimielisiä, vaan ryhmän sisällä on ristivetoa.

Vihreiden vaaliohjelmassa ei ole juuri mitään yllättävää. Tärkeitä vaaliteemoja ovat julkiset palvelut, liikenne, kulttuuritarjonta ja ympäristönsuojelu. Vihreät myös vaativat, että kuntien keinotekoiset rajat on poistettava ja lähidemokratiaa on lisättävä.

Vaaliohjelmissa on helppo julistaa, kuinka kaikenlaisille ihmisille on oltava koti, ja kuinka vihreä Helsinki on yhteinen kotimme. Vihreä Helsinki on myös tasa-arvoinen ja reilu, ja kaikki saavat hyvää palvelua. Itsestään selvä on, että vihreässä Helsingissä kävellään ja pyöräillään.

Vihreiltä on jo tullut aloite, jonka mukaan seuraavalla vaalikaudella joukkoliikenteen lippujen hinnat on puolitettava. Valtuustoryhmän vaatimus tarkoittaa melkoista panostusta lipputukeen.

Kaiken lisäksi Helsingin Bussiliikenne Oy tuottaa omistajalleen Helsingin kaupungille miljoonien tappioita, jotka nekin nielevät verovaroja.

Bussiliikenteen voi olla vaikeaa vastata vihreiden toiveisiin aikatauluissa pysyvistä, nopeista ja miellyttävistä bussiyhteyksistä.

Demareilla on yhdeksän keskeistä tavoitetta vaaleihin. Otsikot ovat taattua sosiaalidemokraattista liturgiaa. Lasten ja nuorten hätää on helpotettava, syrjäytymistä ehkäistävä, kohtuuhintaisia asuntoja tuotettava ja sosiaali- ja terveystoimeen saatava riittävät voimavarat.

Yllätyksettömiä demariteemoja ovat myös joukkoliikenteen, kulttuuripalvelujen ja pääkaupunkiseudun yhteistoiminnan kehittäminen. Demarit haluavat lisäksi luoda kilpailuttamisstrategian, jolla turvataan palveluiden laadun ja hinnan säilyttäminen mahdollisimman edullisina.

Mutta löytyy demareilta uusiakin ajatuksia. Demarit vaativat Suomenlahden suojelua kunniaan. Se onkin hieman yllättäen ainoa selvästi vihertävä vaaliteema. Taustalla on huoli helsinkiläisten käytössä olevien saarten ja rantojen virkistyskäytön heikkenemisestä.

Kokoomus ei ole vielä lyönyt vaaliteemojaan lukkoon, mutta ne valikoituvat valtuustoryhmän strategiapaperista, jota keväällä päivitettiin. Kokoomuslaiset puhuvat neljästä tärkeästä arvosta, jotka ovat ihmislähtöisyys, avoimuus, vastuullisuus, ja yrittäjyys.

Kokoomus muistaa myös vihertää, kun se mainostaa luontoa ja ympäristöä kunnioittavaa, kestävää, monipuolista ja toimivaa yhdyskuntarakennetta. Tiiviistä kaupunkirakenteesta ei mainita mitään, vaan korostetaan uusien asuinalueiden viihtyisyyttä. Kärkihankkeeksi asetetaan kohtuuhintainen asuntotuotanto.

Kokoomuksella on asuntoministeri Jan Vapaavuoressa kova vaalivaltti. Hän on edeltäjiään tarmokkaammin lähtenyt ajamaan uudenlaista asuntopolitiikkaa, joka onnistuessaan voi aidosti nostaa Helsingin ja koko seudun asuntotuotannon uudelle tasolle.

Kokoomusta on viime aikoina ärsyttänyt erityisesti demareiden lipeäminen sovituista suurista poliittisista linjauksista. Myös johtavia virkamiehiä harmittaa, kun poliittisen koneiston päätöstentekokyky on lamaantunut.

Etenkin organisaatiomuutokset ovat vaikeasti toteutettavia. Esimerkiksi Tilakeskuksen liikelaitostaminen tökkii pahasti, vaikka kaupunginhallitus on sopinut uudistuksen periaatteista. Muutenkin jo sovittuja omistajaohjauslinjauksia on alettu repiä auki.

Helsingissä on totuttu siihen, että kolmen suurimman puolueen linjaratkaisut kestävät. Vihreitä on aiemmin pidetty arvaamattomina, mutta näköjään myös demarit osaavat sooloilun.

Virkamiesten ja poliitikkojen on yhdessä pystyttävä kehittämään Helsingistä aito eurooppalainen metropolikaupunki. Jos kykyä riittävän nopeisiin, ajan vaatimiin muutoksiin ei ole, kehitys Helsingissä pysähtyy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää