Pääkirjoitus    |   merkintöjä

Vika vai ominaisuus?

Tilaajille

Finanssimarkkinoiden perusominaisuus on innovatiivisuus ja dynaamisuus, Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos totesi valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston julkaisemassa Omistaja & sijoittaja -lehdessä.

Hänen mukaansa heilahtelut kuuluvat finanssimarkkinoille. "Heilahtelut ovat normaalia korjausliikettä." "Koska innovatiivisessa prosessia luodaan uutta, ei ole käsikirjaa, joka kertoisi, milloin on edetty liian pitkälle." Kyse on Wahlroosin mukaan markkinoiden ominaisuudesta eikä viasta.

Wahlroos edustaa sitä taloudellisen ajattelun koulukuntaa, joka uskoo, että markkinat ovat periaatteessa aina oikeassa. Jos markkinat toimivat vapaasti ja läpinäkyvästi, ne heijastavat parasta saatavilla olevaa tietoa. Häiriötilat syntyvät siitä, että tiedonkulku häiriintyy tai markkinoilla toimitaan vilpillisesti. Ja silloinkin markkinat korjaavat itse omat virheensä.

Wahlroos on kansantaloustieteilijä ja menestynyt liikemies, joten hänellä on sekä teoreettista että käytännöllistä osaamista sanojensa tueksi.

Yhdysvaltalaiselta suursijoittajalta George Sorosilta puuttuu Wahlroosin akateeminen tausta, mutta liikemiehenä hän on Wahlroosiakin menestyksekkäämpi. Sorosin nettovarallisuuden arvoksi on laskettu yhdeksän miljardia dollaria.

Soros on tehnyt rahansa finanssimarkkinoiden ytimessä arvioimalla oikein markkinoiden signaaleja. Hänen johtamansa rahastot ovat alan menestyneimpiä.

Sorosin johtopäätös markkinoiden luonteesta eroaa kuitenkin olennaisesti Wahlroosin arviosta.

Sorosin kokemuksen ydin on, että finanssimarkkinat ajautuvat aina lopulta vakavaan epätasapainoon, ja se on niiden perustavaa laatua oleva vika.

Kun Wahlroos sanoo, että viime kädessä markkinoilla toimivat ihmiset ja yritykset arvioivat aina omalta kohdaltaan järkevästi omia mahdollisuuksiaan ja toimivat sen mukaan, Soros lähtee siitä, että kuva markkinoista muovaa ihmisten käyttäytymistä, joka puolestaan muovaa markkinoita, ja tämä kierre johtaa lopulta kestämättömään epätasapainoon: joko noususuhdanteeseen, jolloin omaisuusarvot paisuvat liian suuriksi, tai syöksyyn, jolloin omaisuusarvot hinnoitellaan epärealistisen alhaisiksi.

Toinen amerikkalainen miljardööri Warren Buffet on kuvannut nousun huumaa Tuhkimon pulmalla: "'Miksi minun pitäisi lähteä juhlista jo varttia vaille, kun juuri on niin hauskaa. Lähdenkin vasta paria minuuttia vaille.' Mutta ongelma on, että seinällä ei ole kelloa." Viime aikojen tapahtumat todistavat Sorosin puolesta.

Markkinat eivät ole tiedon summa, vaan markkinoilla on taipumus ajautua äärimmäisyyksiin. Sijoittajat eivät ole rationaalisia, vaan heitä ajaa ahneus ja pelko, ja siksi markkinat aina uudestaan valtaa jälkeenpäin katsoen käsittämätön sokeus.

Wahlroosin edustaman ajattelun mukaan maailmantalouden potentiaali saatiin käyttöön vasta 1980-luvulta alkaen, kun finanssimarkkinat vapautettiin ja raha pääsi tekemään työtään siellä, missä sille saa parhaan tuoton. Tämän koulukunnan akateemiset edustajat tunnetaan Chicagon koulukunnan nimellä, ja useat heistä palkittiin Ruotsin keskuspankin rahoittamalla Alfred Nobelin muistopalkinnolla.

Nyt heiluri on kääntynyt. Jo pari vuotta sitten taloustieteen Nobeliksi kutsutun palkinnon sai Joseph Stiglitz, joka on arvostellut markkinaliberalismia.

Ja tällä viikolla palkinto annettiin toiselle markkinaliberalismin ja eriarvoistumisen arvostelijalle, yhdysvaltalaiselle kansantaloustieteilijälle Paul Krugmanille.

"Miksi Charles Darwinin sokeaa kelloseppää ja Adam Smithin näkymätöntä kättä on niin perin vaikea ymmärtää", Wahlroos hämmästelee.

Ehkä siksi, että hinnan finanssimaailman sokeudesta joutuvat lopulta maksamaan kaikki, mutta voitot katoavat näkymättömiin käsiin. Ja se kuulostaa liiaksi älykkäältä suunnittelulta, joka on kiihkouskovaisten tapa yrittää kiertää teoriaa lajien synnystä.

Antti Blåfield

antti.blafield@hs.fi

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää