Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Tekeekö Karl Marx paluuta?

Tänään Marxin ennuste sosialismin voitosta tuntuu kummallisella tavalla ajankohtaiselta, toteaa Tapio Bergholm.

Tilaajille

Tapio Bergholm.

Karl Marx ennusti sosialismin voittoa. Hänen analyysinsa mukaan kapitalismin läpimurto siirtäisi ensin taloudellisen vallan tuotantopääoman haltijoille. Sen jälkeen talouselämän tahdin määräisivät pankkien omistajat.

Marxin ennusteen mukaan kolmannessa vaiheessa finanssipääoma ja tuotantopääoma yhtyisivät, jolloin kapitalismin sisäinen dynamiikka johtaisi kaikkein kehittyneimmissä maissa holtittomiin suhdannevaihteluihin ja lopulta taloudelliseen romahdukseen. Esiin putkahtaisi sosialismi, joka toisi vakautta, oikeudenmukaisuutta ja uutta vaurauden kasvua.

Marxin ennuste ei vakuuttanut länsieurooppalaisia eikä pohjoisamerikkalaisia. Venäjän, takapajuisen maatalousvaltion, muuttuminen kommunistiseksi kansojen vankilaksi ei lisännyt sosialismin uskottavuutta kehittyneissä teollisuusmaissa.

Raskaista lamakausista huolimatta kapitalismi oli lyönyt kommunismin, kun Neuvostoliitto 1990-luvun alussa romahti. Demokratia ja markkinatalous olivat voittaneet.

Kapitalismin ylivoimaa korosti Kiinan avautuminen länsimarkkinoille. Yhdysvaltojen hallitusta ja markkinatalousguruja huolestuttivat vain Kiinan, Singaporen ja öljyrikkaiden maiden valtiolliset sijoitusrahastot, jotka haiskahtivat inhottavasti sosialismilta.

Tänään Marxin ennuste tuntuu kummallisella tavalla ajankohtaiselta, vaikka hänen visiostaan puuttuivatkin investointipankit, riskirahastot (hedge funds) ja subprime-lainat. Onko globaalin kapitalismin ydinmaa ajanut itsensä umpikujaan?

Yhdysvalloissa sosialisoidaan vauhdilla pankkeja ja vakuutusyhtiöitä. Erkki Tuomioja ja Paavo Lipponen ovat varmasti hämillään, kun Yhdysvaltojen republikaanihallinto toteuttaa Sdp:n vuoden 1975 Jyväskylän puoluekokouksen keskeiset tavoitteet.

Luottomarkkinoiden ryske on hetkeksi tukkinut niiden asiantuntijoiden suut, jotka ovat vakuuttaneet, että vapaasti toimivat raha-, valuutta-, finanssi-, tavara- ja työmarkkinat sisältävät itseään tasapainottavan automatiikan. Markkinatalouden autuaaksi tekevän vaikutuksen apostolit ovat olleet viime päivinä hiljaa, kun epäusko ja kauhu vaihtelevat heidän mielissään.

Nyt jaetaan maiden sisällä ja maiden välillä raha ja valta uusiin osoitteisiin. Yhdysvalloissa valta on siirtynyt vapaiden markkinoiden meklareilta valtiovarainministeriölle ja keskuspankkille. Nämä eivät ole tätä valtaa toivoneet tai tilanneet, mutta mädät omenat putoilevat heidän syliinsä. Näin etenee republikaaninen sosialismi.

Luottokriisin oloissa luoton tarvitsija on heikko ja rahamassin omistaja vahva. Tämä avaa ylilikvideille valtiollisille sijoitusrahastoille uusia mahdollisuuksia.

BBC:n taloustoimittaja Robert Peston väläyttikin blogissaan (18.9.) globaalin kommunismin näköalaa. Kansainvälisen talouden maailmanjärjestys voi muuttua pikaisesti. Pestonin mukaan Kiinan valtio pystyisi eri instituutioidensa suuret käteisvarat keskittämällä kaappaamaan haltuunsa lähes kokonaan Yhdysvaltojen ja Britannian yksityisen finanssisektorin.

Aika näyttää, onko nyt kyse tilapäisestä markkinahäiriöstä vai kapitalismin Kiina-ilmiöstä, jossa raju ketjureaktio sulattaa talouden pohjaan syvän aukon.

Marxin ennusteen mukaan kapitalismin kehittyneimmät maat olisivat järjestelmän heikoin lenkki. Ovatko finanssimaailman keskukset, New Yorkin Wall Street ja Lontoon City, savijaloilla seisovia jättiläisiä, kun kansainvälisen talousjärjestelmän uudet voimasuhteet murtautuvat esiin?

Miten käy, kun amerikkalaiset ja britit joutuvat valitsemaan kotimaisen sosialismin tai Kiinan dominoiman globaalin kapitalismin välillä?

Tapio Bergholm

Kirjoittaja on SAK:n historiantutkija.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää