Pääkirjoitus    |   vieraskynä

Aids-epidemian voima laantuu jo paikoitellen

Kun rokotetta ei ole näköpiirissä eivätkä lääkkeet riitä kaikille, on HI-virusta torjuttava puuttumalla yhteiskunnan syviin rakenteisiin, kirjoittavat Anneli Mile´n ja Olavi Elo.

Tilaajille

Anneli Mile´n ja Olavi Elo.

Tänään, maailman aids-päivänä, hiv-epidemia on riehunut maailmassa jo melkein kolme vuosikymmentä. Nyt näyttää, että tauti on mahdollista saada jonkinlaisiin aisoihin. Elokuussa julkaistu YK:n aids-raportti osoittaa, että epidemia ei enää leviä yhtä räjähdysmäisesti kuin aiemmin. Myös Afrikassa, missä hiv tekee eniten tuhojaan, viruksen leviäminen on hiukan rauhoittunut. Sen sijaan Venäjällä ja Itä-Euroopassa uusia tartuntoja tulee edelleen paljon.

Isorokko voitettiin ja poliokin melkein. Miksi emme saa HI-virusta kunnolla talttumaan?

Rokote on ollut keskeinen keino juuria monia tauteja. Eturivin tutkijat ovat yrittäneet kehittää hiv-rokotetta runsaalla kansainvälisellä rahoituksella. Lokakuussa kokoontuneet tutkijat joutuivat kuitenkin toteamaan, että kaikki yritykset ovat epäonnistuneet ja hiv-rokotetta ei ole enää näköpiirissä.

Niin sanottujen bakterisidien - bakteereja tappavien aineiden - kehittäminen on samoin osoittautunut pettymykseksi. Tämä suojakeino olisi vahva siksi, että sen käyttö on naisen vallassa.

Monissa kulttuureissa naisen on pakko alistua seksiin. Köyhien naisten on elättääkseen perheensä suostuttava myös irtosuhteisiin tai myytävä seksiä, ja useimmiten ilman kondomia.

Nyt Afrikassa miehet jonottavat toiveikkaina ympärileikkaukseen. Runsas vuosi sitten saatiin tieteellistä näyttöä, että ympärileikkaus suojaa miehiä hiv-tartunnalta jossain määrin.

Ongelmia on kuitenkin useita. Ympärileikkaus ei suojaa kokonaan kuten kondomi. Leikkaus aiheuttaa komplikaatioita oloissa, joissa hygienia on huonoa. Naiset ja lapset saattavat jäädä hoidotta, kun ennestään ylikuormitetut terveyspalvelut joutuvat antamaan sijaa ympärileikattaville miehille.

Onko lääkkeistä apua? Hiv-lääkitys on yhä tehokkaampaa, ja lääkityksen piirissä on nyt kymmenen kertaa enemmän hiv-positiivisia kuin kuusi vuotta sitten. Lääkkeet ovat kansainvälisten neuvottelujen ja maiden oman tuotannon ansiosta entistä paremmin myös köyhien maiden saatavissa.

Lääkkeet eivät kuitenkaan paranna vaan pidentävät elinikää. Ruokakriisi vaikuttaa köyhimmissä maissa myös aidsiin, sillä huono ravinto nopeuttaa lääkityksestä huolimatta oireyhtymän etenemistä.

Vaikka lääkkeet ovat halvenneet ja lääkitykseen panostetaan sekä kansainvälisesti että kansallisesti, vain yksi kolmesta Afrikan hiv-positiivisesta saa elämää pidentävää ja helpottavaa lääkitystä.

Kehitysmaiden ylikuormitettu terveydenhuolto ei pysty enää tutkimaan säännöllisesti hiv-potilaita eikä hoitamaan heidän heikentyneestä vastustuskyvystään johtuvia monenlaisia sairauksia. Hiv-lääkkeitä ja terveyspalveluita tarvitaan yhä enemmän, sillä vaikka tartunnat eivät enää kaikkialla lisäänny yhtä nopeasti kuin ennen, uusia tartuntoja tulee edelleen. Lisäksi lääkehoidon ansiosta elinikä pitenee, jolloin lääkitystä tarvitaan pidemmän aikaa.

Kansainvälisellä rahoituksella on palkattu työvoimaa erityisesti hivin vastaiseen toimintaan. Tätä on viime aikoina kritikoitu lujasti siksi, että kehitysmaissa se rapauttaa muut terveyspalvelut. Mitä tehdään, jos ja kun rahaa ja henkilöstöä ei riitä ehkäisemään muita suuria terveysongelmia, kuten malariaa ja lasten ripulitauteja, tai hoitamaan odottavia äitejä, joiden kuolleisuus useissa kehitysmaissa on edelleen erittäin korkea?

Mikä neuvoksi? Yhtäältä meillä on hyviksi todettuja menetelmiä ehkäistä hiv-tartuntoja, vaikka rokotetta ja muita uusia keinoja ei olekaan näköpiirissä. Toisaalta yhä selkeämmin on jouduttu myöntämään, että epidemian rajoittaminen vaatii laajoja yhteiskunnallisia toimia.

Erityisesti kehitysmaissa on puututtava syviin juuriin historiassa, kulttuurissa, taloudessa ja politiikassa. On välttämätöntä vähentää köyhyyttä ja parantaa naisen asemaa myös hivin ja sen seurausten vähentämiseksi. Tuore arvio kansainvälisten ja kansallisten toimijoiden työstä on huolestuttava: "Paljon puhetta mutta vähän villoja." Suomessa voimme maailman aids-päivänä olla iloisia, että itä- ja etelänaapurissa kasvava aids-ongelma ei ole levinnyt meille. Venäjällä ja Itä-Euroopassa hiv-epidemia laajenee erityisesti ruiskuhuumeita käyttävien ja seksityöntekijöiden keskuudessa, ja virus on nyt tavoittamassa valtaväestön näiden ryhmien kautta. Epidemian ehkäisy on vaikeaa, koska riskiryhmiin kuuluvat ovat syrjäytyneitä ja heidät leimataan rikollisiksi.

Yhtä kaiken ylittävää keinoa hiv-epidemian rajoittamiseksi ei näytä löytyvän. On puututtava epidemian juuriin; kasvava taloudellinen eriarvoisuus, syrjäytyminen, sukupuolten epätasa-arvo ja vaikeudet hyväksyä erilaisuutta yhteiskunnissa pitävät edelleen yllä yhtä maailman pahimmista terveysvitsauksista.

Anneli Milén

Olavi Elo

Milén toimii kehittämispäällikkönä Stakesin ulkomaanavun yksikössä. Elo on toiminut pitkään

WHO:n ja YK:n aidsohjelman Unaidsin kansainvälisissä tehtävissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää