Pääkirjoitus

Kriisinhallintatoiminta ja kehitysapu

Tilaajille

Vaikka Suomi on jäänyt pahasti jälkeen lupauksistaan nostaa kehitysyhteistyömäärärahojen osuus 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta, euroissa mitaten määrärahat ovat nousseet reippaasti - yli 800 miljoonaan euroon vuodessa - kansantuotteen nopean kasvun johdosta.

Samaan aikaan Suomen osallistumiseen sotilaalliseen kriisinhallinta- ja rauhanturvatoimintaan on varattu noin 100 miljoonaa vuodessa, eikä hallituksen aikomuksena ole korottaa tasoa olennaisesti kovista kasvupaineista huolimatta.

Puolustusministeriön suunnalta on jo useana vuonna markkinoitu näkemystä, että rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta ovat luonteeltaan oikeastaan kehitysyhteistyötä. Myös niiden avulla pyritään luomaan yhteiskunnallista vakautta ja tukemaan taloudellista kasvua.

Tällainen näkökulma ei sinänsä ole edes kovin haettu: ovathan suomalaiset rauhanturvaajat perinteisesti pyrkineet tukemaan myös paikallisten asukkaiden arkista toimintaa aivan konkreettisissa hankkeissa.

Puolustusministeriön taholta on aina silloin tällöin viitattu siihen, miten siviilimäisiin tarkoituksiin kriisinhallintamäärärahoja usein käytetään. Näin ollen eron tekeminen kriisinhallintaan ja kehitysapuun osoitettujen rahojen kanssa voi olla käytännössä veteen piirretty viiva.

Tiukan paikan tullen ei kuitenkaan kehdata suoraan sanoa, että kriisinhallinnan määrärahoja haluttaisiin monessa tapauksessa laskea kehitysyhteistyömäärärahoiksi. Siihen suuntaan liputti tällä viikolla julkisuudessa puolustusministeriön ylijohtaja Pauli Järvenpää. Illalla tosin oli jo vaikea tietää, mitä hän oli aamulla esiintyessään oikeastaan tarkoittanut.

Varovaisuuteen on hyviä syitä, sillä OECD:n kehitysyhteistyökomitea DAC on määritellyt periaatteessa varsin selkeät kriteerit siitä, mitä menoja valtiot voivat laskea kehitysyhteistyömenoiksi.

Niihin eivät kuulu sotilaalliseen toimintaan liittyvät menot, kuten vaikkapa paikallisten rauhanturvaajien kouluttaminen. Sen sijaan poliisien ja rajaviranomaisten kouluttamiseen kehitysyhteistyörahoja voidaan käyttää. Suomessa on tietenkin lähdettävä siitä, että täällä noudatetaan kansainvälisesti asetettuja kriteerejä.

Nopeasti kasvaneiden kehitysyhteistyömäärärahojen rinnalla sadan miljoonan kriisinhallintabudjetti tuntuu tietenkin puolustusministeriön näkökulmasta kovin pieneltä. Vielä pienemmältä se toisaalta tuntuu 2,4 miljardin puolustusbudjetin rinnalla.

Vaikka kriisinhallintatoiminta voidaan hyvin nähdä osana kehitysyhteistyötä, sillä tunnustetaan olevan myös yhä tärkeämpi osa Suomen turvallisuuspolitiikassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää