Pääkirjoitus    |   merkintöjä

Rasitteita Stalinin perinnöstä

Tilaajille

Neuvostoliiton historia oli oikeastaan vain alaviitteillä varustettu Josif Stalinin elämäkerta, letkautti joku läntinen tutkija kylmän sodan loppuaikoina.

Arvio oli purevaksi tarkoitettu, ja siitä kuuli hyvin, ettei Staliniin liittynyt ainakaan ulkomailla mitään myönteistä mielikuvaa.

Kestää varmasti kauan, ennen kuin mikään mahdollinen neuvostonostalgia voi ulottua EU-Euroopassa Staliniin saakka.

Neuvostoliiton perijävaltiolle Venäjälle suhde Stalinin saavutuksiin on kuitenkin sikäli pulmallinen, että juuri Stalinin johdolla Neuvostoliitto voitti "Suuren isänmaallisen sodan". Natsi-Saksan kukistamisessa Neuvostoliitto teki suurimman työn ja maksoi siitä kovan hinnan.

Voitosta oli neuvostoaikana vain yksi sallittu tulkinta. Muuan neuvostoliittolainen diplomaatti antoi epäilemättä hyvän neuvon sanoessaan vuonna 1980, että Neuvostoliitosta saattoi kirjoittaa monenlaista, mutta Suuren isänmaallisen sodan kepeää käsittelyä oli syytä välttää.

Venäjä haluaa yhä, että sen virallista versiota voitosta kunnioitetaan. Presidentti Dmitri Medvedev puolusti vanhan historiakuvan perusteita julkilausumassa, jonka hän antoi yhdessä Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukašenkan kanssa sunnuntaina.

Venäjä ja Valko-Venäjä torjuvat päättäväisesti "kaikki yritykset kirjoittaa uudelleen toisen maailmansodan historiaa ja arvioida uudelleen sen tuloksia", sanoivat presidentit julkilausumassa, joka julkistettiin Venäjän presidentin nettisivulla www.kremlin.ru.

Medvedevin viraston tiedottaja sanoi uutistoimisto Reutersille, että julkilausuman kohdalla tarkoitettiin historian tulkintoja Baltian maissa ja Ukrainassa.

Julkilausuma sisältää arvattavasti varoituksen, että entisen Neuvostoliiton osien Ukrainan ja Georgian siirtyminen toiselle turvallisuusvyöhykkeelle sotilasliitto Natoon olisi vaarallista.

Syytös sodan tulosten uudelleenarvioinnista viittaa taas varsin suoraan näkemyksiin, joiden mukaan neuvostoaika oli sittemmin itsenäistyneissä maissa miehitysvaltaa. Tulkinnat ovat "valikoivaa, politisoitunutta lähestymistapaa historiaan", sanottiin julkilausumassa.

Taistelu historian linjanvedosta koskee myös läntistä Eurooppaa.

EU:n parlamentti sanoi toukokuussa 2005, että Euroopassa "joillekin kansakunnille toisen maailmansodan loppu merkitsi stalinistisen Neuvostoliiton tuomaa uutta tyranniaa". Parlamentti onnitteli näitä kansoja "miehityksen" loppumisesta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi tammikuussa 2006, että Viro oli ollut Neuvostoliiton miehittämä 1940-41 ja uudelleen vuodesta 1944 alkaen itsenäisyytensä palautumiseen 1991 asti.

Europarlamentin päätös herätti Moskovassa virallista kummastusta. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja sanoi, että Viro, Latvia ja Liettua olivat liittyneet vuonna 1940 Neuvostoliittoon hallitustensa suostumuksella ja sopimuksilla. Baltian maissa ei käyty tuolloin sotaa, joten miehityksestä oli tiedottajan mukaan väärin puhua.

Pienten kansojen näkökulma historiaan hukkuu helposti suurvalloissa. Venäjälläkin toinen maailmansota tuntuu alkavan vasta Saksan hyökkäyksellä 1941, vaikka Neuvostoliitto kävi omia sotiaan alkaen puna-armeijan menolla Puolan itäosiin syyskuussa 1939.

Kaikille sopivan historian kirjoittaminen verisestä 1900-luvusta on ollut vaikeaa Länsi-Euroopassakin. Vielä vaikeampaa se on idempänä, jossa sotien seuraukset ovat pysyneet tuoreessa muistissa.

Jukka Luoma

jukka.luoma@hs.fi

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää