Pääkirjoitus    |   kolumni

Näkyykö toista tiikeriä?

Tilaajille

Yhdysvaltain uusi presidentti astuu tiistaina virkaansa suuren epävarmuuden hetkellä. Talouskriisi muuttaa maailmaa tuntemattomaan suuntaan samalla kun Amerikka hakee maailmassa uutta paikkaa.

Samantapaista hämmennyksen aikaa elettiin 1990-luvun alussa. Silloinkaan ei heti löydetty oikeaa arviota tilanteesta. Välillä mentiin aika laillakin metsään.

Hämärän kausina on vaikea nähdä, kenestä tulee varteenotettavin vastustaja.

Kun Neuvostoliitto hajosi, kylmän sodan uhkakuvat eivät enää kelvanneet Yhdysvaltain turvallisuuspolitiikan perustaksi. Ainoaksi jääneellä supervallalla ei ollut tasaveroista vihollista. Monet amerikkalaiset vaativat äänekkäästi "rauhanosinkoa", puolustusmäärärahojen jyrkkää leikkaamista kotimaan tarpeiden hyväksi.

Vallassa oli vuoden 1993 alkuun saakka George Bush vanhemman republikaanihallitus, joka piti Yhdysvaltain sotilaallisen voiman tuntuvaa vähentämistä vaarallisena ja koetti hakea asebudjeteille uusia perusteluja.

Puolustusministeriön virkamies Zalmay Khalilzad, nykyinen YK-suurlähettiläs, luonnosteli puolustussuunnittelun pohjaksi salaisen asiakirjan, joka vuoti 1992 julkisuuteen ja synnytti melkoisen kohun.

Yhdysvaltain politiikan keskeinen tehtävä oli luonnoksen mukaan varmistaa, ettei maalle tulevaisuudessakaan nousisi sotilaallisesti vaarallista kilpailijaa. Khalilzad kirjoitti tässä yhteydessä myös "kehittyneistä teollisuusmaista", minkä luettiin tarkoittavan Saksaa ja Japania.

Saksa oli juuri yhdistynyt, ja Japani oli noussut talouden suurvaltana Neuvostoliiton ohi. Jos Yhdysvallat vetäytyisi globaalina turvallisuusmahtina askeleen taaksepäin, Japani ja Saksa saattaisivat pitää tarpeellisena oman ydinaseen hankkimista, Pentagonissa väitettiin. Siitä niillä olisi enää lyhyt matka Yhdysvaltain supervalta-aseman haastajiksi. Se oli estettävä ajoissa.

Japani ja Saksa olivat Yhdysvaltain keskeisiä liittolaisia, ja julkisen hälyn jälkeen Khalilzadin asiakirja kirjoitettiin uudelleen ilman vihjauksia niihin. Vaikutusvaltainen oikeistolainen kolumnisti Charles Krauthammer ehti kuitenkin kehua alkuperäistä tekstiä tervetulleeksi ja aiheelliseksi. Olivathan Saksa ja Japani menneisyydessään pyrkineet hegemoniaan paljon häikäilemättömämmin kuin Stalinin Venäjä konsanaan, Krauthammer laukoi.

Melkein 20 vuotta myöhemmin Saksa ja Japani tuottavat Yhdysvalloille turvallisuuspoliittista päänsärkyä lähinnä sitkeällä sotilaallisella pidättyvyydellään. Liittokansleri Angela Merkelin tai Japanin yhtenään vaihtuvien heikkojen pääministerien ei voi kuvitella haaveilevan ydinpommista eikä edes ylivallasta lähialueellaan.

Tammikuussa 2001 George Bush nuoremman presidenttikauden alkaessa maailma tuntui vakiintuneemmalta, mutta Yhdysvaltain politiikan ennustaminen ei silti ollut helppoa.

Bush sanoi haluavansa keskittyä verovähennyksiin, koulu-uudistukseen ja energiapolitiikkaan. Vaalikampanjansa ulkopoliittisissa puheissa hän ylisti nöyryyden merkitystä.

Jos Yhdysvallat on vahvuudestaan huolimatta nöyrä, sen välit liittolaisiin ja ystäviin pysyvät lämpiminä, Bush selitti vaaliväittelyssä syksyllä 2000. "Jos rupeamme röyhkeiksi, he kiukustuvat meihin." Terrorismista hän puhui vain ohimennen muutaman kerran. Irakin johtajan Saddam Husseinin hirmutekoja tai mahdollisia vaarallisia suunnitelmia hän ei nostanut esille.

Bushin politiikka sai muotonsa vasta reaktiona syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin. Kun päivä sinä iltana meni mailleen, maailma ei ollut enää entisensä, Bush sanoi kongressissa. Hän julisti, että Yhdysvallat jatkaa "terrorinvastaista sotaa", kunnes joka ikinen globaalisti toimiva terroristiryhmä on paljastettu ja lyöty.

Bushin mahdoton tavoite ei ole toteutunut, eikä terrorinvastainen sota enää ole myyvä iskulause. Barack Obaman pahimmaksi vastustajaksi veikataan lamaa.

Mutta yllätyksiä voi taas sattua. Vihjeitä tulevasta voi etsiä Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen marraskuussa julkaisemasta katsauksesta maailman tulevaisuuteen vuoteen 2025 mennessä. Se lupaa maailman muuttuvan Yhdysvaltain ylivallasta monen valtakeskuksen järjestelmäksi.

Tässäkin asiakirjassa mainitaan Saksa ja Japani, jo johdantosivuilla. Niitä käytetään kuitenkin vain tyynnyttävään vertaukseen. Tulevien vuosien nousevat suurvallat Kiina, Intia, Venäjä ja Brasilia tuskin haastavat kansainvälistä järjestelmää niin väkevästi kuin Saksa ja Japani 1800- ja 1900-luvuilla, katsaus rauhoittelee.

Se puhuu silti paljon Kiinasta, joka kuluneella viikolla ilmoitti nousseensa Saksan ohi maailman kolmanneksi suurimmaksi taloudeksi, Japanin kannoille.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut kehottavat maansa johtajia pohtimaan, mitä tapahtuisi, jos Kiina joutuisi Intian kanssa globaaliksi laajenevaan yhteenottoon energiasta ja muista voimavaroista. Tai jos Kiina liittoutuisi Venäjän, Intian ja Iranin kanssa länttä vastaan. Tai jos Kiinan talous romahtaisi ja ajaisi kiinalaiset hakemaan korviketta kiihkeästä kansallismielisyydestä ja ulkopoliittisesta uhittelusta.

Koska maailma kerran on muuttumassa moninapaiseksi, amerikkalaisten tiedustelupalvelujen arviota pitää täydentää kiinalaisella näkökulmalla.

Samaan aikaan kun Yhdysvalloissa on haettu keinoja käsitellä Kiinan nousua, Kiinan tutkijat ovat miettineet viisainta asennetta Yhdysvaltain vallan laskuun.

Yllättävän moni katsoo, että Yhdysvaltain liian nopea kansainvälinen heikkeneminen olisi haitallista kaikille.

Shanghailainen professori Shen Dingli on kannustanut Kiinan johtajia sellaiseen ulkopolitiikkaan, joka muovaisi Yhdysvalloista yhteistyöhakuisemman ja vastuuntuntoisemman maailmanvallan.

Hänen virkaveljensä, apulaisprofessori Wang Yiwei teilaa sananlaskun, jonka mukaan samalla vuorella ei voi asua kahta tiikeriä. Lännen ja idän suurten kulttuurien harmoninen rinnakkaiselo on realistinen tavoite, Wang sanoo.

Lohdullista, tässä hämärässä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää