Pääkirjoitus

USA:n hallitus yrittää purkaa konservatiivien aikakautta

Tilaajille

Suuri kansainvälinen talouskriisi määrää politiikan ja talouden tahtia Yhdysvalloissa kuten muuallakin maailmassa. Washingtonissa se ei kuitenkaan tarkoita ainoastaan romahduksen torjuntaa valtavilla pelastus- ja elvytyspaketeilla. Presidentti Barack Obama yrittää samalla myös kääntää maansa kurssia monta piirua vasemmalle.

Obama noudattaa useiden edeltäjiensä esimerkkiä, kun hän käyttää kriisin nostattamaa muutosvalmiutta uuden aikakauden käynnistämiseen. Yhdysvaltalaiskommenteissa esimerkkeinä toistuvat Franklin D. Roosevelt, joka yritti elvyttää Yhdysvaltoja ylös lamasta 30-luvulla, ja Ronald Reagan, joka katkaisi Rooseveltin perinteet konservatiivisella talouspolitiikallaan 80-luvulla.

Nyt Reaganin linjausten kolme vuosikymmentä kestänyt aikakausi on päättymässä, jos Obaman suunnitelmat toteutuvat edes pääpiirteittäin. Niihin liittyy suuria poliittisia riskejä. Epäonnistumisen hintana olisi poliittisesti liberaalimman linjan hautaaminen taas pitkäksi aikaa.

Edellisen kerran sellaiset sanat kuin liberaali ja vasemmisto muuttuivat Yhdysvalloissa poliittisiksi kirouksiksi 80-luvulla Reaganin julistaessa, että valtio oli ongelma eikä ratkaisu. Muutokselle oli silloin tilaus, kun toisen maailmansodan jälkeinen vaurastumisen aikakausi Yhdysvalloissa hyytyi. Reagan iskosti varakkaita suosivan verotuksen ja konservatiiviset poliittiset teesit maahansa niin tiukasti, ettei edes Bill Clinton päässyt niistä eroon kahden presidenttikautensa aikana 90-luvulla.

Obamalla on muutoksentekoon paljon paremmat edellytykset. Hänen edeltäjänsä George Bush ehti presidenttivuosinaan tuhota konservatiivien uskottavuuden. Sitten tulivat talouskriisi ja Obaman historiallinen vaalivoitto, joka mullisti käsityksiä Yhdysvaltain poliittisesta kartasta.

Tärkein väline Obaman muutoshankkeille on raha ja tarkemmin viime torstaina julkistettu budjettisuunnitelma, joka toteutuessaan ohjaa julkisen rahoituksen painopisteitä kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Budjetin julkistamisessa ensihuomion vei sen valtava 1400 miljardin euron vaje tälle vuodelle. Vielä merkittävämpää on se, miten budjetti muuttaisi Yhdysvaltoja.

Obama aikoo katkaista Reaganin käynnistämän suurituloisten suosimisen verotuksessa. Jyrkennetyllä tuloveroasteikolla on tarkoitus kustantaa verohelpotuksia pienituloisimmille ja ohjata varoja muun muassa kouluille ja julkiselle terveydenhuollolle.

Jo vuoden kuluessa käynnistyväksi aiottu terveydenhuoltouudistus on Obaman suunnitelmien kulmakivi. Siitä käydäänkin yksi suurimmista poliittisista taisteluista. Clinton epäonnistui vastaavassa yrityksessä.

Julkisin varoin katetulla yleisellä terveydenhuollolla on Yhdysvalloissa vastassaan suuria liiketaloudellisia ja ideologisia voimia. Konservatiivit näkevät siinä myös mahdollisuuden kerätä uusia joukkoja Obamaa vastaan.

Toinen suuri muutos on aie asettaa Yhdysvaltain teollisuudelle kattava hiilidioksidin päästökatto ja käydä kauppaa päästöoikeuksilla. Siitä kerätyt varat pitäisi vuorostaan ohjata verohelpotuksina takaisin tuotannon elvyttämiseen. Kyseessä olisi Obaman lupaama täyskäännös Yhdysvaltain ilmastopolitiikassa.

Obaman budjettiesitystä on arvosteltu liian kunnianhimoiseksi. Sen muuttaminen lainsäädännöksi kongressissa on valtava urakka synkkinä pysyvissä lamatunnelmissa. Budjetti on kuitenkin jatkoa sille rohkealle ja vastoinkäymisiä uhmaavalle tielle, jota Obama on kulkenut Yhdysvaltain presidentiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää