Pääkirjoitus    |   kolumni

Kuntavaalien suuri muutos

Tilaajille

Suomessa on totuttu ajattelemaan, ettei vaaleissa tapahdu erityisen suuria muutoksia - mullistuksista puhumattakaan. Suuria järistyksiä ja suuria kannatuksen muutoksia on totuttu näkemään vain muualla. Viime sunnuntain kuntavaalit saattoivat kuitenkin olla poikkeus. Niiden tulokset voivat sisältää sellaisia muutoksia, joilla on todella pitkäaikaisia vaikutuksia politiikkaan.

Perussuomalaisten nousu enteilee "vennamolaisuuden" paluuta. Veikko Vennamohan nousi vuoden 1968 presidentin valitsijamiesvaaleissa 33 valitsijamiehellään merkittäväksi tekijäksi, ja Vennamon Suomen maaseudun puolueesta Smp:stä tuli kahden vuoden päästä eduskuntavaaleissa peräti 18 kansanedustajan puolue. Pekka Vennamo teki vuoden 1983 vaaleissa saman: Smp sai 17 kansanedustajaa ja pääsylipun hallitukseen.

Kuntavaaleissa saattoi myös toteutua todella merkittävä rakenteellinen muutos, joka realisoitui kokoomuksen vaalivoitossa.

Kokoomus oli kuntavaaleissa kolmesta suuresta puolueesta selkeästi suurin. Se sai melkein 598000 ääntä, kun vaalitappion kärsinyt keskusta jäi runsaaseen 512000 ääneen ja Sdp sai vain runsaat 540000 ääntä. Kokoomus pystyi ainoana suurena puolueena lisäämään äänimääräänsä neljän vuoden takaisista vaaleista. Kevään 2007 eduskuntavaalien äänimääristä jäivät kaikki kolme.

Kokoomus on ennenkin ollut keskustaa suurempi vaaleissa, mutta keskusta on aina noussut muutamassa vuodessa sen ohitse. Kokoomus oli esimerkiksi eduskunnassa keskustaa suurempi koko 1980-luvun, ja nykyisessä eduskunnassa puolueet ovat yhden loikkauksen jälkeen tasavahvoja.

Kysymys porvarillisen puoluekentän ykköspuolueesta on tärkeä, sillä ykköspuolue istuu melkoisella varmuudella hallituksessa. Enää ei eletä Urho Kekkosen aikoja, jolloin keskusta ja sosiaalidemokraatit saattoivat olla jokseenkin varmoja, että punamulta istuu vallassa, tapahtuu vaaleissa mitä tahansa. Vuoden 1979 eduskuntavaaleissa kokoomus otti 12 lisäpaikkaa ja oli selvästi toiseksi suurin puolue, mutta kuuluisat "yleiset syyt" jättivät kokoomuksen silloinkin oppositioon.

Kuntavaaleissa kokoomus otti kärkipaikan kahdeksassa suurimmassa kaupungissa, ja pääkaupunkiseudulla se on todellinen mahtipuolue. Sillä on selvästi suurin valtuustoryhmä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, joka on ollut perinteinen demarilinnake.

Romahdus pääkaupunkiseudulla oli sosiaalidemokraateille järkyttävä. On vaikea kuvitella Sdp:n pääsevän takaisin ykköspuolueen asemaan, jos se pääkaupunkiseudulla jää vihreiden jälkeen kolmospuolueeksi. Vantaalla Sdp toki on vihreitä suurempi - ainakin toistaiseksi.

Jos kokoomus onnistuu tulevaisuudessa pysymään keskustaa suurempana, yhteiskuntapolitiikka saa uutta suuntaa. Kokoomus pystyy aiempaa enemmän sanelemaan yhteistyön ehtoja.

Keskustalle jääminen kokoomuksen taakse on vakava paikka. Vuosikymmenien ajan keskusta on ollut selkeästi johtava porvarillinen puolue. Keskustan kohtalonkysymys on pitkään ollut huono menestys pääkaupunkiseudulla, ja sama meno jatkui myös kuntavaaleissa. Puolue ei ole onnistunut laatimaan sellaista strategiaa, joka olisi houkutellut pääkaupunkiseudun äänestäjiä.

Keskustan vaalitappio henkilöityy pääministeri ja puoluejohtaja Matti Vanhaseen, jonka virkamiesmäinen tapa johtaa sekä hallitusta että puoluettaan ei houkuttele äänestäjiä. Vanhasessa on myös alkanut esiintyä kärsimättömyyteen liittyviä piirteitä, jotka muistuttavat Paavo Lipposen piirteitä hänen toisella pääministerikaudellaan. Jotain on pahasti vialla, kun vanhan pelipuolueen puheenjohtaja kummastelee, miten kokoomus ja vihreät voivat yltää vaalivoittoon samalla politiikalla, jolla keskusta puolestaan häviää.

Keskustaa uhkaa hankala paikka, kun kannatusta valuu perussuomalaisille ja äänestäjät ovat passiivisia. Ilman menestymistä kaupungeissa keskusta ei voi kuvitellakaan voivansa voittaa seuraavia eduskuntavaaleja. Vanhanenkin huomautti keskustan puoluehallituksessa, että perussuomalaisten kannatuksesta merkittävä osa eli 96000 ääntä tuli kaupunkimaisista kunnista.

Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Jyrki Katainen otti jälleen selkeän vaalivoiton. Katainen on muutamassa vuodessa nostanut kokoomuksen vahvoilla mielikuvilla Ville Itälän jättämiltä raunioilta suurimmaksi puolueeksi.

Kokoomus on toiminut taitavasti ja menestynyt vaalikampanjoissaan poikkeuksellisen hyvin. Rahaakin puolueella ja sen ehdokkailla on ollut käytettävissään muita enemmän. Kuntavaaleissa puolueen kampanja osattiin myös ajoittaa hyvin, sillä kokoomus menestyi erittäin hyvin vaalipäivänä annetuissa äänissä eikä menettänyt kannatustaan perussuomalaisille keskustan ja sosiaalidemokraattien tavoin.

Poliittinen historia muistaa vuoden 2008 kunnallisvaalit isona asiana, jos keskusta ei pääse uuteen nousuun ja kokoomus jää porvarillisen kentän ykköspuolueeksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää