Pääkirjoitus

Kuntatalous joutuu koville, liitokset eivät ole pikarohto

Tilaajille

Yhtä vaille sataan kuntaan vuodenvaihde toi kuntaliitoksen. Kuntien määrä pieneni kertaheitolla 67:llä. Erityistä tässä kierroksessa olivat monikuntaliitokset. Uusi Salo koostuu peräti kymmenestä kunnasta. Jyväskylä nousee yhdistymisellä maan seitsemänneksi suurimmaksi kaupungiksi. Kouvola asettuu asukasluvullaan sijalle kymmenen.

Nimissä on opettelemista. Tietokilpailuissa sopii kysyä, mistä on pantu kokoon Sastamala, Siikalatva tai Raasepori.

Väestöpohjan vahvistuminen lisää elinvoimaa ja houkuttelee kuntaan uutta toimeliaisuutta. Hallintoon ja palveluihin on mahdollista saada lisää tehoa. On kuitenkin muistettava, että kuntafuusio ei automaattisesti vie onneen ja menestykseen. Toteutus ratkaisee.

Missään tapauksessa velat eivät muuttuneet uudenvuodenyönä saataviksi. Hyödyt tulevat hiljalleen, ja voi käydä alkuun jopa niin, että kustannukset yhdistymisen takia kasvavat. Kuntien naimakauppoihin liittyy sitoumuksia ja lupauksia. Niitä on annettu henkilökunnalle, tai ne voivat koskea investointeja: katuvalot sinne, tekojäärata tänne. Kuntien muodollisesta yhdistymisestä muutosjohtamisen haasteet vasta alkavat.

Rakenneuudistuksia on saatu valmistella harvinaisen vahvan kuntatalouden oloissa. Vuoden verotulojen viimeiset tilitykset ovat nyt selvillä, ja ne kertovat vauhdikkaasta 7,5 prosentin kasvusta.

Kuntatalouden tulevaisuus näyttää hyytävän sumuiselta. Yritysten maksama yhteisövero oireili jo joulukuussa: sitä kertyi vain puolet vuoden takaisesta.

Valtiovarainministeriö ei finanssikriisin riivatessa ole enää lausunut numeroina arviota bruttokansantuotteen kehityksestä tänä vuonna, ja yhtä lailla kuntatalouden hahmottaminen on summittaista. Toiveikkaimmat piirtävät kuntien verotulojen kohdalle pienen plussan.

Kunnista kärsivät ensimmäisinä ne, jotka ovat riippuvaisimpia yhteisöveroista. Yhden ison vientiteollisuusyhtiön tulospudotus voi syödä ison loven kunnan tulovirtaan. Tuloksen heikkenemisen seuralaisina tulevat lomautukset ja irtisanomiset, jotka pienentävät palkkasummaa ja siten kunnallisveron tuottoa.

Elinkeinorakenteeltaan monipuoliset kunnat pärjäävät paremmin. Julkisen sektorin työpaikat eivät ole heti uhattuina, sillä huonoinakin aikoina on huolehdittava peruspalveluista. Yksityisissä palveluissa kasvu taittuu mutta äkkinäistä pudotusta ei tapahdu.

Kunnanjohtajat ja johtavat luottamushenkilöt kertovat vasta julkistetun kuntabarometrin kyselyssä synkistä kehitysnäkymistä. Yllättävää kyselyssä on, että pääkaupunkiseudulla kuntien johdon luottamus on heikointa. Muualla maassa näyttää olevan paljon kuntia, joissa huonojen aikojen tuloon on herätty myöhään.

Tänä vuonna kuntatalous heikkenee selvästi. Tulot eivät kasva, mutta menokuormaa tulee lisää muun muassa henkilökunnan tuntuvista palkankorotuksista.

Velkaantuminen vauhdittuu. Lainansaanti alkaa muodostua pulmaksi, koska pankit ovat vetäytyneet kuntien rahoittamisesta. Kuntien eläkevakuutus joutuu kasvattamaan kunnille myöntämiään lainoja. Kuntarahoitus Oy haalii parhaansa mukaan pääomia kiristyneiltä kansainvälisiltä finanssimarkkinoilta.

Yhden ennusteen kuntatalouden tulevaisuudesta rohkenee lausua: vuosi 2010 on alkanutta vuotta vaikeampi. Veroprosentteja korotetaan. Valtio yrittää elvyttää rakennustöillä, mutta samaan aikaan kunnat tinkivät tarpeellisista investoinneistaan. Valtion ja kuntien välille syntyy pahoja jännitteitä, joilta lihavina vuosina on vältytty.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää